Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Aşık Veysel, türküleriyle anıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

Aşık Veysel ölümünün 42’nci yıldönümünde Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde (TSKM) düzenlenen bir konserle anıldı. Oldukça büyük bir ilginin gösterildiği konserde Aşık Veysel, sevilen türküleri ve yöresel ezgiler seslendirildi.

 
21 Mart 1973 tarihinde hayatını kaybeden Aşık Veysel, Maltepe Belediyesi’nin desteğiyle Sivas Kültür ve Dayanışma Derneği (SİDAD) tarafından TSKM’de düzenlenen bir konserle anıldı. SİDAD üyesi Ali Höbek’in sunuculuğunu yaptığı geceye eski Kadıköy Belediye Başkanı ve CHP 1. Bölge Milletvekili Ön Seçim adayı Avukat Selami Öztürk, diğer ön seçim adayları, sanatçı Yavuz Top, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Aşık Veysel’in hayatını anlatan sinevizyon gösterisiyle başlayan program, SİDAD Başkanı Aziz Bozkurt’un Veysel’in hayat hikayesini de içeren günün anlam ve önemini belirten sözleriyle devam etti.

 
YAVUZ TOP’DAN AŞIK VEYSEL HİKAYESİ

 
Daha sonra konuklar arasında olan Yavuz Top, bir sürpriz yaparak sahneye çıktı ve Aşık Veysel ile tanışma onuruna eriştiğinden bahsederek şunları söyledi: “Aşık Veysel ile iki anımı sizlerle paylaşmak istiyorum. 1966 yılında İstanbul Radyosu’nda Veysel Baba ile tanıştım. O esnada Arif Sağ da geldi, Nasılsın deyince, iyiyim dedi ve amma da uzunsun dedi.

 
Nida Tüfekçi de vardı, o sordu. Baba nasıl bildin diye? Nasıl bilmem sesi yukarıdan geliyor. Sesleri çok iyi anlar ve analiz ederdi. Ondan sonra bir dost sohbetinde rakısına su konulması gerektiğinde bana yeter dediğini hatırlıyorum, yani gönül gözü görüyordu ve kararları çok doğruydu. Yine o sohbet esnasında bizlere bir hikaye anlattı.

 
Hikaye şöyleydi: Köyde bir adam ölüyor, ne imam ne de cemaat cenazeyi kaldırmak istemiyor, kötü adamdı diyorlar. Sonrasında eşi onun salacasını alıyor, gidiyor, gömmek için yer ararken çobanlık yapan bir derviş ona yardım ediyor. Ertesi gün, imam ve cemaat, gömmedikleri adamı Hz. İsa ve Hz. Muhammed’in yanında olacak şekilde rüyalarında görüyorlar. Herkes aynı rüyayı görünce önce adamın karısına, sonra onu gömen dervişe koşuyorlar.

 
Derviş diyor ki – Ellerimi kaldırdım, şunca şu yıl şu dağlarda aç kaldım, susuz kaldım ses etmedim, başkalarıyla bölüştüm. İşte sana bir misafirimi gönderiyorum, artık onu da sen ağırla dedim- İşte Veysel Baba, böyle gönlü yüce biriydi.”

 
ANMADA BAŞKAN KILIÇ’A BÜYÜK SÜRPRİZ

 
Daha sonra Musa Kurt ve beraberindeki SİDAD Korosu, Tekin Dinçer, Ahmet Çiftçi, Sevim Coşkun, halk ozanları Ali Doğan ve Ali Kızıltuğ, Adem Aslankaya ve Aşık Hasan Papur sahne alarak, Aşık Veysel’in sevilen türküler başta olmak üzere geleneksel halk müziği ezgilerini ve kendi eserlerini seslendirdiler.

 
Öte yandan sanatçı Sevim Coşkun’un, anma etkinliğinin hazırlanmasında emeği geçen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a ithaf ettiği, Kılıç’ın çok sevdiği ve sözleri Ozan Ali Kızıltuğ’a ait “Ali’yi Gördüm Ali’yi” adlı türküyü seslendirmesi de dikkat çekti. Etkinliğinden sonunda bütün sanatçılara plaket takdim edildi.

 
GÖNÜL GÖZÜYLE GÖRDÜ

 
Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Yedi yaşında yakalandığı çiçek hastalığında dolayı, iki gözünü de kaybetti. Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden gösterilen Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri’nde saz hocalığı yaptı.

 
1965 yılında özel kanunla kendisine maaş bağlandı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat eden ünlü aşığın türküleri ve deyişleri, 1970’li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler tarafından seslendirilerek yaygınlaştı.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI Türkiye’de özellikle son yıllarda […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]