Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

CHP üyeleri :’İstanbul’da plastik poşetler yasaklanmalı’

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri, İstanbul genelinde plastik poşet kullanımının yasaklanması için meclise önerge vermeye hazırlanıyor. CHP’li Serdar Bayraktar tarafından hazırlanan ve Ağustos ayı meclis oturumunda sunulması düşünülen önerge, AK Parti Grubu’nun da destek verme ihtimali üzerine son anda geri çekilerek Eylül ayı meclis oturumuna bırakıldı. CHP ve AK Parti grupları arasında uzlaşılırsa, plastik poşet kullanımının yasaklanmasını öngören teklif, ortak önerge olarak meclis gündemine gelecek.

CHP’li Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Serdar Bayraktar’ın hazırladığı, Dr. Hakkı Sağlam, Bülent Soylan ve Nurettin Tan’ın da imzaladığı önergede, her yıl dünyada yaklaşık 500 milyar adet plastik poşet kullanıldığı ve bunun sadece çok küçük bir kısmının geri dönüşebildiği belirtiliyor.

Plastik poşetler Ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor

Plastik poşetlerin doğada yok olmalarının 400 ile bin yıl sürdüğü ve hem bozulmalarındaki uzun süre hem de kullanım miktarının fazlalığı nedeniyle çevre kirliliğinin en büyük nedenleri arasında sayıldığı, ayrıca tüketiciler tarafından kontrolsüz kullanılan plastik poşetlerin, canlıların besin zincirlerini olumsuz etkilediği ve ekolojik dengenin bozulmasına sebep olduğunun vurgulandığı önergede, çevreye zararlı bu poşetlerin kullanımının bugüne kadar ABD, Fransa, Hindistan, Tayvan, İrlanda, Kenya, Güney Afrika gibi pek çok ülkede yasaklandığı dile getirilerek, şöyle denildi:

”Plastik poşet yerine, bezden üretilen çok kullanımlık torbaların ve filelerin veya poşet kullanımının mutlaka kullanılması gereken hallerde, aynı işlevi gören ve şekil olarak benzemesine rağmen 24 ayda çözünüp, çok daha az çevre sorununa yol açan biyolojik poşet kullanımı teşvik edilmelidir. Bu poşetler, mikroorganizmalar, nem, güneş ışığı, ısı ve oksijenin etkisiyle bulunduğu ortamlarda iki yılda parçalanıp, biyolojik olarak çözünmekte, doğayı daha az kirletmektedirler”

Bu yeni uygulama için, plastik poşetle ilgili yasak kararının ilgili komisyonlarca çalışmalar yapıldıktan sonra Meclis tarafından karara bağlanması istenen önergede, şu taleplerde bulunuldu:

·        Meclisin ilgili komisyonlarının raporuna göre, belli bir geçiş sürecinin sonunda, karara uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca yaptırım uygulanmasına başlanması.

·        Belediye ekiplerinin, meclis kararı sonrasında, mağazalar, alışveriş merkezleri, semt pazarlarına tebligat yapması, esnaftan çevre dostu ve çok kullanıma uygun torbalar kullanılmasının istenmesi, kent sakinlerinden de plastik poşet yerine çok kullanımlık file, torba ya da çevre dostu poşetler kullanmalarının istenmesi.

·        Toplumun bilinçlenmesi amacıyla afişler hazırlanması, duyurular ve benzerlerinin yapılması, bu torba, file, poşet ve benzeri materyalin ilk aşamada Büyükşehir Belediyesince dağıtılması ve kullanımının teşvik edilmesi.

·        Belediyenin geçiş dönemini takip eden kısa bir dönem için geri dönüşebilir torba, file ve benzerlerini ürettirip veya satın alıp, maliyetine satış yaparak, satıcılara yardımcı olması.

İlgili Haberler

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]