Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

KOBİ’lere büyük avantaj, 28 AB ülkesi için bir tescil başvurusu

Yayınlanma:
ABONE OL

Türk şirketlerinin yurtdışındaki pazarlarda rekabet edebilmesi için gerekli olan ürünlerin tasarım tescili işlemleri pek çok avantajı bulunan “Topluluk Tasarım Tescili” yöntemi uygulanarak yapılıyor. Bu sisteme göre şirketler Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede ürünlerini bir başvuru ile koruma altına alabiliyor.

 
Türkiye’de şirketlerin son yıllarda büyük ilgi gösterdiği yöntemle 2014 yılında Türkiyeden 345 adet tasarım Topluluk Tasarım Tescili ile koruma altına alınmıştır. 2013 yılında ise bu rakam 337 adet tasarım olmuştu.
Destek Patent Tasarım Bölümü Yöneticisi Yasemin Özlük, AB ülkelerinde bir başvuru ile toplam 28 ülkede koruma sağlayan “Topluluk Tasarım Tescili” uygulamasının Türk KOBİ’lerine önemli avantajlar ve faydalar sağladığına dikkat çekti. Özlük, son yıllarda Türk şirketlerinin bu yöntemle hem maliyet avantajı hem de tescilin çabuk sonuçlanması sebebiyle zaman avantajına sahip olduklarını belirtti. Özlük ayrıca gelecekte Avrupa Birliği’ne üye olan yeni ülkeler de tescilin geçerli sayılacağını söylerine ekledi.
KOBİ’lerin tercihi topluluk tasarım tescili
Avrupa Pazarı Uyumlaştırma Ofisi (OHIM) tarafından açıklanan rakamlara göre Türk şirketleri Avrupa Birliği ülkelerinde satışa sundukları ürün ve tasarımları için “Topluluk Tasarım Tescili” yöntemini kullanıyor. 2014 yılında toplam 345 adet tasarım için başvuru yaparken 2013 yılında bu sayı 337 adet başvuru olarak gerçekleşti.
Destek Patent Tasarım Bölümü Yöneticisi Yasemin Özlük konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Avrupa Birliği Uyumlaştırma Ofisi’ne yapılacak tek bir başvuru ile Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin tamamında tescil yapmak mümkün. Böylece her ülke için ayrı başvuru yapılmasına gerek yok. Ayrıca tasarımlarda sayı olarak her hangi bir sınırlamanın olmaması ve tasarımların çok daha kısa süre içerisinde tescil edilme imkanı olması büyük avantaj getiriyor. Şirketler, tescilli tasarımları 5 yıllık süreler için tescil edilebilir ve toplam 25 yıla kadar 5 kez yenilenebiliyor. Ayrıca Avrupa Birliği’nin genişlemesi halinde yeni bir ülkenin birliğe dahil olması durumunda endüstriyel tasarım yeni üye ülkelerde de ek bir başvuru yapılmadan otomatik olarak koruma altına alınmaktadır.”
Tescilsiz ürünlere el konma riski var
“Tasarımlar ihraç edilen ülke de tescil ettirilmediği takdirde ihracat yapılan ülkelerde tescilli benzer bir tasarımın var olması durumunda, gümrüklerde ürünlere el konulması riski yanında para cezaları ve hukuki süreçlere maruz kalma riski söz konusudur. Her ülke için de ayrı ayrı tescil başvurusunda bulunulması yerine ise topluluk tasarımı tescili ile tek başvurulu korumayı maliyet ve zaman yönünden ürünlerini ihraç eden veya etmeyi planlayan firmaların ilk tercihi oluyor.”

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]