PG Slot Giriş Siteleri Slot Demo Online

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

A. Bahçekapılı’nın Nazım Sen Gittin Gideli kitabı çıktı

Yayınlanma:
ABONE OL

Nâzım Hikmet’in ölümünün 50. Yıldönümü nedeniyle dostları, yazarlar ve okurlarının kaleme aldığı mektuplar Nâzım, Sen Gittin Gideli adıyla BRT Yayınları’nca kitaplaştırıldı.

 

Yapıtı hazırlayan Alâettin Bahçekapılı “Nâzım’a vefa borcumuzu ödüyoruz.” dedi.
Geçen yıl aramızdan ayrılışının 50. yıldönümünde andığımız dünyaca ünlü ozanımız, yazarımız Nâzım Hikmet için dostlarının, günümüz yazarlarının ve okurlarının mektuplarından oluşan Nâzım, Sen Gittin Gideli adlı kitap okurlarla buluştu. Kitapta, 40’ı aşkın mektup var:

 

Bunların bir bölümü, Nâzım’ın 50. ölüm yıldönümünde Moskova’daki mezarı başında bulunmak üzere Şair Ahmet Özer, TRT emekli Prodüktörü, yazar Alâettin Bahçekapılı’nın kolaylaştırıcılığında yola çıkmadan –öykücü Mustafa Balel’in de katkılarıyla- yazılan, yazdırılan mektuplardan oluşuyor: Refik Erduran, Orhan Karaveli, Viron Dedeoğlu, Ahmet Özer, Mustafa Balel, Öner Ciravoğlu, Hüseyin Atabaş, Sevgi Türker Terlemez, Gülsüm Cengiz, Ayten Mutlu, Mustafa Ruhi Şirin, Ümit Tarı, Korkut Akın, Nuri Erkal, Melahat Babalık, Hamdi Tuncer, Dr. Sadreddin Apaydın, Saber Moghaddami, Battal İlgezdi, Süreyya Köle, Nebahat Akın, Orhan Nedim Ayık, Kamuran Semra Eren Ayık, Sonnur Bahçekapılı, Nurullah Can, Ömer Tuğral, Aydın Kılıççı ve Alâettin Bahçekapılı’nın yazdığı bu mektuplar 3 Haziran 2013’teki törende Nâzım’ın mezarı başında okundu.

 

Mektuplar, Nâzım’ın son yıllarını yaşadığı -şimdi müze olarak korunan- evine konulmak üzere Nâzım’ın son sevgilisi Vera Tulyakova’nın kızı Anna Tulyakova (Strepanova)’ya teslim edildi.
A. Bahçekapılı'nın Nazım Sen Gittin Gideli kitabı çıktı  2

20 kişilik “Nâzım sevdalısı” arkadaş topluluğunun Nâzım’ın mezarını ziyaretinin ardından projeyi yürüten Bahçekapılı, Nâzım’ın dostlarından İbrahim Balaban, Hıfzı Topuz ve Yaşar Kemal ile yazarlarımızdan Ataol Behramoğlu, Aslan Kavlak, Müjdat Gezen, Sunay Akın, Derman Bayladı, Ruhi Türkyılmaz, Selçuk Ülger, Ali Mustafa, Güney Özkılıç, Şaban Akbaba, Cengiz Bektaş ve Öner Yağcı’nın yazdıklarını da ekleyerek oluşturdu bu Nâzım, Sen Gittin Gideli kitabını.

 
BRT Yayınları’nın 17. kitabı olarak yayımlanan, büyük boy 288 sayfalık Nâzım, Sen Gittin Gideli’de Memet Fuat’ın kaleminden Nâzım Hikmet’in yaşam öyküsü ve Moskova’da 50. ölüm yıldönümünde yapılan duygusal törenlerden fotoğraflar da var. 1. hamur kâğıda iki renkli olarak basılan kitapta Nâzım’ın çeşitli zamanlarda çekilmiş fotoğrafları, mektupların el ürünü örnekleri ve yazarların özgeçmişleri de bulunuyor.

 
“Hazırlayan” olarak Alâettin Bahçekapılı’nın imzasını taşıyan Nâzım,Sen Gittin Gideli hakkında şöyle diyor Bahçekapılı:
“50. ölüm yıldönümünde Nâzım’ın mezarı başına gitmeye karar verdiğimizde, ona kalıcı, etkili bir armağan götürmek istedik. Nâzım’ın gerek hapishanelerden, gerek dünyaya barışı getirmek için Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’da katıldığı etkinliklerden, gezdiği her yerden yakınlarına, dostlarına, sevdiklerine mektuplar yazdığı, kartlar attığını göz önüne alarak, ona bu mektupları yazmaya karar verdik.

 

O bu dünyadan gitti gideli, o bu ülkeden gitti gideli neler yaşadık, onun hakkındaki duygu ve düşüncelerimiz neydi, bunu ortaya koymaya çalıştık. Sıcak, içten ürünler çıktı ortaya. Nâzım’ın bu toplumdan, bu ülkeden, bu dünyadan ‘alacaklı’ gittiğini; aradan geçen 50 yılda yüreklerimize sığmayan sevgiyi bir kez daha belgeleyen bu mektuplarla Nâzım’a bir tür ‘borç’ ödediğimizi düşünüyorum. Kitabın daha şimdiden 2. baskıyı yapacağının belli olmasından dolayı da seviniyor ve kapsamını genişletmeyi planlıyorum.”

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]