Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Memorıal Ataşehir Hastanesi’nde İlk Organ Nakli ..!

Yayınlanma:
ABONE OL

Memorial Sağlık Grubu’ndan organ nakli bekleyen hastalara yeni bir ışık…

2010 Nisan ayında hizmete açılan Memorial Ataşehir Hastanesi’nde ilk böbrek nakli gerçekleştirildi. Ünlü genel cerrah ve organ nakli uzmanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat tarafından gerçekleştirilen böbrek nakli sonrasında 9 aydır kronik böbrek yetmezliği olan 17 yaşındaki Derya Ünal, annesi Dönüş Ünal’dan aldığı böbrekle ikinci hayatına kavuştu.

Nakli gerçekleştiren ve aynı zamanda Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Sağlık Bakanlığı Böbrek Nakli Bilim Kurulu üyesi ve Türk Hepatopankreatobilier Cerrahi Derneği 2. Başkanı olan Prof. Dr. Polat, Memorial Ataşehir Hastanesi’nin ilk nakli hakkında bilgi verdi ve organ nakli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Memorial Sağlık Grubu’nun 2. organ nakil merkezi Ataşehir’de

Memorial Sağlık Grubu Türkiye’de organ nakli konusunda referans merkezi olarak gösterilen bir kurum. Gruba bu yıl katılan Memorial Ataşehir Hastanesi de Memorial kalitesini Anadolu yakasında en iyi şekilde temsil ediyor. Dünya standartlarında ameliyathaneleri, laboratuvarları ve teknolojik donanımı ile ön plana çıkan Memorial Ataşehir Hastanesi, kuruluşundan bu yana ilk nakil için hazırlanıyordu. Sağlık Bakanlığı’ndan organ nakli ile ilgili gerekli izin belgelerinin alınması ile birlikte nakil bekleyen hastalarımız arasında bir değerlendirme yaptık ve en uygun zamanda da ilk naklimizi gerçekleştirdik.

Organ nakli multidisipliner bir çalışmadır

Bir hastanede organ nakli yapılabilmesi için o merkezin üst düzeyde hizmet veriyor olması gerekir. Organ nakli sadece ameliyatla ilgili bir işlem değildir. Organ naklinin öncesi ve sonrası süreci için o merkezin poliklinikleri, laboratuvarları, görüntüleme üniteleri, yatan hasta katları ve birçok kliniğinin ortak çalışması çok önemlidir. Çok iyi bir cerrah olabilirsiniz, çok iyi bir anestezi ekibiniz olabilir, ameliyathane şartlarınız çok mükemmel olabilir ama bu her zaman başarılı sonuçlar alacağınız anlamına gelmez. Organ nakli multidisipliner bir çalışmadır. Dolayısıyla sadece bu çalışmayı tamamlamış olan sağlık kurumları organ nakli yapabilir.

Operasyon sayımızı her geçen gün arttıracağız

Böbrek nakline başladık, sırada karaciğer nakli var. Hedefimiz her geçen gün operasyon sayımızı artırmak ve organ naklini rutin ameliyatlar listesine almak.

Anadolu yakasında organ nakli yapan merkez sayısı az olduğu için merkezi ve kolay ulaşılabilir konumu İle Memorial Ataşehir Hastanesi’nin bu konuda önemli bir açığı kapatacağını düşünüyoruz.

Kadavradan yapılan nakil sayısını artırmak istiyoruz

İlk naklimizi “canlıdan canlıya” olarak adlandırdığımız sağlıklı bir vericiden alınan organı hastamıza nakletmek şeklinde gerçekleştirdik. Ancak bu işin profesyonelleri olarak isteğimiz kadavradan yapılan organ nakillerinin sayısının artması. Batılı ülkelerde özellikle Amerika’da Avrupa’da organ nakillerinin yüzde 70– 80’i kadavradan yapılıyor. Yani kendisi ya da ailesi tarafından organları bağışlanan ve beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organ alınarak bu operasyonlar gerçekleştiriliyor. Kalan yüzde 20- 30’luk dilimi canlı vericilerden yapılıyor. Ancak Türkiye’de sistem şu an tersine işliyor. Kadavradan organ bağışı az olduğu için organ nakillerinin yüzde 80- 85’i canlıdan canlıya yapılıyor. Bu nedenle organ bekleme listelerindeki sayı her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine Türkiye’de yaklaşık 45 bin kişi böbrek nakli için sırada bekliyor.

Kadavradan gerçekleştirilebilecek nakiller ile ilgili halkımızı bilinçlendirmemiz

gerekiyor, organ bağışı konusunda yeterli ve doğru bilginin aktarılması çok önemli. Sağlık Bakanlığı son yıllarda bu konu üzerinde başarılı çalışmalara imza attı ancak daha çok gidilecek yolumuz olduğu da bir gerçek. Toplum bilinçlendikçe organ bağışına yaklaşımın da daha pozitif hale geleceğine inanıyorum.

Kronik böbrek yetmezliğinin en etkin tedavisi böbrek naklidir

Kronik böbrek yetmezliği kişisel olarak insan hayatı için son derece zor bir yaşam şeklidir. Haftada üç gün 4 -5 saat makineye bağlı kalınması, istenilen her aktivasyonun gerçekleştirilememesi, hastanın dilediği gibi su içip, istediği şekilde beslenememesi ve diyalizin olumsuz etkileri hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Ancak başarılı bir organ nakli ve hastanın da nakil sonrası yaşam konusunda bilinçlendirilmesi sonrası kişi sosyal yaşamına kaldığı yerden devam edebiliyor.

Başarılı bir nakilden sonra ekibin mutluluğu tarif edilemez

İnsanların sağlığında organlarının kıymetini bilmesi çok önemli. Ancak şu da bir gerçek ki; organ yetmezliğine girdiği zaman hastalarımız çaresiz değil. Organ nakli sözün söyleneceği son nokta. Organ nakli yapmak ve hastalarımızın sağlığına kavuşması hem bizi hem de hastalarımızı mutlu ediyor. Dolayısıyla organ nakli tıpta çok farklı bir alan; çok yorulsanız bile nakil yaptığınız organın çalıştığını ve hastanızın iyi olduğunu görmeniz inanılmaz bir mutluluk. Memorial Ataşehir Hastanemiz’deki ilk naklimizde böbrek takıldıktan sonra nefesler tutuldu ve ilk idrarın gelmesi beklendi. Başarıya ulaşmış olduğumuzu gördüğümüzde benim ve ekibimin mutluluğu gerçekten görülmeye değerdi.

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
07 Nisan 2024
MABEL MATİZ’DEN SABA TÜMER’E ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Saba Tümer’in yapımcılığını Hann Yapım’ın üstlendiği, Peyman’ın sponsorluğunda kendi kanalında yayınlanan “Saba Tümer’le” isimli YouTube programının bu haftaki konuğu Mabel Matiz oldu. Mabel Matiz, Hann Sahne’nin ev sahipliği yaptığı, Saba Tümer’in YouTube programı “Saba Tümer’le” de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aşk Aşeriyorum İLGİLİ HABER Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen görevine başladı Saba Tümer, programının […]