Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Türkiye Sıgara Savaşı

Yayınlanma:
ABONE OL

TÜRKİYE SİGARAYLA SAVAŞ DERNEĞİ BAŞKANI DR. MUSTAFA AYDIN: “TÜRKİYE’DE SİGARA İÇENLERİN SAYISI 27 MİLYONDAN 20 MİLYONA DÜŞMÜŞTÜR”

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen “İnsanlığın Gerçek Dostları Ödülleri” sahiplerini buldu.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği tarafından 16.sı düzenlenen “İnsanlığın Gerçek Dostları Ödülleri” töreni Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Törende, spor alanında tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesi yasağının genişletilmesi konusunda sosyal sorumluluk bilinciyle verdiği desteklerden dolayı Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a verilen ödülü Bakanlık Müsteşarı Ömer Faruk Terzi alırken, instagram üzerinde gerçekleşen #Sigarasız2015 yarışmasına verdiği katkılardan ötürü YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’a verilen ödülü ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Ali Karavelioğlu aldı.

Sevinç Satıroğlu’nun sunumuyla gerçekleşen törene, İstanbul Milletvekili Harun Karaca, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Başakşehir Kaymakamı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Tekin, Bahçelievler Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, TRT Fm Radyo Sunucusu Cem Ceminay, Duman Avcısı Doğa Eker, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz ve İstanbul Aydın Üniversitesi Rekörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli katıldı.

Ödül töreninin ardından protokol üyelerinin katılımıyla İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu Moda Tasarım Programı tarafından hazırlanan “Bakışın Tarih Söyler Özlemin İnsanlığa ZEUGMA Koleksiyonu Defilesi” Asil Çağıl’ın koreografisiyle ünlü modellerin sunumuyla gerçekleşti. Podyumda Zeugma kıyafetlerini Sema Şimşek, Ebru Ürün, Günay Museyeva, Tuğçe Sarıkaya, Yelda Kara, Sanem Balcı, Seviye İkbal Tulgar, Marina Federenko, Yağmur Ayaz, Açelya Kartal, Emre Yıldırım, Emre Aydın, Serhat Kaynarpınar gibi ünlü mankenler taşıdı.

“SİGARA KULLANIMINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI”

Törenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Türkiye artık kapalı mekanlarda, ibadet, eğitim ve sağlık alanlarının 100 metre mesafesinde, yoğun insanların bulunduğu mekanlarda sigaranın yasaklandığı ve sigara içenlerin bile artık sigara içilmemesi gerektiğine inandığı bir ülke durumuna geldi. Türkiye’de sigara içenlerin sayısı 27 milyondan 20 milyona düşmüştür. Bu vesileyle ülkemizi oradan buralara taşıyan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere siyasi iktidarıyla, siyasi muhalefetiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, sağlık kuruluşlarıyla, eğitim kuruluşlarıyla ve siz değerli gençlerle el ele biz ülkemizi dünyanın örnek bir ülkesi haline getirdik. Bu yolculukta emek veren bütün arkadaşlarıma insanlık adına ülkem adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Sigara içenlerin oranlarındaki düşüşün yeterli olmadığını açıklayan Aydın, “Bu ülkede hala 20 milyon sigara içen insan var, hala her yıl 120 bin kişi sigaradan hayatını kaybediyor, hala 10 bin çocuk sigara içmediği halde anne babası tarafından öldürülüyor, hala 15 bin insan sigara içmediği halde sigara içenler yüzünden hayatlarını kaybediyorlar. Yine bu ülkede 32 milyar dolar parayı her yıl dumana veriyoruz. Bunun yaklaşık 22 milyar dolarını sigaraya bizzat ödeyerek, 10 milyar dolarını da sigaranın neden olduğu hastalıklardan kurtulmak için sağlık hizmetlerine harcıyoruz. Türkiye’nin sağlık harcamalarının yüzde 10’u sigaradan kaynaklanan hastalıklara yatırılmaktadır. Gebelikte sigara içen anne adaylarımızın çocuklarının yüzde25’i engelli doğmaktadır. Dolayısıyla önümüzde hala uzun bir yol var” açıklamalarında bulundu.

İnsan hayatı üzerinden ekonomik girdi elde etmek için insan hayatını sömüren sigara kartellerini kınayan Aydın, “Değerli gençlerimizi, genç denemeyecek yaştaki küçük çocuklarımızı gizli reklamlarla hala zehirlemeye devam ediyorlar. Sigara kartelleri hala dünyada özellikle bizim ülkemizde toplum önderlerini, gençlerin örnek aldığı sanatçıları sahnelerinde, filmlerinde, şarkılarında, entelektüel kisvesi altında sigara içiriyorlar. Sigara içmeyi bir özgürlük bir başkaldırı şeklinde sunmaya devam ediyorlar. Dünya liderlerinin birçoğu sigara kartellerinin finansmanlarıyla seçim kampanyalarını yürütmüşlerdir ve bunu itiraf etmişlerdir. Sigara her rejimi kullanmıştır ve her rejim tarafından kullanılmıştır. Sigara sosyalizmi de, kapitalizmi de komünizmi de kullanmıştır” ifadelerini kullandı. Aydın, “21. yüzyılda sigaranın son molekülü yok oluncaya kadar, eğer biz bu ülkeyi ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel olarak ama en önemlisi de sağlık olarak tam bağımsız bir hale getirmek istiyorsak sigara kartellerinin oyunun kurtulmamız lazım” dedi.

Törende ayrıca Türkiye genelinde Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile Üniversitelerarası gerçekleştirilen “#SİGARASIZ2015” Instagram Yarışması’na öncülük eden ünlü radyocu Cem Ceminay, yarışmada birinci olan öğrenciye ödülünü takdim etti.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]