Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Günümüzde yaklaşık 750 milyon kişinin yeterli içme suyuna erişimi yok

Yayınlanma:
ABONE OL

İçme suyu sağlanmasında küresel düzeyde kaydedilen büyük ilerlemeye rağmen, ulaşılan kazınımlar en dezavantajlı grupların ihtiyacını karşılamaya yetmiyor.

 

 

NEW YORK, 20 Mart 2014– Dünya Su Gününün hemen öncesinde UNICEF’ten yapılan açıklamaya göre, içme suyuna erişimin sağlanması Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH) kapsamında elde edilen en büyük başarılardan biri olarak görülüyor; ancak, dünyadaki 748 milyon insanın bu temel hizmete erişimi güçlükle sağlanıyor.

UNICEF’in küresel Su, Sanitasyon ve Hijyen programlarını yöneten Sanjay Wijesekera konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Tüm olanaksızlıklara rağmen, içme suyuna erişim hususunda 1990 yılından bu yana çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Yine de gelinen nokta yeterli değil. Su; en temel yaşam kaynağı, ancak bugün bir milyar insanın dörtte üçlük bir bölümü bu en temel insan hakkından mahrum ve bu haktan mahrum olanların çoğunluğunu da yoksul ve dezavantajlı gruplara mensup bireyler oluşturuyor.”

1990 yılından bu yana yaklaşık 2.3 milyar insan daha iyi içme suyu kaynaklarına kavuştu. Yani, 2015’e kadar dünyada suya erişimi bulunmayan kişi sayısının yarıya indirilmesine ilişkin Binyıl Kalkınma Hedefine beklenenden beş yıl erken ulaşıldı. Şu anda yalnızca üç ülkenin –Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mozambik ve Papua Yeni Gine’nin ülke nüfuslarının yarısından fazlasının temiz içme suyuna erişimi bulunmuyor.

Ancak kaydedilen ilerlemeye rağmen, bu alandaki eşitsizlikler henüz giderilebilmiş değil. Dünyanın çeşitli yerlerinde temiz içme suyuna erişimi bulunmayan 748 milyon kişinin yüzde 90’ı kırsal kesimlerde yaşayanlar ve kendi ülkelerinde kaydedilen ilerlemenin gerisinde kalanlardan oluşuyor.

Temiz içme suyunun bulunmaması çocuklar için çok trajik sonuçlar doğurabiliyor. Ortalama olarak, her gün yaklaşık 1000 çocuk kirli su, sanitasyon ya da hijyen yetersizliklerine bağlı ishalli hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor.

Kadınlar ve kız çocukları aslında aileleriyle birlikte olmaya veya ders çalışmaya ayırabilecekleri zamanı su arayarak geçirmek zorunda kalıyor. Ayrıca; güvenliğin sağlanamadığı bölgelerde, şiddet ve saldırılara maruz kalma tehlikesi bulunuyor. UNICEF’in tahminlerine göre, Afrika’da insanlar yılda 40 milyar saatlerini su doldurmak amacıyla yürüyerek geçiriyor.

1990’da suya erişim oranı en düşük bölge olan Sahra altı Afrikası’nda 2000 yılından bu yana her gün yaklaşık 50.000 kişi içme suyuna kavuşuyor. Yine de, dünyada suya erişimi bulunmayan her 5 kişiden 2’si -yani 325 milyon kişi- halen bu bölgede yaşıyor. Bölgedeki ülkelerin çoğunda BKH kapsamında istenen ilerleme sağlanamıyor.

Durumun en vahim olduğu bölgelerden bir diğeri de 1990’dan bu yana çok az ilerleme kaydedilen Okyanusya. Ayrıca, temiz suya erişimi bulunmayan nüfusun önemli bir bölümü de Çin (112 milyon kişi) ve Hindistan’da (92 milyon kişi) yaşıyor.

Ülke hükümetleri ve paydaşlarıyla işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdüren UNICEF bu alanda ilerleme kaydedilmesine yönelik olarak yenilikçi ve maliyet-etkin çözümlerin bulunması için çaba sarf ediyor.

– UNICEF Bangladeş’te heyecan verici yeni bir uygulama başlattı. Yağmur sularının toplanarak su seviyesi düşük olan akiferlere pompalandığı bu uygulama sayesinde kullandıkları yeraltı suları aşırı tuzlanmış olan yaklaşık 1 milyon kişinin su güvenliği temin edildi.

– 2014 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ‘sağlıklı köyler’ modeli ile yarım milyardan fazla insanın içme ve kullanma sularında iyileşme sağlanırken, 229 okulda su, temizlik ve hijyen olanakları tesis edildi.

Geçen yıl başarılı bir tablo elde eden UNICEF ve paydaşları, bu sene de konuyla ilgili farkındalık yaratmak ve hala içme suyundan mahrum olan insanlara dikkat çekmek amacıyla kitleleri #wateris hashtagini kullanarak suyun önemine vurgu yapan sosyal medya kampanyasına katılmaya davet ediyor.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]