Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Elveda Rumeli Romanı 5 Ayda 3 Baskı Yaptı

Yayınlanma:
ABONE OL

Ramis Çınar’ın Nisan 2014’te yayınlanan “Elveda Rumeli” adlı romanının 3. baskısı yapıldı.
Rumelili kalabalık bir ailenin yaşadıklarının dönemin hikayesi ile birlikte anlatıldığı “Elveda Rumeli” romanı Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı’nın 100. yılında yayınlandı. Kitapta İstanbul’da medrese bitirip memleketine geri dönen roman kahramanı Hasan’ın ve ailesinin üzerinden 1900’lü yıllarda Rumeli’de yaşam, savaşların toplum üzerindeki etkileri, göçmenler, göç etmeyip geri kalanlar, komitacıların köy baskınları, esaret, salgın hastalıklar ve yaşanan yıkımların ardından yeniden kurulmaya çalışılan hayatlar anlatılıyor. Türkiye genelinde D&R, NT, İnkılap, kitabevleri ve internet mağazalarında satışa sunulan kitap en çok İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Ankara, Kocaeli, Adana ve Trakya’da ilgi gördü.

 
Kitabın 3. baskısının yapılmasının ardından bir açıklama yapan Ramis Çınar, “Romanım yayınlandıktan sonra internet sitem, e-mail adresim ve sosyal medya hesaplarım üzerimden pek çok okurdan mesajlar aldım. Rumeli kökenli okurlar ve tarihi roman tutkunlarının kitabımı okumaları ve yorumlarını paylaşmaları beni memnun etti. Rumeli’nin çeşitli yerlerinden gelen göçmenlerin ve mübadillerin torunlarından, büyüklerinden dinledikleri hikayeleri paylaşanlar da oldu. Bundan 100 yıl önce yaşanan Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşları’nın kitlesel göçlere sebep olmasından dolayı etkilerinin halen devam ettiği açık bir şekilde görülüyor.

 

 

Yani kuşaklar boyunca yaşanan bir olgudan söz ediyoruz. Göçmenlerin acı dolu hikayelerini dinlerken içlerinde kin taşımadıklarını gördüm. Savaş zamanlarında o büyük trajediyi yaşarlarken çocuklarına ve torunlarına intikam duygusunu aşılamamışlar. Romanı yazarken en fazla hassasiyet gösterdiğim konulardan biri buydu. Bir zamanlar Osmanlı Devleti’nin bünyesinde olan, bugün komşu ülkelerin topraklarında yaşıyorlar.

 

 

Günümüzde de Balkan ülkelerinde varlıklarını azınlık olarak sürdüren Türkler ve Müslümanlar var. Bu sebeple bir arada yaşayan farklı etnisiteye sahip halkların ve komşuluk ilişkileri içerisinde yaşayan ülkelerin barış ve huzur içerisinde varlıklarını sürdürebilmeleri için empati duygusuna ihtiyaç var. Çünkü göçler ve mübadele tek taraflı olmadı. Bulgaristan’a yaptığım ziyaretlerde Trakya kökenli Bulgarlarla da tanıştım. Dolayısıyla yaşanan olaylar arasında benzerlikler var. Ancak toplumların belli dönemlerde yaşadıkları bu acılar siyasetçiler tarafından kullanılıyor.

Resmi tarihin de zaman zaman siyasetçilerin politikaları doğrultusunda yorumlandığını ve ideoloji malzemesi olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu da halkların birbirlerine karşı ön yargılarını körüklüyor. Eğer birbirlerine karşı ön yargılı olan halklar diyalog kursalar, bu durum kendiliğinden değişecektir. Çünkü kurulan diyaloglar onlara farklılıklarının yanı sıra benzerliklerini ve ortak yönlerini gösterir. Ön yargıların kaldırılması adına sanatçıların büyük bir rolünün olduğunu düşünüyorum.

 

 

Müzik, sanat ve edebiyat, farklı etnisite ve inançlara sahip insanların ortak yönlerini keşfetmelerine de aracılık eder. Elveda Rumeli romanımı da bu düşüncelerle yazdım. Bu kitap yazmayı planladığım bir üçlemenin ilkiydi. Kitabın gördüğü ilgi 2. ve 3. ciltlerini de yazmam konusunda beni daha fazla teşvik etti. İleriki yıllarda bu üçlemeyi tamamlamayı planlıyorum. Okurların gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ederim,” dedi.

 
Ramis Çınar Kimdir?

 

1983 yılında Silistre’de doğdu. 1989 yılında gerçekleşen zorunlu göç esnasında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti. İlk, orta ve lise öğrenimini Tekirdağ’da tamamladı. Selçuk Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nü bitirdi (2004). Özel sektörde satın alma, kamuda basın-yayın alanlarında çalıştı.
Üniversite yıllarında yazınsal çalışmalarına başlayan Çınar, buruk bir aşk hikâyesini konu alan Söylenmemiş Sözler adlı romanıyla 2009 yılında edebiyat dünyasına adım attı. Ekim 2012’de, Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı’nın yaşandığı yıllarda Rumelili kalabalık bir ailenin hikâyesini, dönemin atmosferiyle birlikte anlattığı Savaş ve Ayrılık & Elveda Rumeli adlı romanını yayımlayan Çınar, daha geniş bir okur kitlesine ulaştı. Bu eserin güncellenmiş 2. baskısı Parafiks Yayınevi tarafından Nisan 2014’te yeniden yayımlandı. Çınar’ın uzun yıllar üzerinde çalıştığı Aşk, Hayat ve Arayış adlı romanı Haziran 2014’te kitapseverlerle buluştu.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]