Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Bozlu Art Project, 1968 Kuşağı’nın Efsane İsmi Utku Varlık İle Sezonu 30 Eylül’de Açıyor.

Yayınlanma:
ABONE OL

Bozlu Art Project Nişantaşı, sezonunun ilk sergisini 30 Eylül’de, 1968 Kuşağı’nın efsane isimlerinden, Utku Varlık ile açıyor.

Türkiye’de soyut sanatın etkisinin yoğun bir şekilde hissedildiği 1960’lı yıllarda figür resmini yeniden gündeme taşıyan, Türk resmine eleştiriyi ve bilinçaltını getiren efsane 1968 Kuşağı’nın en önemli temsilcilerinden olan Utku Varlık, uzun yıllardır Paris’te yaşıyor. Sanatçı, Bozlu Art Project Nişantaşı’nda açacağı yeni sergisinde atölyesinde yıllardır sakladığı dosyalardan, rulolara gizlenmiş, başlanmış ancak bitmemiş binlerce detaydan yola çıkıyor.

“Eğer bir düş giderek resme dönüşüyorsa, resim de sonuçta düş’e dönüşür” diyen Utku Varlık, “Fragmanlar” isimli sergisinde bir düşün kurgusunda yaşanılmış, düşünülmüş ‘fenomen’ tabakalarının montajından kırpılıp düşen fakat yine de bir kenara konup saklanan küçük öyküler, şiir kırıntıları ve farklı kurgulara ait eskizlere yeniden bakarak kendi sanatını ve günümüzde resmin geldiği noktayı sorguluyor.
Utku Varlık’ın desenleri ile resimlerinin birarada sergileneceği “Fragmanlar” isimli sergi sanatçının aykırı düşüncelerinden veya kendisinden beklenenden çok, ressamın endişelerinin ve özverisinin kapılarını aralamayı, zaman ve mekânla yaptığı ruhsal çözümlemeleri irdelemeyi, bir sonuca ulaşamamanın kaygılarını yansıtmayı amaçlıyor.

 

İç içe geçmiş, üst üste yığılmış belleğin katmanlarından süzülüp gelen “Fragmanlar”, bir anın, geçmişin, geleceğin ve bilinmez zamanların zihindeki kolajıyla, düşleri sonsuzluğa taşırken hiçbir zaman tamamlanmayacak bir resimden kesitler sunuyor.

Bozlu Art Project Nişantaşı’nda açacağı solo sergisi için kırk yılı aşkın bir süredir çalışmalarını sürdürdüğü Paris’ten İstanbul’a gelecek olan Utku Varlık, sergi için özel olarak hazırlanan belgeselde atölyesindeki çalışma ortamını ve kullandığı resim tekniğinin ipuçlarını da sanatseverler ile paylaşacak.

30 Eylül’de açılacak olan Utku Varlık’ın “Fragmanlar” isimli solo sergisi 6 Kasım 2014 tarihine kadar Bozlu Art Project Nişantaşı’nda görülebilir.

Utku Varlık Hakkında:

1942 yılında Bolu’da doğan Utku Varlık, 1961 yılında girdiği Güzel Sanatlar Akademisi, Resim Bölümü’nde Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde resim, Sabri Berkel atölyesinde ise gravür ve litografi eğitimi alır. Akademi’den 1966 yılında mezun olan Varlık, 1970 yılında devlet bursu ile Paris’e gider. 1971 – 1974 yılları arasında Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde George Dayez ile 1973 – 1975 yılları arasında ise Cachan Atölyesi´nde litografi çalışır.

 

İlk sergisini 1965 yılında Cenevre’de açan Utku Varlık daha sonra aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Salzburg, Münih, Köln, Hamburg, Stuttgart, Cannes, Lyon ve Paris’in bulunduğu birçok kentte düzenli olarak sergiler açar. Çalışmalarını 1975 yılından beri Paris’te sürdüren Varlık’ın eserleri İstanbul ve Ankara Devlet Resim Heykel Müzelerinde, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde, Merkez Bankası ve İş Bankası Koleksiyonlarında, Amerika Birleşik Devletleri Ben and Abey Gray Vakfı’nda, Paris Belediyesi ve Paris Ulusal Kütüphanesi Koleksiyonlarında ve Lyon Müzesi’nde temsil ediliyor.

 

 

Sanat yaşamına başladığı yıllarda dışavurumcu anlatımla figürlerini biçimlendiren Utku Varlık, 1960 ve 1970´lerde dönemin politik yaşamından etkilenerek yaptığı resimlerinde de bu anlatım biçimini kullanmıştır. Sanatçı 1975´ten sonra dışavurumcu anlatımdan ve toplumsal konulardan uzaklaşmış düşsel bir anlatım biçimine yönelmiştir. Utku Varlık için figür, sürekli ve asal olan doğanın yaşayan öğelerinden biridir ve yansımasını doğada bulur.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]