Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

‘Genç şairlerden dünyaya’

Yayınlanma:
ABONE OL

Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali’nin 4. gününde düzenlenen “Genç Şairler Atölyesi”nde şiirin evrenselliği tartışıldı. Atölye çalışması sonucunda yayınlanan bildiride, şairlerin şiire kişisel anlamlar yüklemesi, duygularını ve yaşamlarını şiirlerine aktarması nedeniyle şiirin evrensel olduğuna dair bir sonuca ulaşılamadığı ifade edildi.

 

Üsküdar Belediyesinin ev sahipliğinde; onursal başkanlığını Prof. Dr. Hüsrev Hatemi’nin, koordinatörlüğünü İsmail Kılıçarslan’ın yaptığı festival, 19’u yabancı 35 şairi ağırlıyor.

 

8 günde 25 etkinliğin düzenlendiği festival 4. gününde genç şairleri atölye çalışmasında buluşturdu. Çamlıca Sabahattin Zaim Eğitim Merkezi’nde Elyesa Koytak moderatörlüğünde gerçekleşen atölye çalışması sonucunda şiirin evrenselliğine dair kesin bir sonuca ulaşılamadı.

 

Atölye çalışmasına, Amerika’dan Amal Kassir, Kosova’dan Ervina Halili, Macaristan’dan Balázs Szollosy, İspanya’dan Roger Pelaez, ve Hindistan’dan Sonnet Mondal ve Türkiye’den Zeynep Tuğçe Karadağ, Ceylan Öztürk, Raşit Ulaş, Fatih Muhammed Atasever, Gökhan Ergün ve Melek Arslanbenzer katıldı.

 

Şiirin evrenselliği tartışıldı

Şiirin evrenselliğinin tartışıldığı atölyede, şairler şiire karşı görüşlerini dile getirdi. Şiirin bireyselliği fikrinde birleşen şairlerden, Hindistan doğumlu şair Sonnet Mondal, şiir hakkında, şiirin kendisiyle diyalog kurmasını ve acılarından kaçmasını sağladığını ve şiirin kendisi için kişisel bir anlamı olduğunu ifade etti. Amerika doğumlu Suriye kökenli 19 yaşındaki genç şair Amal Kassir ise şiirin sessizlerin sesi olduğunu ve sesi olunacak bir grup kalmadığında kürsüden inip şiiri bırakacağını dile getirdi. Macar Balázs Szllsy ülkesiyle ilgili tam bir temsiliyet hissetmediğini ve şiir yazmanın tek sebebinin şiir yazmak olduğunu belirterek şiirin bireyselliğine vurgu yaptı.

 

Atölye çalışmasında şiirin bireyselliği konusunda görüşler dile getiren şairler çalışma sonucunda bildiri yayınladı. Bildiri sonucuna göre, şiir bazen bütün dünyayı kapsayacak kadar evrensel bir düzeye ulaşılabilirken bazen de son derece bireysel kalabilir ve bu bireysellik içerisinden evrenselliği yakalayabilir ve yüksek sanat değeri taşıyan unsurlar barındırdığı gibi sade, günlük ve sıradan unsurlar da şiire dahil olabilir.

 

Şiir görünmeyeni görünür hale getirir

Bildiride, “Şiir insanın hem kendisiyle hem toplumla hem de diğer şairlerle kurduğu bir diyalogdur. Bir anlatı ve anlamlandırmadır. Kişinin kendini, tanık olduğu tarihi, yeri, toplumu anlatma ve anlamlandırma çabasıdır. Şiir habercidir. Şairine de okuyucusuna da bilmediği ya da fark etmediği bir dünyadan ya da dünyalardan haberler ve işaretler getirir. Şiir bazen herkesin gördüğü bir gerçeği şairin bakış açısıyla yeniden anlamlandırma imkanı sunarken, bazen hiç görülmeyeni görünür hale getirir.” deniyor.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]