Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Milli Şehit Kemal Bey mezarı başında anıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

Milli Şehit Boğazlıyan Kaymakamı M.Kemal Bey ölümünün 96. yıldönümünde mezarı başında anıldı.

 

Kartal Belediyesi, 10 Nisan 1919`da idam edilen, 14 Ekim 1922 tarihinde de ‘Milli Şehit’ ilan edilen Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi Kaymakamı Kemal Bey’i, ölümünün 96. yıldönümünde unutmadı.

 

Kadıköy Kuşdili Mezarlığı’ndaki anma törenine CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Milli Şehit Kemal Bey’in aile yakınları, Milli Mücadele kahramanlarından Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir, Kartal Belediyesi birim müdürleri ve çalışanları, Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanlığı ve 36 şubesi, Aydınlar Ocakları, İstanbul Ülkü Ocakları Eğitim Vakfı İl Başkanlığı, Anadolu Yakası Türk Ocakları, Kazım Karabekir Kültür Merkezi, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, İstanbul Ülkü Ocakları Bölge Başkanlığı, Yesevi Vakfı, Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Mezunları Derneği, Milliyetçi Avukatlar Grubu, 2023 Lider Ülke Türkiye, Turan Hareket Platformu, Balkan Türkleri Stratejik Araştırmalar Merkezi, Milli Mefkure Birliği, Turan Araştırma Derneği, Atatürkçi Düşünce Derneği, Uludağ Grubu, Türkiye Birleşik Emekliler Derneği, İstanbul Türkiye Azerbaycan Dernekleri, Ahde Vefa 78 derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve vatandaşlar katıldı.

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün mesajı okundu

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü temsilen Protokol Görevlisi Yılmaz Özdemir, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Namık Kemal Kurt, Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Dr. Mustafa Kavlu, emekli tümgeneral Cumhur Evcil ve Aydınlar Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal katılarak görüşlerini paylaştılar.

 

 

Milli Şehit Kemal Bey’in aile bireyleri ile çok sayıda vatandaşın da katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.  Prof. Dr. İbrahim Öztek, Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’in hayatını ve idam ediliş sürecini anlattı ve ardından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün mesajı Kartal Belediyesi Protokol Sorumlusu Yılmaz Özdemir tarafından okundu.

 

Başkan Altınok Öz mesajında şöyle dedi: “Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey 1. Dünya Savaşı’nın yaşandığı dönemde Yozgat mutasarrıf vekili olarak görev yaparken o dönemde işgalcilerle işbirliği yaparak çetecilik yapan Ermenilerin ülkenin değişik yerlerine gönderilmesi sırasında bürokrat olarak görev almıştır. İttihat ve Terakki hükümeti görevden ayrılıp yerine Damat Ferit Paşa’nın başında olduğu Hürriyet ve İtilaf Partisi geldiğinde Ermeni Patrikhanesi ve İngiliz hükümetinin dayatması ile Ermeni tehcirinde görev yapanları yargılamak için Divan-ı Harb-i Örfi adında özel bir mahkeme kurulmuş, dönemin Ermeni Patriği Zevan Efendi tarafından bizzat hazırlanan ve İngilizler tarafından Damat Ferit hükümetine verilen ‘yargılanacaklar ve cezalandırılacaklar’ listesine tepki gösteren mahkeme başkanı Hayret Paşa bu dayatmayı kabul etmeyerek görevinden ayrılmış onun yerine İngiliz Muhipleri Cemiyeti üyesi olan Mustafa Nazım Paşa getirilmiştir. Mustafa Nazım Paşa’nın hukuki dayanaktan yoksun söylentileri delil kabul ederek verdiği cezalardan dolayı mahkemenin adı halk arasında Nemrut Mustafa Paşa Divanı olarak adlandırılmıştır. Hukukun siyasallaştırıldığı ve Avrupalılara yaranmak için keyfi cezalar verildiği o dönemde idamını Padişah Vahdettin onaylamış, Şeyhülislam ise fetva vermiştir.”

 

“Fertler Ölür, Millet Yaşar, Yaşasın Millet”

 

10 Nisan 1919’da idam edilen Kemal Bey’in son sözleri şöyledir: “Sevgili vatandaşlarım, ben bir Türk memuruyum. Aldığım emri yerine getirdim. Vazifemi yaptığıma vicdanım emindir. Sizlere yemin ederim ki ben masumum. Son sözüm bugün de budur, yarın da budur. Ecnebi devletlere yaranmak için beni asıyorlar. Eğer adalet buna diyorlarsa kahrolsun adalet! Benim sevgili kardeşlerim, asil Türk Milletine çocuklarımı emanet ediyorum. Bu kahraman millet elbette onlara bakacaktır. Allah, vatan ve milletimize zeval vermesin. Amin. Borcum var, servetim yok. Üç çocuğumu millet uğruna yetim bırakıyorum. Fertler ölür millet yaşar. İnşallah Türk Milleti ebediyete kadar yaşayacaktır. Yaşasın Millet.”  Böylesi yiğit bir yurtseveri T.B.M.M unutmamış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 14 Ekim 1922’de çıkardığı özel bir kanunla Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’i ‘Milli Şehit’ kabul etmiştir. Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey başta olmak üzere ülkemizin varlığı ve bağımsızlığı için canlarını veren asker, sivil, bürokrat bütün şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum; ruhu şad olsun” dedi.

 

Boğazlıyan Kaymakamı Kemal bey’in mezarı başında gerçekleşen anma töreni,  yapılan diğer konuşmaların ardından emekli müezzin Vedat Özbaş’ın, Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’in ruhuna okuduğu dualarla sona erdi.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]