Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Ramazan’da Yaşadığınız Baş Ağrısının Nedeni Kan Şekerinizin Düşmesi Olabilir!

Yayınlanma:
ABONE OL

İftara saatler kala baş ağrısı, baş dönmesi, sinirlilik, terleme, bulanık görme, sersemlik, uyuklama gibi problemler yaşıyorsanız dikkat edin kan şekeriniz düşüyor olabilir.

 

Ramazan’da hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) yaşamamak için dikkat etmeniz gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvarlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık’tan öğrendik…

 

Diyabet hastalarında dikkate alınması gereken bir sağlık sorunu olan hipogliseminin uzun süreli açlık, aşırı yorgunluk, egzersiz ve insülin başta olmak üzere, şeker ilaçlarının dozunun fazla olmasıyla ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Uyanık; ‘Sağlıklı kişilerde, uzun süre aç kalmalarda, kan şekeri düşmeye başladığında, vücutta salgılanan hormonların etkisiyle kan şekeri normal düzeyine çıkar.

 

Yani hipoglisemiye fizyolojik bir cevap olarak, insülin hormonu salgılanması azalırken, kan şekerini yükseltmek üzere glukagon, adrenalin, kortizol ve büyüme hormonu artarak denge sağlanır. Şeker hastalarında, uzun süren açlıklarda, bu denge sağlanamayabilir ve hipoglisemi daha sık görülebilir. Bu sebeple diyabet hastaları, hekimlerinin kontrolünde ve onların tavsiyelerine göre oruç tutmalıdır. Çünkü diyabet hastasının beslenmesi ve ilaç dozlarının ayarlanması gerekir.’ diye konuştu.

 

Diyabet hastasıysanız bu önerileri dikkate alın!
· Özellikle uzun süren açlıktan sonra, iftarda çok hızlı ve kalorisi çok yüksek besinlerin yenilmesi, kan şekerini hızla yükselterek, hiperglisemi gibi önemli bir sağlık sorununa da yol açabilir. Mümkün olduğunca, kan şekerini çok daha yavaş yükselten, daha az insülin salgılanmasını sağlayan, glisemik indeksi düşük olan besinler tercih edilmelidir. Bu nedenle iftarınıza glisemik indeksleri 40 civarında olan, mercimek, domates ya da yoğurtlu çorba ile başlamak sağlığınız açısından daha yararlı olacaktır. Mümkünse kısa bir ara verip, yemeğe devam edin.

 
· Her zaman olduğu gibi, ramazanda da, kan şekerini hızlı yükseltmeyen, kabak, patlıcan, ıspanak, karnabahar, brokoli, marul, domates, biber, soğan gibi sebzelerle yapılan yemekleri tercih edin.
· Yine glisemik indeksi yaklaşık olarak 85 olan pirinç pilavı yerine, glisemik indeksi 45 olan bulgur pilavını tercih edin.
· Glisemik indeksleri sırasıyla 25 ile 45 arası değişen, barbunya, mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagil yemeklerini sofranızdan eksik etmeyin.

· Tavuk, balık, yumurta, süt, peynir gibi proteinli içeren besinleri düzenli tüketin.

 
· Kan şekerini hızlı yükseltebilecek, 65-70 glisemik indekse sahip, kavun ve karpuz kontrollü yiyin. Mevsimin meyveleri olarak, daha düşük indeksli olan erik, şeftali, kiraz, armut, kayısı, üzüm de bile aşırıya kaçmayın.
· Meşrubat ve meyve suları yerine, sıvı ve mineral kaybını karşılamak üzere su, maden suyu, ayran, açık çay için.
· Ramazan’da uyku düzeni ve ritmi değiştiğinden, akşamları mümkün olduğu kadar daha erken saatlerde dinlenmeye çalışın.
· Çok sıcak ve güneşli havalarda dışarıda çok kalmamaya özen gösterin.
· Serinlemek için sık sık el, yüz ve ayaklarınızı yıkayın.
· Gün içerisinde birkaç defa ve iftar sonrasında kan şekerinizi ölçerek değerlerinizi not alın. Aşırı yükselme ve düşme söz konusu olursa mutlaka hekiminize danışın.
Glisemik indeksi düşük olan besinlerle, sağlıklı beslenerek, uzun süre tok kalabiliriz. Böylece, hem hipoglisemiyi önlemiş, hem de yemek sonrası gelişen hiperglisemiyi kontrol altına almış oluruz.

 

Ayrıca, daha az insülin salgılanarak, vücut yağlanmasını azalttığınız gibi, kan kolesterol ve trigliserit değerlerinizin de sağlıklı bir şekilde, normal seviyelerinde kalmasını sağlarız.

 

 

 

İlgili Haberler

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu Türkiye’de özellikle son […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]