Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Lisanssız Rüzgarda İlk Proje Onaylandı

Yayınlanma:
ABONE OL

Geçtiğimiz aylarda ilk kurulumun gerçekleştiği lisanssız rüzgar enerji sektöründe hareketlilik devam ediyor. Son olarak TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından rüzgar türbin projeleri onaylanmaya başlandı. Kısa zamanda gerçekleşmesi beklenen geçici kabuller ile yatırımcıların kendi elektriklerini rüzgar türbinleriyle üretmelerinin önünde hiçbir engelin kalmaması bekleniyor.

 

Lisanssız rüzgar enerjisi sektöründe yönetmelik ve uygulama tebliğlerinin nihai şeklini alması uzun zaman sürmüştü ve RAPSİM adı verilen teknik etkileşim analizi zorunluluğu sektörde yatırımların gerçekleşmesine bir süre mani olmuştu. Uzun beklemeler neticesinde birkaç ay önce ilk kurulumu gerçekleştiren AYETEK şirketi yine sektörde lider pozisyonunu koruyarak TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından proje onayı alan ilk şirketler arasına girmeyi başardı.

 

60 metre üzerindeki türbinler engelli

Şirketin kurucu ortaklarından Abdullah Özel lisanssız rüzgar enerji sektöründe yatırımların 60 metre altındaki rüzgar türbinlerine yoğunlaştığını ifade etti: “Toplam yüksekliği 60 metreyi geçen rüzgar türbinleri yaklaşık 6 aylık RAPSİM sürecine takıldıkları gibi kısa zamanda yayımlanması beklenen yönetmeliklerle bu yükseklikteki rüzgar türbinleri türbin yerleşim alanı imar planı şartı getirilmesi bekleniyor.

 

Bu da yatırım sürecinin en azından 6 ay daha uzaması demektir. AYE 250 rüzgar türbinimizin toplam yüksekliği tercihe göre 45 veya 55 metre olduğu için rüzgar türbinimiz bütün bu zorlu süreçlerden muaf tutuluyor. Bu da yatırımcılar için önemli bir tercih sebebine dönüşüyor”.

 

AYETEK şirketinin diğer kurucu ortağı Ekrem Karaçalı tercih edilme sebeplerinin yükseklik ile sınırlı olmadığını ifade etti ve eklediı: “23 yıldır elektrik üreten güçlü referanslara sahibiz ve bu özelliğe sahip olan dünyada tek şirketiz. Bununla birlikte Türkiye ve Avrupa’da tedarik ağımızın hazır olması, bakım/onarım deneyimlerimiz, teknik ekibimizin ve üretim altyapımızın varlığı önemli tercih sebepleri arasında”.

 

500 kW gücünde türbin tasarlıyoruz

Ekrem Karaçalı aynı zamanda yeni bir türbin müjdesi verdi: “60 metre üzerindeki türbinler radar sistemini etkiledikleri için RAPSİM hassasiyetini ulusal güvenliğimiz açısından çok isabetli buluyoruz.

Burada önemli olan sektörün bu koşullara uyum sağlamasıdır. AYETEK olarak 60 metre altında ve 500 kW gücünde ikinci bir rüzgar türbinimizin tasarım ve sertifikasyon sürecine şimdiden başladık bile. Sürecin önümüzdeki 2 yıl içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz. Bu sayede uzun yıllar sektördeki öncü konumumuzu muhafaza etmeyi planlıyoruz”.

 

Sıra geçici kabulde

Onaylanmış olan projeyi bir süre test amaçlı çalıştırarak geçici kabulün yapılmasına hazırlık yapan şirket yetkilileri Enerji İşleri Genel Müdürlüğü ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü başta olmak üzere sektörün önde gelen kurum ve kuruluşlarıyla görüşmelerin devam ettiğini belirttiler.

 

İlgili bütün kurum ve kuruluşların sektörün önündeki engellerin kaldırması için seferber olduklarını ifade eden AYETEK yetkilileri Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki deneyimlerden istifade ederek sektörün en iyi bir şekilde şekilleneceğine inandıklarını da sözlerine eklediler.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]