Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

10 Mayıs Dünya Hareket Günü

Yayınlanma:
ABONE OL

10 MAYIS DÜNYA HAREKET ET GÜNÜ
Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi eksikliği, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve teknolojik gelişmelere paralel olarak giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi ile birlikte toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı her geçen gün hızla artmaktadır.
Teknoloji alanında insanın hizmetine sunulan gelişmeler yaşam kalitesini arttırıyor ve yaşamı kolaylaştırıyor gibi görünse de uzun vadede HAREKETSİZ bireylerin sayısını arttırmakta ve sağlığı olumsuz etkilemektedir. Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden gerçekleştiren modern toplum için en önemli problemlerin başında yer almaktadır.Toplumumuzda genellikle fiziksel aktivite, “spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Spor önceden belirlenmiş bir düzen içerisinde başarı kazanmaya yönelik ve mücadele heyecanını yaşamak için yapılan beden hareketlerinin bütünü olarak tanımlanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak nitelendirilmektedir. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanısıra egzersiz, dans, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler (koşma, yürüme, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme-kalkma, kol-bacak ve baş-gövde hareketleri) de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.
Tüm hayat boyunca yaşam kalitesinin artırılmasında önemli farklar yaratabilen fiziksel aktivite çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada, sosyalleşmede, yetişkinlerin çeşitli kronik hastalıklardan korunmasında veya bu hastalıkların tedavisinde , yaşlıların aktif bir yaşlılık dönemi geçirmelerinin sağlanmasında önem arz etmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; 18-64 yaş grubu yetişkinler için haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette veya en az 15 dakika şiddetli fiziksel aktivite, 5-17 yaş grubu çocuklar için ise günde en az 60 dakika orta şiddette ve şiddetli fiziksel aktivite önerilmektedir. Orta şiddetteki fiziksel aktivite; 45-60 dakika voleybol-futbol, 35 dakika hızlı tempolu yürüyüş, 30 dakika bisiklete binme, 20 dakika yüzme, 15 dakika ip atlama veya merdiven çıkma şeklinde örneklendirilebilir.
Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen SBKK ( Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım) çalışmasında bireylerin fiziksel aktivite alışkanlığı da sorgulanmış ve bireylerin sadece %3.5′ i nin düzenli ( haftada en az 3 gün, 30 dakika orta şiddette) fiziksel aktivite yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2010 sonuçlarına göre 12 yaş ve üzeri bireylerin % 71.9′ u hareketsiz yaşamaktadır.
Hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmemesi, güvenli olan ve mümkün olan her şartta yürüyüş yapılması, gidilecek yere varmadan birkaç durak önce inip yola hızlı bir şekilde yürüyerek devam edilmesi, TV ve bilgisayar başında 2 saatten fazla oturulmaması, çocukların günlük ev işlerine yardımcı olmalarına olanak sağlanması, çocuklara özel günlerde fiziksel aktivite ile ilgili hediyeler sunulması (paten, ip, bisiklet, top vb.) ve sevdikleri spor dallarına yönlendirilmesi ileride karşılaşabileceğimiz olası sağlık tehditlerinin azaltılması konusunda oldukça büyük önem arz etmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, farkındalık yaratmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs günü “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir. Müdürlüğümüz bünyesinde “Sağlık için Hareket Et Günü” çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmaktadır. Unutulmaması gerekir ki ‘HAREKETLİ YAŞAM, HASTALIKSIZ YAŞAM’ dır.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]