Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Uzm.Psk.Gamze Eser: ”ÇOCUKLAR NE İSTER”

Yayınlanma:
ABONE OL

Çocuk ve ergen ve aile terapisti Uzm.Psk. Gamze Eser, tüm anne babalara kılavuz olabilecek bir konuya değinerek kaleme aldı ‘Çocuklar Ne İster’? Çocukların yaşama bakış açısı yetişkinlerinkinden farklıdır. Onların gereksinimlerini bilmek doğru çocuk yetiştirmenin olmazsa olmaz koşuludur.

Her çocuk onaylanmak, kabul görmek ister. Başardıkları en küçük işi için bile başlarını okşamanız, övgü içeren bir söz söylemeniz yeterlidir.
Her çocuğun değişiklere uyum sağlama düzeyi eşit değildir. Bu nedenle; yeni bir okula başladığında, yeni bir eve ya da kente taşındığınızda uyum sağlaması için ona destek olmalı, bocalamasına anlayış göstermelisiniz.

Kendilerini arkadaşlarıyla ya da yetişkinlerle kıyaslayıp eksik hissedebilirler. Çok iyi yaptıkları işlerden bahsederek, sizin de çocukluğunuzda onun gibi olduğunuzu ve zamanla, öğrenerek, deneyimleyerek geliştiğinizi anlatarak destek verebilirsiniz.

Çocuklar dünyanın merkezinde olduklarını düşünürler. Onlara paylaşmanın, yardımseverliğin verdiği hazzı tattırarak, davranışlarınızla rol model olarak yardımcı olabilirsiniz.

Bazı çocuklar duygularını ifade etmekten çekinebilirler. Özellikle konuşma bozukluğu olan çocuklarda bu durum yaygındır. Mantığa dayalı konularda kendilerini ifade etmekte sorun yaşamazlarken iş duygulara gelince kekelemeye başlayabilirler. “Ne hissettin?” diye sormanız, cevabını verirken ona yardımcı olmanız terapi etkisi yaratacaktır.
Bazı çocuklar yaptıkları şeyleri beğenmezler. Sizin beğenmenize de şaşırırlar. Her işlerine siz koşturuyor, kendi başlarına yapabileceklerini siz yapıyorsanız tek başlarına yeterli olamayacaklarına dair bir inanış edinirler. Başarma duygusunu tatmalarına izin verin.

Çocukların rol model aldıkları kişiler otoriter bir yapıya sahipse; “hayır,” demeyi öğrenemezler. Hükmedilmesinden hoşlanır ve önceliği başkalarına tanımayı tercih ederler. İstemedikleri bir şeyi yapmaya zorlamazsanız, reddetme haklarının olduğunu hatırlatırsanız bu sorunu aşabilirsiniz.

Hayal güçleri küçük yalanlar söylemelerine yol açabilir. Söylediklerine kendileri de inandığı için onları suçlamak gereksizdir. Bunun yerine anlattıkları üzerinde konuşup hem hayal gücü için onu övebilir, hem de gerçeklerle yüzleşmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun dürüst olmasını istiyorsanız onun yanında asla yalan söylememelisiniz.

Bazı çocuklar yeterince sevilmedikleri için kendilerini değersiz hissederler. Ya sevgi dilenirler ya da aşırı verici olarak ilgiyi üzerlerine çekmeye çalışırlar. Koşulsuz sevginizi göstermeniz bu sorunun çözümü için tek yoldur.
Aile içi şiddete maruz kalan ya da şahit olan çocuklar güven sorunu yaşarlar. Hem kendilerine hem de diğerlerine güvenmezler. Dış etmenleri ortadan kaldırmadığınız, sevgi dolu, içinde şiddet olmayan bir yuvada büyümesini sağlamadığınız sürece güvensizlik duygusundan kurtulmaları mümkün değildir.

Çocukların anne ya da babaları gibi olma istekleri doğaldır. Ancak kendi fikirlerini ortaya çıkarmaktan kaçınıyorlarsa, rol model aldıklarının izlediği yolu alternatifsiz kabul ediyorlarsa kişilikleri gelişemez. Onlara kendi fikirlerini sormak, zevk aldıkları konulardan bahsederek bu yönde mesleklerin de olduğunu anlatmak ufuklarını genişletecektir.

Çocuklar doğaları gereği sabırsızdırlar. Beklemeyi, diğer insanların haklarına saygılı olmayı sizin davranışlarınızdan öğrenirler. Siz sabretmeyi biliyorsanız, sıra beklerken başkalarının önüne geçmiyorsanız öğrenmeleri kolay olacaktır.

Son olarak; çocuklarınız sizden gördükleriyle öğrenirler duyduklarıyla değil. Eylemlerinizle söylemleriniz tutarlıysa, koşulsuz sevebiliyorsanız, dürüstseniz, kendinize güveniyorsanız, başkalarının haklarına saygı gösteriyor, kendi hakkınızı aramayı biliyorsanız, yeri geldiğinde “hayır,” demeyi başarabiliyorsanız harika çocuklar yetiştireceğinize kuşkunuz olmasın.
Uzm.Psk.Gamze Eser

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]