Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

CHP’li Yıldız’dan müthiş öneri: ‘’İstanbul için; yenilenebilir enerji ve gri su’’

Yayınlanma:
ABONE OL

İBB CHP Meclis Üyesi Mimar Mehmet Yıldız çok önemli bir konuyu Meclis gündemine getirdi. “İstanbul için olduğu kadar, ülkemiz için de önemli olduğuna inandığım bir konuyu bilgilerinize sunmak istiyorum” diyerek sözlerine başlayan Yıldız, “Yenilenebilir Enerji” ve  “GRİ SU” sistemlerinin İstanbul’daki yeni binalarda kullanılması için  “İstanbul İmar Yönelmeliği”nde yer almasına ilişkin Ülkemiz için yaşamsal önemi olan, ancak uygulamada geç kalınmış bu konuda, CHP Meclis Gurubu olarak her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz” diyerek İBB meclisinin konuya el koymasını ve tartışmasını istedi.

CHP’li İBB Meclis Üyesi Mimar Mehmet Yıldız’ın İBB Meclisinde Meclis Üyelerine hitap ettiği konuşma metni şöyle;

-Sayın Başkan, değerli meclis üyeleri. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. İstanbul için olduğu kadar, ülkemiz için de önemli olduğuna inandığım bir konuyu bilgilerinize sunmak istiyorum. Bu gün, Dünya düzenini belirleyen, Türkiye de dahil devletlerin dış politikalarına yön veren en önemli şey enerji paylaşımıdır.

Dünyadaki enerji kaynaklarının paylaşımı, savaşların, kanın gözyaşının başta gelen nedenidir. Ülkemizin, enerji konusunda, büyük ölçüde dışa bağımlı olduğunu biliyoruz.

Bu durum;Bir taraftan kaynaklarımızın dışa akmasını sağlıyor,

Diğer yandan, başımıza ne zaman, neyin geleceğini kestiremiyoruz.

Örneğin; Dışımızda gelişen olaylar nedeni ile kışın en soğuk gününde doğalgazımız kesilebilir.

Bu ihtimal her zaman var mı? Var.

Dışa bağımlı olduğumuz,Sahip olmak için büyük kaynaklar ayırdığımız bu enerjiyi, acaba verimli kullanabiliyor muyuz?  Maalesef hayır. Sektörel bazda Türkiye’nin enerji verimlilik potansiyeli nedir?

Enerji Bakanlığının verilerine göre;

Sanayide %20.

Ulaşımda %20.

Bina hizmetlerinde %30 dur.

Yani, bu sektörlerde, bu oranda enerjiyi yanlış kullanımdan dolayı çöpe atıyoruz. Bu verilere göre en çok enerji tasarrufu yapmamız gereken sektör, %30 lar ile bina hizmetleri sektörüdür.

Yani biz, binalarımızı inşa ederken öyle yanlışlıklar, öyle hatalar yapıyoruz ki; bu nedenle  %30 daha fazla enerji tüketiyoruz.

Ülkemizin kaynaklarını bu şekilde harcamaya hakkımız var mı? En azından çocuklarımızın geleceği için, buna hakkımız olmadığını düşünüyorum.

Gerekli önlemler alındığında, ülkemizin sağlayacağı kaynak tasarrufu hesabını, meclisin ekonomi kökenli üyelerine bırakarak; bu konunun, bu meclisle ilgisine değinmek istiyorum.

Enerji verimliliği ile ilgili binaların yapılmasını kim sağlayacak?

Özellikle, emsal artırımı ile inşasına izin verdiğimiz binaların, bu kurallara uygun yapılmasını başka yerden bekleme hakkımız ve lüksümüz var mı? 

Konuyu görmezden gelemezsiniz, öteleyemezsiniz. Bu sorumluluk bu meclisindir.

İmar yönetmeliği değişikliği meclisimizin gündemindedir. Yakında önümüze gelecek ve karar vereceğiz. İstanbul İmar Yönetmeliğine “Yenilenebilir Enerji” kullanımı ve “Gri Su” kavramları mutlaka girmelidir.

Bir örnek: 1990’lı yıllardan önce hiçbir kentin imar yönetmeliğinde engellilerle ilgili tek bir düzenleme, kural ve yaptırım yoktu. Bu Belediye Meclisi ilk defa engellilerle ilgili bazı kuralları, İmar Yönetmeliğine doksanlı yıllarda koydu. O günden bu güne, engellilerle ilgili duyarlılığın nasıl geliştiğini biliyoruz.

Bu nedenle bu Meclis bir ilki daha gerçekleştirmelidir.

“Yenilenebilir enerji” kaynaklarından yararlanmanın kuralları belirlenmeli, ayrıca “gri su” kavramı ile birlikte imar yönetmeliğine girmelidir.

Toplam inşaat alanı belirli metrekarenin üzerinde olan binalar, özellikle de ticaret ve turizm merkezleri, tükettikleri toplam enerjinin belli bir bölümünü “yenilenebilir enerji kaynaklarından” sağlamak zorunda olmalıdır.

Birçok ülkede bina maliyetinin minimum %10, yenilenebilir enerji çözümü için harcanmaktadır.

Bu uygulama, o ülkelerin olduğu kadar, yatırımcıların da yararınadır.

Yeni yapılacak oteller, hastaneler, yurtlar ve benzeri konaklama amaçlı konut harici binalar ile spor merkezlerinde güneş enerjisi toplayıcıları ile merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su sistemleri desteklenmelidir.

Binalarda, temiz su kullanımında %50 tasarruf sağladığı kanıtlanmış GRİ SU kullanımına geçmeliyiz.

Ya da bu teknoloji yaygınlaşana kadar yeni yapılacak binalarda tesisatın bu sisteme uygun biçimde yapılmasını zorunlu kılmalıyız.

Bilindiği gibi GRİ SU, lavabo, duş, mutfak evyesi gibi yerlerden gelen kullanım suyunun belli işlemlerden geçirilip, tuvaletlerde ve bahçe sulamasında kullanılması işlemidir.

Temiz su kullanımında %50 tasarruf sağlayacak bu uygulama, doğal su kaynaklarımızın daha verimli kullanılmasını ve musluklarımıza gelen suyun daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.

Bildiğiniz gibi 5627 Sayılı Enerji Verimlilik Kanunu yürürlüktedir. Bu Kanun’un 7. Maddesi gereğince Binalar için hazırlanan “Enerji Performans Yönetmeliği” de 1 Nisan 2010 tarihinde revize edilmiş ve uygulanması zorunludur.

Bu yönetmelik, binaların enerji ihtiyaçları ve enerji tüketimi ile ilgili belli kurallar getirmektedir. Çağımızın gerçekleri, dünyanın içinde bulunduğu şartlar, ülkemizin çıkarları bu konularda acil önlemler almamızı zorunlu kılıyor. Bu şartların, bu meclis üyelerine yüklediği sorumluluklar var.Bu sorumluluğu yerine getirmeliyiz.

Konunun farkında olan, ileriyi gören yatırımcıların yasal zorunluluk olmadan “yenilenebilir enerji kaynaklarını” yeni binalarında kullandıklarını biliyoruz.

Ülkemiz için yaşamsal önemi olan, ancak uygulamada geç kalınmış bu konuda, CHP Meclis Gurubu olarak her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]