SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Egzoz gazı emisyon ölçümü hakkında 5 önemli nokta

Yayınlanma:
ABONE OL

Geçerli bir egzoz gazı emisyon ölçümü olmayan veya ölçüm yaptırmadan egzoz emisyon pulu alan araç sahipleri yol kenarı denetimlerinde 1.932 TL’ye varan para cezası alabiliyor. TÜVTÜRK, trafikten kaynaklanan hava kirliliğini önlemede ve yakıt tasarrufunda büyük önemi bulunan bu ölçümle ilgili 5 önemli noktayı, kamuoyuyla paylaştı

 

 

Ülkemizde, ticari araçların her yıl, hususi otomobillerin ise ilk 3 yaş sonunda her 2 yılda bir egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırması kanuni bir zorunluluk… Bu ölçümü yaptırmamış araçlar, araç muayenesinden geçemediği gibi, son dönemde ülke genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın artan yol kenarı denetimlerinde 1.932 TL’ye varan para cezalarıyla da karşılaşabiliyor.

 

 

TÜVTÜRK, araç sahiplerini egzoz gazı emisyon ölçümünün, uzman noktalarda yaptırılması ve ölçüm yaptırmadan pul alınmaması konularında uyarıyor. Bu ölçümün çoğu yerde uzman kişiler ve teknik yeterliliği olan cihazlarla yapılmadığına dikkat çeken TÜVTÜRK, bazı yerlerde, ölçüm yapılmadan egzoz emisyon pulu satın alınabildiğini, ancak birçok araç sahibi için kolaylık olarak görülen bu uygulamaların, yapılan denetimlerde araç sahiplerinin para cezasıyla karşılaşmasına neden olabildiğini de hatırlatıyor.

 

 

TÜVTÜRK, araç muayenesinin yapılabilmesi için zorunlu olan ve tüm TÜVTÜRK istasyonlarında uzman personel tarafından, uluslararası standartlarda gerçekleştirilen egzoz gazı emisyon ölçümüyle ilgili 5 önemli noktaya dikkat çekiyor.

 

 

1 – Egzoz gazı emisyon ölçümü neden gerekli?

Egzoz gazı emisyon ölçümü, trafikte seyreden araçların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin zararlı etkilerinden çevreyi korumak amacıyla, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak için yapılan ölçümlerdir. Bu ölçüm sonucunda, egzozundan çıkan kirletici miktarı kanunlarla belirlenen seviyenin üzerinde oran araçlar, bu ölçümden kalmaktadır. Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümleri aracın yakıtı ne kadar verimli tükettiğinin de bir göstergesi olabiliyor.

 

 

2 – Ölçüm için neler gerekli?
Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak aracın Tescil ve Trafik Belgesi, Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Ruhsatı ve T.C Kimlik Numarasını gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportun getirilmesi yeterli. İlk kez egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak araçların sahipleri “Motorlu Araç Gazı Emisyon Ruhsat”ını ilk ölçümde 7 TL bedel ödeyerek satın alabiliyor.

 

 

3 – Aracım egzoz gazı emisyon ölçümünden kaldı. Ne yapmalıyım?

Yapılan kontrollerde, emisyon değerleri belirlenen değerlerden yüksek çıkan araçlar, eksikleri giderilerek, aynı istasyonda ücretsiz ölçüm tekrarı yaptırabiliyor. Bu kapsamda, iki ücretsiz ölçüm tekrarı hakkı sunuluyor.

 

4 – Egzoz gazı emisyon ölçümünde nelere dikkat ediliyor?
Ölçüm sırasında egzoz gazı emisyon değerlerinin yönetmelikte belirlenmiş sınırı aşıp aşmadığı kontrol ediliyor. Değerleri belirlenen sınırı aşan araçlara egzoz emisyon pulu ve ruhsatı verilmiyor.

Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümünde, aracın egzoz sistemi üzerinde, sızıntı, delik veya çatlakların bulunmaması, ‘Katalitik Konvertör’lü araçların konvertörlerinin sağlam olması gerekiyor.

 

 

5 – Hangi araçlar egzoz gazı emisyon ölçümünden muaftır?

Tarım ve orman traktörleri, motosiklet ve mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, hibrit ve elektrikli araçlar ile hidrojen yakıtlı araçlar, Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE!

Büyük Birlik Partisi Bakırköy Belediye Başkan Adayı Taylan Mahmut Çorta hızlı bir tempoyla seçim çalışmalarına devam ediyor. Çorta, Bakırköy’e olan bağlılığını belirterek; ‘’Bakırköy’ün ruhu benim ruhumla özdeşleşmiştir. Bu beldeye olan sevdam, sadece bir görev değil, bir yaşam tarzıdır’’ dedi. Türkiye, 31 Mart’ta yapılacak olan 2024 Yerel Seçimlere kilitlendi. İstanbul ve ilçelerinde de tüm hızıyla devam […]

Etkinlikler
14 Mart 2024
AHMET ŞAFAK İMZA GÜNÜNDE OKURLARIYLA BULUŞTU

Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla buluştu. Turkuaz İsem Akademi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Şafak, imza gününe yoğun ilgi gösteren sevenleriyle bol bol sohbet etti. Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla bir araya […]

Usta sanatçı Müjdat Gezen, 71. sanat yılını Kadıköy’de kutlayacak

Müjdat Gezen Belgeseli ve Söyleşisi 14 Mart’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde Kadıköy Belediyesi, usta sanatçı Müjdat Gezen’in 71. sanat yılını özel bir programla kutlayacak. Müjdat Gezen Belgeseli gösterimi ve söyleşisinin gerçekleştirileceği etkinlikte usta sanatçının ailesi, arkadaşları, öğrencileri de yer alacak. Ücretsiz etkinlik 14 Mart Perşembe günü saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 10 yaşında çıktığı sahneye […]

Eğitim
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]