Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Yangın söndürme cihazlarına mermer, tebeşir tozu dolduruluyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Standartlara uymayan, merdiven altı üretilen, içinde kimyevi toz yerine mermer-tebeşir tozu konulan hatta dolum yapılmadan damgalanıp piyasaya sürülen yangın söndürme cihazları tehlike saçıyor.

 

İş sağlığı ve güvenliği uzmanları, yangın söndürme cihazları alınırken, cihazın güvenli olduğunu gösteren 11 kritik noktaya mutlaka bakılması gerektiğinin altını çiziyor.

 

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan ve Yücel Karakuş, iş sağlığı güvenliği konusunda en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birinin yangın ve yangın güvenliği olduğuna dikkat çekiyor.

 

Yangın söndürme cihazlarının hayati önem taşıdığını ancak bunu toplum olarak çok da önemsediğimizi belirten Dr. Rüştü Uçan, standart dışı, uygunsuz yangın tüpleri için uyardı.

 

Merdiven altı yangın tüplerine dikkat!

 

“Doğru yangın söndürme cihazı için doğru firma bulmak gerekli. Yangın söndürme cihaz sektörünün bir kısmında ne yazık ki standart dışı, uygunsuz ürünler yapılıyor. Örneğin, cihazların içine kuru kimyevi toz niteliği taşımayan kireçtaşı, mermer tozu, tebeşir tozu vs. gibi maddelerin şarj edilebiliyor. Bu standart dışı merdiven altı yangın söndürme cihazları yangın anında müdahaleyi imkânsız hale getirdiği için çok vahim sonuçlar doğurabiliyor. Hem müdahale eden hem de yangın mağduru kişiler için de büyük tehlike oluşturuyor.

 

Cihazın sadece tarihini güncelliyorlar!

 

Ayrıca bazı kişiler, dolum işleminde aslında dolu olan cihazlarınıza “Silver” dediğimiz teknikle, yani silip vererek, başka hiçbir işlem yapmadan fatura kesebiliyor. Ticari kazançlarından başka hukuki, etik veya vicdani hiçbir kaygısı olmayan birçok kişi ya da şirket bu tür uygulamalara sıklıkla başvuruyor. Yangın söndürme cihazlarını denetlemekle yükümlü kurumlar personel yetersizliği nedeniyle bu tür firmaları yeterli denetimden geçiremiyor.”

 

Cihaz alırken zorunlu belgeleri sorun!

 

Seyyar yangın söndürme cihazlarının, basınçlı kap sayıldığını, CE ve EN standartlarına uygunluğu zorunlu ekipmanlar olduğunu kaydeden Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği öğretim görevlisi Yücel Karakuş da işyerine alınacak doğru yangın söndürme cihazların seçiminde çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Karakuş söyle dedi:

“Yangın söndürme cihazı için iş güvenliği uzmanı, satın alma birimine gerekli bilgileri vermelidir. Satın alma işlemi yapılmadan önce gerekli inceleme ve belgeler mutlaka görülmelidir. Bu belgeleri ve bilgiyi temin etmeyen ya da sunmayan firmalar, Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlığına bağlı, Sanayi Ürünleri Gözetimi ve Denetimi Müdürlüğüne şikâyet edilmelidir. Belge ve standart uygunluğu sunmayan firmalar denetimlerde ya da iş kaza soruşturmalarında çok büyük cezai ve hukuki sorumluluk ile karşı karşıyadırlar. Yangın söndürme cihazları işletmeye alındıktan sonra da yaklaşık 30 günlük aralıklarla sık sık kontrol edilmelidir.

 

Yangın Söndürme Cihazı alırken bu belgeleri mutlaka isteyin cihazı inceleyin

1) Bilim sanayi ve Teknoloji bakanlığından aldığı periyodik muayene ve bakım ile ilgili yetki belgesi

2) ISO TS 11602- 2 standardına göre yetkisi

3)TSE belgeleri ve özellikle TS 862- EN 3 kalite belgesi (En az satın alınan tarihten 1 ay sonrasına kadar geçerli olan)

4) Kuru Kimyevi tozların içinde kullanılan % 90’ lık oranda MAP(mono amonyum fosfat) olduğuna dair laboratuvar sonucu. TS-EN 615 standardı uygunluk belgesi.

5) MAP(mono amonyum fosfat) Türkçe Güvenlik Bilgi Formu (GBF) ( TSE akrediteli uzman tarafından yazılmış)

6) Tüpler basınçlı kaptır. Basınçlı kabı üreten firmanın verdiği onaylanmış kuruluş tarafından verilen AT Tipi uygunluk ve test sonuçları. Örmek: CE 0062 nolu Onaylamış kuruluşun verdiği sonuçlar.

7) Tüpler üzerinde ilk dolum ve son dolum arasında en az 4 yıl olmalıdır.

8) Kuru kimyevi içerikli yangın söndürücüler tetiğe dokununca en az 20 saniye püskürmeli.

9) Satın alınacak tüplerin manometreleri kontrol edilmelidir. Tüp manometrelerindeki basınç yeşil ibrede ve 18 bar dolaylarında olmalıdır.

10) Tüpün üzerinde veya alt kısmında baklava şeklinde TSE EN 862-3 ve CE soğuk damgası, imalat yılı, seri numarası, tüpün dolu ve boş ağırlığı, imalatçı firmanın kısa adı ve tescil edilmiş markası ile fabrikanın orijinal etiketi mutlaka bulunmalı. Yetkili firma kendi etiketini yanına yapıştırabilir

11) Tüplerin hiçbir yerinde aşınma, vuruk veya pas olmamalıdır.

 

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]