PG Slot Giriş Siteleri Slot Demo Online

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Tema’lı temsilciler Karaman’da buluştu

Yayınlanma:
ABONE OL

TEMA Vakfı İl Temsilcileri, Temsilci Yardımcıları ve Gönüllü Sorumluları 29-30 Mayıs 2010 tarihinde Karaman Abdullah Anadolu Tayyar Anadolu Lisesinde toplandı. Vakfın çalışmalarının değerlendirildiği, temsilcilerin bilgi alışverişinde bulunduğu iki günlük etkinliğe yaklaşık 200 TEMA’lı katıldı.

 

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin KARACA, Vakıf başkanı Prof. Dr. Lütfü BAŞ, Başkan Yardımcısı Deniz ATAÇ, Genel Müdür Prof. Dr. Orhan DOĞAN, Teşkilat Bölüm Başkanı Temel URAZ, Bilgi İşlem Bölüm Başkanı Ayhan Arslan, Kaynak Geliştirme Bölüm Başkanı Sevim ÖZER, Kurumsal İletişim ve Çevre Politikaları başkanı Özgür Erdem MUTLU, Karaman Vali Yardımcısı Yılmaz ŞİMŞEK, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail DUMAN’ın da hazır bulunduğu ilk günkü toplantıda öncelikle TEMA Vakfının çalışmaları değerlendirildi. Daha sonra Yer altı Kaynakları ve Çevre, TEMA Vakfı’nın Manisa Turgutlu Çaldağı mücadelesi, Yavru TEMA Çalışmaları, TEMA Web sitesi hakkında sunumlar yapıldı.

 Toplantının sonunda katkı veren firma yetkililerine plaketler verildi.Hatıra ormanına fidan dikiminin ardından Polis Evinde gerçekleştirilen akşam yemeğinde ise TEMA Vakfında 5 ve 10 yılını doldurmuş İl temsilcilerine plaketleri verildi.

Programın ikinci gününde Hayrettin KARACA’nın sunumunun ardından, Aktepe Meydanı’ndan Atatürk Parkına kadar Toprağa Saygı Yürüyüşü gerçekleştirildi. Atatürk Anıtına çelenk konulması ve İstiklal Marşının ardından, müze, mağaralar ve Karapınar gezileri gerçekleştirildi. Karapınardaki incelemelerde çölün yeşile çevrilmesinin öyküsünü TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan dile getirdi.

Toplantının açılış konuşmaları TEMA Karaman İl temsilcisi Dr. Levent KÜÇÜKALPELLİ, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü BAŞ ve Karaman Vali Yardımcısı Yılmaz ŞİMŞEK tarafından yapıldı.

 

Toplantının ilk konuşmacısı olan Vakıf Başkanı Prof. Dr. Lütfü BAŞ İl Temsilcilerine şöyle seslendi:

“ Sizin göreviniz Mülki Amirler, gönüllüler ve Sivil Toplum Kuruluşları gibi bu ülkenin kırılan temellerini yeniden tamir etmektir. Türk insanının yapamayacağı bir iş, aşamayacağı bir engel, ulaşamayacağı bir hedef olamaz. Yeter ki inanalım. Biz yapamayız, biz gidemeyiz, benim bilgim yetmez, yaşlandım demek yok. Emekli olup kahveye giden insana acıyarak bakarlar. Önce kendimize yaşam enerjisini sağlayacağız. Olağanüstü zeki insanlarız. Torunlarımız, çocuklarımız neredeyse bizi geçecek. Biz gönüllüler TEMA’nın 2. İstiklal Savaşçılarıyız. Geleceği görmenin tek yolu geçmişi bilmektir. Osmanlı Tarihini iyi bilin. Sakarya Meydan Muharebesini mühimmatımız yetersiz olduğu halde müthiş bir inançla kazandık. Kuvai-Milliye’yi kimse örgütlemedi. Her il kendi kendine örgütlendi. TEMA’lılar da her ilde ben de varım diye ayrı, ayrı örgütleniyor. 2. İstiklal savaşı sonsuza kadar sürecek. Siz yalnız yaşayan savaşçılar olacaksınız.Az, öz ve inançlı insan lazım bize. Siz yöneticisiniz. Toplumsal dayanışma duygusuna önem vermelisiniz. Biz Anadoluluyuz, örnek olan kültür birliğimiz var. Aynı müziği dinleyip, aynı yemeği yiyoruz. Çocuklarımızı yetiştirirken çok dikkatli olmalıyız. Beslenmeleri çok önemli. Korku kültürü ile sindirilmiş; fazla ana sevgisiyle yetiştirilmiş öğrencilere ne verebilirsiniz ki. Şimdiki çocuklar süper, onları zedelemeyelim. Kırsınlar, döksünler, saçsınlar engellemeyelim. Yeni hedefimiz okul öncesi ve devamı olmalı. Yasalar çerçevesinde özgür çalışmanızı istiyorum.

TEMA’nın temel değerlerini uzmanlar koydu. Bu değerler güvenilirlik, saygınlık, şeffaflık, gönüllülük, yaratıcı katılımcılık, siyasi tarafsızlık, herkesi kucaklama ve bilimselliktir. İllerde herkese örnek lider olmalıyız. Hoşgörülü olacağız. Karşımızdaki nasıl düşünürse düşünsün aynı masada oturabilmeliyiz. Örgütleneceğiz, toplum olarak inanacağız. Bu gün tohum birinci sorundur. Erozyondan da önemli sorundur. Biyogüvenlik Yasasında araştırma yasak ama, Genetiği Değiştirilmiş Gıdaların ülkeye girişi serbest. Zihinsel soykırımdan kendimizi kurtarmalıyız”.

İkinci konuşmacı Prof. Dr İsmail DUMAN Yeraltı Kaynakları ve Çevre başlıklı sunumunda

“Çanakkale’de 1994’de çıkan yangından sonra 1600 üniversite öğrencisiyle birlikte Çanakkale Savaşlarında şehit olan yedeksubaylar adına 7000 dönüm ağaçlandırma yaptık. Bu gün o ağaçlar on metreye ulaştı. Gap Bölgesi de ağaçsızdı. 5000 öğrenci götürdük. Keçiler için bile ot yoktu. Soğuğa dayansın diye yükseklere ardıç, biraz aşağılara karaçam, daha aşağılara da meşe dikildi. 4,5 milyon tohum dikildi. 5–6 sene sonra orman olacak.

Anadolu topraklarının en kalıcı zenginliği, doğa zenginliği, tarım zenginliğidir. Önce bu zenginliği korumalıyız. Entansif tarımın gelişmemesi, suni gübre, miras hukuku yoluyla bölünme bu ülkeyi harcamak için oynanan senaryodur. Gelişmekte olan ülkeler birbirleriyle rekabet ettiklerinden tarım ürünlerini düşük fiyattan ihraç etmek zorunda kalıyorlar. Bizde ise örgütlenme yok. Toprak mahsulleri Ofisi ödemeleri hasatta değil, kışın yapıyor. Çiftçi malını yeşilken olgunlaşmadan ucuza satmak zorunda kalıyor. Hızlı nüfus artışı, yetersiz eğitim, düşük verim, düşük gelire sebep oluyor. Bunun sonucunda kente göç hızlanıyor. Toprağını satıp, kente göç edenler işsizlik baskısı yaratıyor. Topraklarımız hala çok verimli. Madencilik tarımın dibine konan bir dinamittir. Maden yasamız çok geride. Çözelti madenciliği büyük yutturmaca. Avrupa’da bir karış toprak kazamazsınız. Tonda bir gramı geçen yerlere altın madeni deniyor. Bunu elde etmek için iki ton cevhere ihtiyaç var. Yani iki ton kayayı siyanürle çözeceksin. Kalan çamuru da atık deposuna yığacaksın. İki gram altın için 7 ton da toprak kazacaksın. Yani 9 ton toprağı heba edeceksin. AB’de siyanürlü madencilik 48 oya karşı 488 oyla yasaklanıyor. 2011 de kanun AB’ye sınır olan ülkeler de dahil olmak üzere uygulanacak. Manisa-Turgutlu-Çaldağı’ndaki nikel madeninden ilk defa denenecek olan çözelti madenciliği yöntemi ile cevher çıkartılacak. Türkiye kendini doyuramasın diye her türlü oyun oynanıyor. Gayri safi milli hasıla içinde madenciliğin payı %1,2 den %6 ya çıkarılıyor. Kimin için çıkarılıyor? Çıkarılacak madenlerin hangisi metal olacak? Çoğunu yurt dışından getirdiğimiz 22–25 milyon ton hurda ergitiyoruz ve tonlarca ağır metali havaya salıyoruz. 2400 hidroelektrik santralı yapılacak. Bu kadar çok baraj kime lazım. Yapılacak barajlarla ekosistemler bozulacak. Cansuyu salmadan suyu tutarsanız o topraklar artık ürün vermez, göç başlar. Havranda her biri saatte 2500 zeytin sineğini yiyen yarasalar baraj yapımı sebebiyle mağaralardan, TOKİ’nin yaptığı yapay mağaralara taşınmak istedi. Bir tanesi bile girmedi. Nerede oldukları ve hayatta olup, olmadıkları bilinmiyor. Havrandaki baraj Kaz Dağlarının altındaki madenleri çıkarmak için yapıldı. Şimdi zeytinler delik deşik olacak. Seramik, granit, mermer, çimento, taş, toprak, demir çelik çok enerji tüketiyor. Enerji yetmeyince nehirlere boyunduruk vuracağız. Size enerji yetmiyor nükleer de verelim diyecekler. Çal dağında nikel elde etmek için çözelti madenciliği yapılacak. Bu sistem ilk defa Gediz Tarım Havzasında denenecek. Bu maden çalıştırılırsa Gediz Havzası bitti demektir.Bu havzadaki toprak geçirgen ve riskli”diyerek görüşlerini dile getirdi.

Daha sonra söz alan Kaynak Geliştirme Bölüm Başkanı Sevim ÖZER TEMA Vakfının Manisa Turgutlu Çaldağı mücadelesini, Teşkilat Bölüm Başkanı Temel URAZ teşkilatla ilgili bilgileri ve toplantı programını, Bilgi İşlem bölüm Başkanı Ayhan ARSLAN Web Sitesi hakkındaki bilgileri dile getirdiler.

Programın 2. gününde TEMA Vakfı Kurucu onursal Başkanı Hayrettin KARACA’nın uzun süre hafızalardan silinmeyecek sunumu ilgi ile izlendi.

KARACA “ TEMA son günlerde gençleşmeye başladı. Halkın yanında daha çok yer almaya başladı. Yeni gençler geliyor. Harika bir gençlik var. Minikler, küçükler de önemli ama bu gençleri kazanmalıyız. Sizlerin inançlı olduğunuzu biliyorum. Çalışıyorsunuz, gayretlisiniz, enerjiniz var ama okumak gerek. Bilgi edinmek ve halkın karşısına bilinçli çıkmak için çok okumak gerek. Halkı mutlaka yanımıza alacağız. Olaylar artık ulusallıktan çıktı. Uluslar arası oldu. Hiçbir ülke bu günkü şartlarda tek başına kendini kurtaramaz. Sermayeye karşı müşterek mücadele gerekli. Uluslararası ilişkiler bölümünü kurmamız gerekiyor. TEMA’dan başka toprak erozyonuyla gerçek anlamda uğraşan kuruluş dünyada yok.  Ancak kağıt üzerinde var. Beni büyütmeyin. Ben kendi imkanlarım nispetinde mücadele ediyorum. Birlikte halkla bütünleşeceğiz. Köy, köy gezeceğiz. Gerekirse birlikte köyde yatacağız.

Yavru TEMA gibi bir enerji bulamazsınız. Genç TEMA’nın inancı mezun TEMA’ya yansıdı. Sıra Minik TEMA’ya geldi. Minik kız ve erkek çocuklara oyunlarla yaklaşıyorum.

“Okumak ibadettir, okumamak ihanettir” dedim. Okumadan bir şey veremezsiniz. Kitaplarımda çizilmedik sayfa yok. Yanlarına görüşlerimi de yazıyorum. Ben örnekler yaptım, yol gösterdim. Uygulayan muhtaç köylü bu gün vergi öder hale geldi. Biz bir şeyler yaptık ama, her şeyi biz yapamayız. Devlet politikaları bunu yapacaktır. Toprağın bu vatanın en değerli unsuru olduğunu bilmeli ve öğretmeliyiz. Milli savunma gibi devlet politikamız olmalı. Milletçe büyük çaba harcamalıyız. Biz çözmeye değil, çözdürmeye çıktık. Çal Dağındaki mücadelede halkla bütünleşmeye başladık. Halkı yanımıza almadan başaramayız. Anadolu Basını ile çok iyi ilişkiler kurmalı, Ulusal Basını da ihmal etmemeliyiz.

Genetiği Değiştirilmiş ürünlerle bir tek kişi dünyayı yönetebilir. GDO’lu ürünlerle ulusal düzeyde bir mücadele başladı. Çok memnunum. Nereden başlayacağız? Ağaçlandırmayı bir tarafa bırakarak, teraslamaya önem verelim. Çocuklara oyunlarla yaklaşmamız lazım. Toprak Yasasını iyi bilmelisiniz. Meraların yozlaştırılmasını, yerleşim yeri yapılmasını önlemeliyiz. Mera Kanununun uygulanmasını sağlamalıyız.

Teknoloji toprağı ve suyu kaybettiriyor, kirletiyor. Siyasi kadrolara nasıl ulaşacağımızı öğreneceğiz.

TEMA dünyada 12 tane dernekle birlikte çalışıyor. Hedefimiz TEMA’nın bütün dünyada temsilcileri olması.

Hızlı tüketimin sonu ne olacak. Bu sene 1 trilyon 800 milyon dolar silaha harcanacak. Ben ihtiyacım kadar tüketeceğim, benim ihtiyacım kadar üreten ekonomi istiyorum. Yeni bir tüketim ahlakı gerek. Ben en büyüğüm demiyorum, bir yerden başladım diyorum. En korktuğum şey enerji. Enerji olmasaydı küresel ısınma olmazdı” diyerek görüşlerini açıkladı.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER Perinçek, Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır! Türkiye […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]