Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Dizele göre üç kat tasarruf sağlayan elektrikli minibüs üretildi

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsü kamuoyuna tanıtıldı. Çevre dostu minibüs, minimum 120 kilometre yol alabilecek. Bu mesafede sadece 18-19 liralık elektrik tüketecek. Bu rakamlar, dizel bir minibüsün aynı mesafede yaktığı akaryakıtın üçte bir fiyatından daha aza tekabül ediyor. Minibüs esnafı, saatte 150 kilometre sürat yapabilecek aracın ne zaman piyasaya sürüleceğini merak ediyor.

Yüzde 100 Elektrikli Minibüs Projesi’nin tanıtım toplantısında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, üniversite olarak son 2 yıldır girişimci ve inovasyon odaklı araştırmalar yaptıklarını kaydetti.

Üniversite-sanayi-devlet işbirliğinin meyvelerini verdiğini, vermeye de devam edeceğini dile getiren Rektör Şahin, daha önce insansız helikopter ve otomobil ürettiklerini ifade ederken “Son olarak Devlet Planlama Teşkilatı ile sanayinin katkısıyla yaptığımız Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsünü kamuoyuna sunduk. Uzun bir zaman dilimini içeren faaliyetlerin nihayetinde ortaya çıkan üründen dolayı öğrenci ve öğretim üyelerine müteşekkirim.” dedi.

İTÜ’lü öğrencilerin ve öğretim üyelerinin proje ile üretimlerinin devletten karşılık gördüğünü vurgulayan Rektör Şahin, “Üniversite olarak bütçemiz yüzde 29 arttı. Ar-Ge yatırımlarımız da geride bıraktığımız 2 yıl ve önümüzdeki 1 yıl için 200 milyon dolar.” açıklamasında bulundu.

Mekatronik Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Ata Muğan da çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi ve enerji ekonomisinin mühendislik alanlarının başlıca amaçlarından biri olduğunu belirterek “Türkiye’de önemli mühendislik eserlerinin ortaya çıkmasında büyük rol oynayan üniversitemizin kamuoyuna sunduğu projenin tasarımı, imalat ve denemeleri bizzat öğrencilerimiz tarafından İTÜ Maslak Kampüsü’nde yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN İLK ELEKTRİKLİ MİNİBÜSÜ

İTÜ Maslak Kampüsü’nde deneme sürüşleri yapılan elektrikli minibüs çevre dostu olarak tanıtılıyor.

Karbon emisyonu 0 olan ve alternatif enerji gereksinimini karşılayan elektrikli minibüs, 50 kilowatt saatlik bataryalarla tam yüklü halde iken minimum 120 kilometre yol gidebilecek ve maksimum 150 kilometre saat sürat yapabilecek. 200 metrelik yolda 10-12 saniye arasında 75 kilometre saat sürate erişebilecek kadar seri olan araç, bataryalar dâhil boş ağırlığı 3 bin kilogram, 20 kişilik taşıma kapasitesiyle birlikte 4 bin 500 kilogram olarak tasarlandı.

Minibüste kullanılan bataryaların 3 bin devir dolum ömrü olup dolum süresi şarj aleti ile 3-4 saat. Ayrıca 120 kilometrelik mesafede elektrik tüketiminin maliyeti 18-19 TL. Bu değerlere göre elektrikli minibüsün dizel bir minibüs ile karşılaştırıldığında enerji maliyeti 3’te birden daha az. Minibüs üzerine 150 kilowatt 650 nanometrelik su soğutmalı elektrik motoru kullanılıyor ve motordan alınan güç doğrudan diferansiyele aktarılıyor. Böylelikle mekanik vites kavramını ortadan kaldırarak yazılım kontrollü vites kullanılıyor.

15 lisans 3 de yüksek lisans öğrencisinin 8-9 aylık çalışmasının ürünü olan elektrikli minibüsün 2 ya da 3 yıl içinde trafiğe çıkabileceği belirtiliyor.

İSTANBUL(CİHAN)

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]