Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Yıldızlı Öğrenciler Görme Engellileri Dijital Çağa Bağlayacak

Yayınlanma:
ABONE OL

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrencisi Hakan Kalmaç, görme engellilerin dokunmatik ekranlı mobil cihazları kullanmalarına imkan sağlayacak yazılımla, TUBİTAK’ın yarışmasında birinci oldu. 
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencisi Hakan Kalmaç, görme engellilerin dokunmatik ekranlı mobil cihazları kullanmalarına imkan sağlayacak yazılım geliştirdi. ‘moBraille’ adlı yazılım sayesinde daha önce dokunmatik cihazları tek başlarına kullanmayan görme engeliler, arama yapma, sms gönderme, sms alma, sosyal ağları takip etme, sosyal ağa mesaj gönderme, mail alma gibi pek çok uygulamayı rahatlıkla kullanabilecek.
Yıldızlı ögrenciler görme engellilere proje 2
Son dönemde teknolojide yaşanan gelişmeler ve dokunmatik ekranlı ürünlerin artması görme engellilerin teknolojiden faydalanmasını güçleştiriyor. Klavyeli cihazları ‘referans’ kabartmaları sayesinde kullanabilen görme engelliler, dokunmatik ekranlarda bu imkan bulunamadığı için bu cihazları kullanamıyor. Apple ve Google gibi büyük firmaların bu sorunu aşmak için hazırladıkları ses tabanlı ‘Siri’ ve ‘Talkback’ gibi uygulamalar da sorunun çözülmesinde yeterli olmuyor. Teknolojinin her dokunmatik ekran tabanlı ilerlemesi ile birlikte görme engelliler her geçen gün dijital çağın dışına doğru kayıyor.

 

TUBİTAK’IN YARIŞMASINDA BİRİNCİ PROJE OLDU
YTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Hakan Kalmaç, danışmanlığını Doç. Dr. Banu Diri’nin yaptığı mezuniyet projesinde, görme engellileri teknolojiye bağlayacak çalışmaya imza attı. YTÜ’lü öğrenci hazırladığı proje ile TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen “2241/B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Proje Yarışması”nda Sosyal Yaşam ve Eğlence Uygulamaları (Mobil Uygulamalar) alanında Türkiye birincisi oldu.
“GÖRME ENGELLİLERİ SOSYAL MEDYAYA BAĞLAYACAK”
YTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Hakan Kalmaç, yaklaşık 6 aylık çalışma sonrasında ‘MoBraille’ adını verdiği yazılımı hazırladı. Yazılım sayesinde görme engelli kullanıcıların bir markaya, modele bağlı kalmadan mobil cihazdaki temel hizmetleri rahatlıkla kullanabilecek. Görme engellilerin kullandığı braille klavyesinin dinamik bir şekilde uyarlandığı yazılımda, kullanıcılar arama yapabilme, e posta alıp gönderebilme, not alma, müzik dinleme, sosyal medyayı takip edebilme, içerik yükleme gibi pek çok özelliği rahatlıkla kullanabilecek.
moBraille, görme engelli kullanıcılar için geliştirilmiş en kapsamlı uygulama olduğunu belirten YTÜ Öğrencisi Hakan Kalmaç, yazılımın tamamen kullanıcı odaklı ve modüler bir yapıya sahip olduğunu aktardı.
“MARKA VE MODEL SINIRLAMASI YOK”
Uygulamanın, standart bir bilgisayar klavyesindeki tüm tuşları kapsamakta olduğunu aktaran Kalmaç, “Bu nedenle görme engelli bir kullanıcıya sınırsız veri girişi imkânı sağlamaktadır. Uygulama, kullanıcıya dinamik bir klavye sunar. Bu klavye, kişinin ekrana bastığı konumları algılayarak veri üretir ve bu verilerle ilgili karakterler oluşturulur. Kişi yazdığı veriyi (kelime veya metin) silebilir, sese dönüştürebilir. Uygulama, kullanıcı sesini yazıya dönüştürebilir veya gelen sese göre bir hizmeti çalıştırabilir.” diye konuştu.
Uygulamanın herhangi bir markaya bağımlı olmadığını belirten Kalmaç, uygulamanın piyasada satılan 100 TL’lik bir Çin malı bir tablette çalışabildiği gibi, 2000 TL’lik bir cihazda da çalışabilmektedir.” şeklinde konuştu. Kalmaç moBraille’nin ilk aşamada android tabanlı tablet ve telefonlarda kullanılabildiğini ancak kısa bir çalışma ile ios ve Windows tabanlı cihazlarda da rahatlıkla kullanılabileceğini vurguladı.
“TÜM DÜNYADAKİ GÖRME ENGELLİLERİN SORUNUN ÇÖZECEK”
Uygulamanın tüm dilleri desteklediğini anlatan YTÜ Öğrencisi Hakan Kalmaç, “Görme engelli kullanıcılara geliştirilecek yazılımlar, dil tabanlı olmalıdır. Örneğin; İngilizce dili için yazılmış bir uygulamayı Türk kullanıcı rahatlıkla kullanamaz. Çünkü her iki dilin körler alfabesi farklıdır ve her alfabenin özel karakterleri(w, x, ç, ş) bulunmaktadır. Bu problem göz önüne alınarak, uygulama geliştirilmiştir. Uygulama, herhangi bir dile rahatlıkla adapte edilebilir. Bu sayede, geliştirilen yazılımı dünyadaki çoğu görme engelli kullanıcı kullanabilecektir. Uygulama, lego gibi bir yapıya sahiptir. Yeni hizmetler eklenebilir veya var olan hizmetler kullanıcı tarafından kaldırılabilir.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]