Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Şehrin Perdeleri 1 Ekim’de Açılıyor

Yayınlanma:
ABONE OL
Şehrin Perdeleri 1 Ekim’de Açılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 1 Ekim 2009’da perdelerini açıyor.

2009–2010 sezonuna yeni oyunlarla başlayacak olan İ.B.B. Şehir Tiyatroları, Ekim ayında 8’i yeni, 18 oyunla seyircisinin karşısına çıkacak. Çıkmaz Sokak, Bozuk Düzen, Mecbur Adam, Tarla Kuşuydu Juliet, Gizli Oturum, Bekleme Salonu, Hizmetçiler, Kafes, Deri Ceket, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, Lüküs Hayat, Kabare, Onlar Ermiş Muradına, İnek, Coriolanus, Balıkesir Muhasebecisi, Maskeliler ve Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı oyunlar Ekim ayında seyirciyle buluşacak.

Ekim ayında seyircisiyle buluşacak olan oyunlara kısaca şöyle:

Çıkmaz Sokak, Yunanistan’daki “Albaylar Cuntası” döneminde görülen toplumsal çatışmayı ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan darbe süreçlerini ele alıyor. Tuncer Cücenoğlu’nun yazdığı, Mazlum Kiper’in sahneye koyduğu “Çıkmaz Sokak”ta, şiddete karşı şiddet üretmenin değil, yalnızca demokrasinin “çözüm” olabileceği vurgulanıyor.

Bozuk Düzen’de, yaşadıkları kasabadaki depremden zarar görerek İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan orta halli bir ailenin, büyük şehrin karmaşası içinde yaşama tutunabilme çabaları anlatılıyor. Türk tiyatrosu ve sinemasının önemli isimlerinden Güner Sümer’in bu oyunu, Burteçin Zoga tarafından sahneleniyor.

Mecbur Adam adlı oyunda, Dede Korkut’un zengin mirası arasında yer alan Deli Dumrul hikâyesi Ragıp Yavuz tarafından farklı bir bakışla işleniyor. Deli Dumrul kuru bir çayın üstüne köprü yaptırmıştır. Geçenden 30, geçmeyenden döve döve 40 akçe alır, derken konaklayan bir yiğit ölür. Buna içerleyen Deli Dumrul Azrail’e meydan okur… Ölümü önemsiz kılacak bir güç var mıdır? Belki de aşk… Bu kadim söylenceyi, Şehir Tiyatrosu’nun usta ismi Erol Keskin yönetiyor.

Tarla Kuşuydu Juliet’te, Shakespeare’in yüzyıllardır insanları gözyaşına boğan karakterleri Romeo ve Juliet, Ephraim Kishon’un yeni kurgusunda günlük yaşantı ve çığrından çıkmış bir evlilik içinde ele alınıyor. Engin Alkan’ın rejisiyle sürprizli bir oyun seyircimizi bekliyor.

Gizli Oturum, insanın özgür iradesiyle seçtiği varoluşun başkası karşısında değiştirilemeyeceğini işliyor. Garcin, Etselle ve Ines ölümün döngüsü içinde, hayatlarında olan biten her şeyi önce eksik bir biçimde, sonrasında ise içtenlikle birbirleriyle paylaşırken; aslında geçmişteki hatalarını ve gerçek kişiliklerini ortaya koyuyorlar. Çağdaş tiyatro klasikleri arasına girmiş olan Sartre’ın bu oyununu Ergün Işıldar yönetiyor.

Bekleme Salonu’nda her şey bir firmanın eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla mülakat yapması ile başlar. Yapılan elemeler sonucunda, iki genç adam ve bir kadından oluşan üç kişi, mülakatın son aşamasına kalmışlardır. Oyun, bu üç kişinin aynı oda içersinde kilitli kalmalarını ve odadan çıkma çabalarını anlatıyor. Yiğit Sertdemir’in yazdığı oyunu Tolga Yeter yönetiyor.

Hizmetçiler, Claire ile Solange adlı iki kız kardeşin, hanımlarını öldürme planlarını, o evde yokken kurdukları düşsel dünyanın içinde oynadıkları oyunlarla gerçekleştirmeye çalışmalarını anlatıyor. Ekip çalışması olarak hazırlanan oyunu Jean Genet yazdı.

Kafes’te Çehov’un dünyasında yaşayan, hayattan korkan uyumsuz bir gencin, insanlardan korunmak amacıyla kendini kafese kapatması anlatılıyor. Mario Fratti’nin yazdığı Kafes’i Ali Gökmen Altuğ yönetiyor.

Lüküs Hayat, Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşırken, bu durumun değişmezlerini 25 yıldır sahnede diri tutuyor. Ekrem Reşit Rey’in yazdığı oyunda küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ile Fıstık zengin evine girince kendilerini bir kıyafet balosunun ortasında bulurlar. Aslında ikilinin içine düştüğü bu yeni ortam, batılılaşma özentisinin ortasına düşmüş halktan insanların durumudur… Oyunu Haldun Dormen yönetiyor.

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye’de Savaş Dinçel, Türk edebiyatının en önemli kalemlerinden Sait Faik’in öykülerinden, anılarından, yazılarından yola çıkarak onun şahitliğinde dolu dolu bir İstanbul turu yaptırıyor seyircilere…

Ergün Işıldar’ın yönettiği oyun, seyircileri, önce Burgazada, ardından Karaköy, Tünel, Beyoğlu, Hristaki Pasajı ve Taksim Parkı’na götürüyor.

Cabaret (Kabare), bir kabare aktristi ile Amerikalı bir yazarın kısa ömürlü aşkını ve onları kuşatan büyük toplumsal kaosu anlatıyor. Kült müzikaller sınıfında yer alan Kabare ,1972’de beyaz perdeye aktarıldığında 8 Oscar kazandı ve “Tüm Zamanların En İyi Yüz Filmi” listesine girdi. Joe Masteroff’un yazdığı Yücel Erten’in yönettiği oyunun unutulmaz müziği John Kander imzasını taşıyor.

Onlar Ermiş Muradına oyunu, 1931-32 tarihinde Vasfi Rıza Zobu’nun çevirisiyle Şehir Tiyatrosu’nda oynandı. 78 yıl sonra tekrar Haldun Dormen’in rejisiyle İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nda seyredilebilir. Fars ve vodvil ekolünün öncüsü sayılan Georges Feydeau’nun baştan sona doludizgin ilerleyen farsı Onlar Ermiş Muradına’da burjuva ahlâkının eleştirisi yapılıyor.

İnek adlı oyunda, hayallerinin peşinde koşan bir ailenin, içinde bulundukları maddi sıkıntılarından, satın aldıkları bir inekle kurtulma çabaları absürt bir dille anlatılıyor. Nâzım Hikmet’in son dönem oyunlarından olan İnek’i Mehmet Avdan yönetiyor.

Coriolanus, yenilmez bir asker olan Casius Marcius’un Roma’nın düşmanları Volsyalıları yenilgiye uğrattıktan sonra onurlandırılışını, halka beslediği ölçüsüz kininden dolayı Roma’dan nasıl sürgün edildiğini, Volsyalılar ile birleşerek Roma’ya yürüdüğü esnada, annesinin ricasıyla bundan vazgeçerek düşmanları tarafından öldürülüşünü anlatıyor. William Shakespeare’in tragedyası Coriolanus’u Şükrü Türen yönetiyor.

Balıkesir Muhasebecisi, Türk edebiyatına Çalıkuşu, Dudaktan Kalbe, Yaprak Dökümü gibi ölümsüz eserler veren Reşat Nuri Güntekin’in önemli oyunlarından biri. Nedret Denizhan’ın yönettiği oyun toplumda yok olmaya yüz tutmuş değer yargılarını, para karşılığında yiten ahlâki değerleri “aile” kavramı ekseninde sorguluyor.

Maskeliler, üç erkek kardeşin birbiriyle hesaplaştıkları savaş ortamında bir kardeşlik öyküsünü anlatıyor. Seyircinin kafasında bir sorgulama süreci başlatılabilecek kadar gerilimli, güncel ve politik bir oyun olan Maskeliler, temalarını Filistin gerçekliğinde, üstelik bir İsraillinin kaleminden aktarıyor, Ilan Hatsor’un yazdığı oyunu Taner Barlas yönetiyor.

tiyatro2

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’da “vatandaş” Yaşar’ın bürokrasi karşısındaki ezikliği anlatılıyor. Büyük mizah ustamız Aziz Nesin’in devlet-birey ilişkisini sorguladığı bu oyunu Y. Kenan Işık yönetiyor.

Deri Ceket, bürokratik işleyişi, idealist bir öğretim görevlisinin trajikomik öyküsü ekseninde, yaşanan toplumsal-bireysel yozlaşmaları vurgulayarak anlatıyor. Arif Akkaya’nın yönettiği oyunu Çağdaş Bulgar Tiyatrosu’nun önemli yazarı Stanislav Stratiev yazdı.

Şehir Tiyatroları Oyun Biletleri Satışa Çıktı…

1 Ekim 2009 Perşembe günü perdelerini açacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ekim 2009 içinde oynanacak oyunların bilet satışına başlandı.
Biletler; Fatih Reşat Nuri Sahnesi, Kâğıthane Sadabad Sahnesi, Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi, Ümraniye Sahnesi ile İ.B.B. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği gişelerinden satın alınabilecek.

Ekim ayı oyun biletlerini internet üzerinden satın almak isteyenler için web adresi şöyle: www.ibb.gov.tr/sehirtiyatrolari

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
02 Nisan 2024
Çiçeği Burnunda Yazar Zehra Güngör

İnternette arattığımızda hakkınızda az şey buluyoruz. Biraz gizemli bir yazar mısınız ve sizi kendinizden dinleyelim mi?   Çok hoş bir soru. Teşekkürler… Bilerek gizemli olan birisi değilim. Fakat gizemi de severim. Açıkçası dijital dünyayla aram pek iyi değil. Kendimi pek eğitemediğim bir yer burası. Haliyle uzak kalmayı tercih ediyorum. Belki de eski kafalıyım. (Gülüyor) Ben […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]