Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Doğru beslenme sınav başarısının anahtarı

Yayınlanma:
ABONE OL

Üniversite giriş sınavının ikinci aşaması Lisans Yerleştirme Sınavı( LYS) için pek çok aileyi tatlı bir telaş sardı. “Oğlum bol bol tatlı ye kafan çalışsın”, “gelin, sınav öncesi ailecek dışarı yemeğe çıkalım” ya da “kızım; çayı kahveyi bol tüket ki; sınavda uyanık ol gibi” anne babalar tarafından tamamen iyi niyetle kurulan cümleler çocukların sınav başarısını gölgelemekten öteye gitmiyor.

 

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeşim Çelik, “Sınav döneminde sağlıklı beslenme” hakkında bilgi verdi ve anne babalara önerilerde bulundu.

 

Çocuğunuzu yemek konusunda zorlamayın

 

Sınava girecek öğrencilerde sınav öncesi ve sonrasında sağlıklı beslenme hayati önem taşır. Stres seviyesi yüksek olduğu için öğrendiler bu dönemde yemek konusunda hiçbir şekilde zorlanmamalı, zevkler ve alışkanlıklar herkese göre değişebildiği için bu konuda aileler tarafından çocuklara baskı yapılmamalıdır.

 

Yemek alışkanlıklarının dışına çıkmayın

 

Özellikle sınavın bir gün öncesinde o güne kadar hiç tüketilmemiş besinler alınmamalı, beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmamalı, besin zehirlenmesi riskine karşı 1 gün öncesinde dışarıda yemek yenmemeli, çabuk bozulabildiği bilinen ve açıkta satılan gıdalar tüketilmemelidir.

Bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulmalı, başarıyı etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli; mümkün olduğu kadar hafif yağsız besinler tüketilmelidir. Sınav günüden bir gün önce akşam yemeğinde her besin grubundan dengeli bir yemek mönüsü seçilmelidir.

 

Doğru beslenerek başarınızı artırmanız mümkün

 

Üniversite sınavına az bir zaman kala yoğun stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu; beraberinde kilo kayıpları veya aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık ve baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemine sebep olabilir. Bu dönemde yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanırsa; hem sağlık problemlerinden korunma hem de doğru besin seçimi ile başarıyı artırmak mümkündür.

 

Kurufasülye, mercimek sınav sonrasına kalsın

Bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulmalı, başarıyı olumsuz etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli mümkün olduğu kadar hafif, yağsız besinler tüketilmelidir.

Koladan vazgeçemiyorum demeyin

 

Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur.

 

İlk kural hafif bir kahvaltı

 

Sınav öncesinde basit birkaç tedbirle sınav sabahına iyi hazırlanmak gerekiyor.  

  • Güne kahvaltısız başlamayın,
  • Gün içinde  2-3 saatte bir 5-6 öğün yiyecek tüketin
  • Kafein içeren içecek ve yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın (kolalı içecekler, kahve, çikolata vb),
  • Aşırı tuz ( salamura yiyecekler vb) ve şeker içeren gıdaları dikkatli tüketmeye çalışın
  • Gaz yapıcı özelliği olan yiyeceklere dikkat edin(kurubaklagiller asitli içecekler vb)
  • İçeriğini bilmediğiniz yiyecek ve içeceklerden uzak durun ve mümkün olduğunca dışarıdan yemek yememeye gayret edin.
  • Açık havada hoşlandığınız spor ve aktiviteleri yapın. 

Konsantrasyonunuzu ve mutluluk hormonlarını artırın

 

  • Balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşil biber, kivi, portakal, kuşburnu mutlaka haftalık ve günlük beslenmenizde yer vermeye çalışın.
  • Ölçülü olmak kaydı ile tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, kepekli makarna, tam buğday unundan yapılmış kekler…  
  • Süt, yoğurt, ayran, peynir…
  • Muz  tüketilebilir.

 

Ve sınav günü geldi çattı…

 

          Kahvaltı her öğrenci ve yetişkinin hayatında oldukça önem taşıyan bir öğündür.  Yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki  sınav sabahı iyi bir kahvaltı ile güne  başlayan çocuklar yeterli ve dengeli bir öğün tüketirlerse  gerekli besin öğeleri ve enerji aldıkları için sınavda  daha başarılı olmaktadırlar.

Sabah stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık olması çok doğaldır, bu yüzden diğer zamanlara göre daha az besin tüketmek isteyebilir, miktarlar az tutularak sağlıklı besinlerin tüketimi sağlanmalıdır. Çok fazla miktarda ve karışık yağlı besinlerin tüketimi de sabah önerilmemektedir. Yapılan en büyük hata beynin şeker ile çalışmasından dolayı fazla miktarda çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimidir. Beyin kandaki şekeri tüketir fakat basit karbonhidrat dediğimiz sofra şekeri ve bunu içeren gıdalar çikolata, tatlılar veya bisküviler kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz aksine kan da hipoglisemi ( Kan şekerinin düşmesi) ye sebep olmasından dolayı tüketimi önerilmez, bu yüzden beynin kan şekerini sağlayacak olan şekerler sabah tüketilecek, süt, ekmek, yulaf, meyve v.b besinlerden alınacak şekerlerdir. Bu yüzden sınav öncesi ve sınav sırasında basit karbonhidrat içeren tatlıların tüketimi yanlıştır.

KAHVALTI ÖNERİSİ
1 bardak meyve suyu ( Taze sıkılmış  tercih edilir)
1 dilim peynir
1 yumurta ( Haşlanmış veya yağsız tavda omlet)
1 tam ceviz veya 5-6 badem

4-5 adet zeytin
1tatlı kaşığı pekmez
1 -2 dilim tam buğday ekmeği
1kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm
Domates, salatalık
SINAV SIRASINDA:
Su ,
Kuru meyve (kuru erik, kuru üzüm, kuru kayısı vb)
Fındık, fıstık, ceviz vb. yanınızda bulundurabilirsiniz.

 

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]