Slot Siteleri Giriş En iyi Casino Slot Demo Online

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Çeken akıntıya dikkat

Yayınlanma:
ABONE OL

Çeken Akıntılar ve Suda Boğulmalar Çalıştayı, geçtiğimiz aylarda İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı. Konuyla alakalı olarak ise 13.06.2014’de Vali Mutlu, Twitter hesabından sosyal sorumluluk bilinci ile bir mesaj yayımladı. Mutlu mesajında “Karadeniz’de yüzecekler! Çeken akıntıya karşı çok dikkatli olun!” diyerek vatandaşları uyardı.

 

 

“Akıntıya Tutulma Yaşama Tutun” Projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın “Çocukların ve Gençlerin Girişimcilik, Beceri ve Geleceklerini Destekleme Mali Destek Programı” kapsamında hazırlanan program İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ile proje ortakları İstanbul Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından yürütülüyor.

 

 

Özellikle Karadeniz sahillerinde görünen çeken akıntılar nedeniyle meydana gelen ölüm ve yaralanma olayları konusunda İstanbul genelinde kamuoyu farkındalığı yaratmak amacıyla “Çocukların ve Gençlerin Girişimcilik, Beceri ve Geleceklerini Destekleme Mali Destek Programı” çerçevesinde “Akıntıya Tutulma Yaşama Tutun” isimli proje çalışması İstanbul Valisi Hüseyin Avni tarafından da büyük destek gördü.

 

 

Projenin temel amacı İstanbul’da ikamet eden vatandaşları özelliklede çocuklar ve gençleri kentsel bir risk alanı olduğu değerlendirilen kontrolsüz sahil ve plajlar ile Karadeniz’e özgü çeken akıntılar (rip akıntısı) hakkında bilgilendirmek; suda boğularak yaralanma ve ölüm olayları konusunda kamuoyu farkındalığını yaratmak olarak açıklandı.

 

 

Bu bağlamda sosyal medyayı oldukça etkin kullanan Vali Mutlu, paylaşımlarında sosyal sorumluluk bilinci ile yayımladığı mesajlarında bu konuya ayrı bir alaka göstererek “Karadeniz’de yüzecekler! Çeken akıntıya karşı çok dikkatli olun!” diyerek vatandaşları uyarıcı paylaşımlarda bulundu.

 

Çeken akıntı nedir?

 

Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır.

Rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.

 

Çeken akıntı nerelerde ve ne zaman görülür?

 

Çeken akıntılar tüm Karadeniz sahillerinde görülebilen kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.

 

Çeken akıntı neden tehlikelidir?

 

Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.

 

Çeken akıntıyı nasıl tespit ederiz?

 

Denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa;

Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa;

Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa;

Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.

 

Çeken akıntıya kapılmamak için neler yapmalıyız?

 

Dalgalı havalarda denize girmemeyi tercih edin.

Denize girmek için cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajları tercih edin.

Çocuklarınız denizdeyken bir an bile gözlerinizi onlardan ayırmayın.

Kendiniz ve çocuklarınız için, denizde su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma malzemeleri bulundurun.

Tek başınıza denize girmeyin. Yanında kurtarma malzemeleri bulunan ve iyi yüzme bilen birisini gözcü olarak sahilde bırakın.

Denize mutlaka deniz kıyafetiyle girin.

 

Çeken akıntıya kapılırsak neler yapmalıyız?

Çeken akıntıya kapılmanız halinde öncelikle sakin olun.

Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler.

Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz.

Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin.

Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun.

Her zaman su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.

 

Çeken akıntıya kapılan birini gördüğümüzde nasıl yardım etmeliyiz?

 

Deniz içerisinde elini kaldıran birini gördüğünüzde bu kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu bilin.

Kişiyi sakin olması konusunda (ses vb. yollarla) uyararak derhal cankurtaran çağırın.

Can kurtaran yoksa, can simidi, halat vb. deniz malzemeleri atarak yardım edebilirsiniz.

 

Haber: Ebru Olur / İstanbul Ajansı

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]