Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

İspanya’dan Üç Ressam Sergisi

Yayınlanma:
ABONE OL

Anaokulu öğrencilerinden bir ilk! “İspanya’dan Üç Ressam: İçimdeki Renkler” Resim Sergisi
Feneryolu Irmak Anaokulu öğrencileri Miro, Picasso ve Dali’nin eserlerini ürettikleri seramik çalışmalarıyla ve pastel resimlerle yeniden yorumladırlar.

 
16 Mayıs – 5 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen 3. Irmak Bienali kapsamındaki “İspanya’dan Üç Ressam” sergisinde yer alan ve minik ellerden çıkan eserler görenleri şaşırttı.

 

 

Serginin 3 Haziran’daki açılışında böyle bir çalışmanın bir ilk olduğuna dikkat çekilirken, dünya çapında ünlenmiş, alanında çığır açmış sanatçıların eserlerini tanımanın ve yorumlamanın çocukların yaratıcı ve bağımsız düşünme becerilerinin gelişmesindeki önemi vurgulandı
Yaratıcılığın, herhangi bir alanın tarihine sağlam basıldığı zaman gerçekleştiğine inanan roman yazarı Celil Oker sergiyle ilgili izlenimlerini dile getirirken “Çok heyecanlandım, bunu içtenlikle söylüyorum. Bunun iki tane temel gerekçesi var. Bir tanesi anaokulu yaşındaki çocukların böyle bir proje için önce hazırlanıp, gerekli incelemeleri yapıp sonra da gereğini yerine getirip sergilemeleri insan olma açısından müthiş birşey. Bunu büyük bir saygıyla ve sevgiyle karşılıyorum. İkincisi de çok önemli bir şeyi bu yaşlarda fark etmeleri çok mühim benim için. Sadece resim ve üç boyutlu şeyler değil, hayatta ne yaparlarsa yapsınlar, zaten eğer yaratıcı ve yenilikçi birileri olacaklarsa, daha şimdiden o alanın geçmişinin mühim noktlarına hakim olmaları gerektiğini öğrendiler.” dedi.

 

 

 

 
Çocuk kitapları yazarı, resim ve öykü atölyesi yürütücüsü, mimar Simla Sunay ise Feneryolu Irmak Anaokulu’nun “İspanya’dan Üç Ressam” sergisini çok beğendiğini belirtti ve “Sanki Dali, Picasso ve Miró sanatın en renkli toprakları İspanya ve Katalonya’dan çıkıp sınıflarına kadar gelmiş de minik çıraklara ustalık etmiş.

Bu tip etkinlikler bir öğretme modeli olmanın yanı sıra sanatın ‘uç uca’ eklenebilen, bütün Dünya’yı çepeçevre sarıp sarmalayan birleştirici etkisini de ortaya koyuyor. Usta ressamların resimleri birer başlangıç. Çocukların elinde çoğalarak, değişerek, dönüşerek yeniden ve yeniden doğuyor. Ne mutlu.” diye konuştu.
Anaokulu öğrencileri sergi çalışma sürecini, ressamları ve yaptıkları resimleri slaytlardan izlerken çok şaşırdıklarını ve eğlendiklerini dile getirdiler. Çalışmalarını anlatırken “Öğretmenlerimizle birlikte Miro, Dali ve Picasso’yu tanıdık. Ressamlara ait birçok resim boyadık. Resimlerden beğendiklerimizi seçtik, seramik öğretmenimizle birlikte bunları çamurla yaptık. Bazıları heykele benzedi. Çok eğlendik. Öğretmenimiz bunları pişirince eserlerimiz çok güzelleşti. Yaptıklarımızı sergide görünce çok şaşırdık.” diyen öğrencilerin mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

 

 
Öğrenci velilerinden, akademisyen, yazar Esra Ercan Bilgiç genellikle anaokullarında yıl sonu gösterileri yapıldığına, oysa gösterilerin okul öncesi çocukların eğitimlerine ve pedagojik gelişimlerine katkısının tartışmalı bir konu olduğuna değindi.

Bilgiç “Burada gösteri yerine bir sergi düzenlemiş olması pedagojik açıdan çok daha doğru bir tercih. Hiçbir çocuk bir diğerine göre ön plana çıkmıyor, saatlerce sahnede yorulmuyor, rekabet yok, yarışma yok, hayal kırıklıklarına yer yok. Çocuklar eğitim programlarının doğal akışı içinde üretmiş oldukları işlerin yıl sonunda sergilendiğini görünce uzun vadeli çalışmanın ve emek verip üretmenin değerini kavrıyorlar. Yaptıkları işin ve verdikleri emeğin değerli oduğunu anlıyorlar” diyerek minik öğrencileri kutladı.
Anaokulu öğrencilerinin hazırladığı sergiden çok etkilendiğini belirten gazeteci, yazar ve akademisyen Haluk Şahin “Bu sergiye bayıldım. Kutluyorum: Picasso haklı – her çocuk sanatçıdır!” derken, dans sanatçısı, kuratör ve sanat eleştirmeni Aylin Kalem ise şöyle konuştu: “Her şeyden önce çocukların çamurla temas edip seramikle tanışmış olmaları çok önemli. Bunun yanısıra çok değerli ressamların eserlerini bu yaşta tanımış olmaları, onlar gibi düşünüp yaratmış ve üretmiş olmaları çok önemli kazanımlar. Üstelik ürettiklerini sergilemiş olmaları ve bunu hep birlikte yapmış olmaları ise muazzam bir deneyim.

 

 

Her birini ve emeği geçen öğretmenlerini ayrı ayrı kutluyorum.”
Feneryolu Irmak Anaokulu kurucu temsilcisi, sanat tarihi öğretmeni Meral Tunaşat eser tanıma aşamasında öğrencilerin eseri yorumlamalarının ve buradan yola çıkarak ressamların özelliklerini bulmalarının kendilerini çok etkilediğini anlattı. Tunaşat, “Çalışmanın geri bildirimi olarak çocukların kendi eserlerinde özgür düşüncelerini de ifade edebildiklerini coşkuyla izledik. ‘Zekanın sekiz boyutunu da kullanarak tam ve kalıcı öğrenmeyi sağlamak, edinilen bilgi ve deneyimleri çocukların gerekli alanlarda kullanmalarını kolaylaştırmak’ şeklinde özetleyebileceğim hedeflerimizi bu sergiyle somutlaştırdık. Öğrencilerimizin neler yaratabildiğini görmek gelecek yıl ile ilgili hedeflerimizi daha yüksek tutmamızı sağlıyor. Çok heyecanlıyız.” diye konuştu.

 
Çocuğun boya, seramik çamuru gibi malzemelerle erken yaşta tanışmasının ileride yazma ve yaratma becerilerini geliştirmesi açısından çok önemli olduğunu söyleyen Psikolog Meltem Giz Çağlayaner, çocuğun duygularını ve düşüncelerini bir ürün yaratarak ifade etmesinin, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimi üzerinde büyük etki yarattığına dikkat çekti. Çağlayaner “Hele de Picasso, Miro, Dali gibi ressamların yarattıklarını inceleyip bu eserleri üç boyutlu bir şekilde seramik çamurunu şekillendirerek yeniden yaratmak, çocuklarımızın küçücük yaşta ‘bakmak’ ile ‘görmek’ arasındaki farkı öğrenmelerini sağladı. Bu serginin, çocukların sağlam kişilik temelleri geliştirmeleri açısından sağladığı katkı da büyük.” diyerek serginin çocuların pedagojik gelişimi üzerindeki katkılarını vurguladı.

 

 

Sergi buradan izlenebilir:
http://www.youtube.com/watch?v=kkkoNyti7DU

 

 

İlgili Haberler

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu Türkiye’de özellikle son […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]