Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Aydın Menderes anıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

“DEMOKRASİDEN DARBEYE – BİR YAŞAM” PANELİYLE
AYDIN MENDERES ANILDI

 
Ülkemizin Siyaset Gündeminin Seyrini Doğrudan İlgilendiren Demokrasi Ve Darbe Kavramları,
Bu Unsurları Birincil Derecede Tecrübe Etmiş Merhum Aydın Menderes’in Şahsında İncelendi

Türkiye’nin çok partili demokrasi sürecinin en önemli kilometre taşlarından birini teşkil eden Demokrat Parti’nin 14 Mayıs 1950’de iktidara gelişinin yıldönümünde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Demokrasiden Darbeye – Bir Yaşam” Paneli düzenledi. Demokrat Parti’nin iktidara geliş tarihi olan 14 Mayıs ile “DEMOKRASİ”, askeri müdahale ile iktidardan ayrıldığı tarih olan 27 Mayıs ile “DARBE” temaları üzerinde durulan panelde; “Bir Yaşam” başlığı ile bu temalar, rahmetli Aydın Menderes Beyefendi’nin şahsı üzerinden incelendi.

 
Açılış konuşmalarını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı ve Eski Türkiye Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Hasan Celal Güzel, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ile Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal’ın yaptığı panele; Aydın Menderes’in eşi Ümran Menderes’in yanı sıra çok sayıda konuk katıldı. Açılış konuşmalarının ardından panel; Marmara Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, Radikal Gazetesi Yazarı Avni Özgürel ile Turkuvaz Medya Grubu Ege Bölgesi Temsilcisi Hüseyin Kocabıyık’ın konuşmalarıyla tamamlandı.

 

Güzel: “14 Mayıs Gününü Bir Demokrasi Bayramı Olarak Kutlamalıyız”
Türk Milletinin 1950 ve 1960 bakımından iki önemli dönüm noktası olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı ve Eski Türkiye Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Hasan Celal Güzel, “Özellikle 14 Mayıs 1950 tarihi çok önemli. Çünkü bu tarihle birlikte Türkiye çok partili parlamenter, demokratik hürriyetçi sisteme geçmiştir” dedi. Bu nedenle 14 Mayıs tarihini bir demokrasi bayramı olarak kutlamamız gerektiğini ifade eden Hasan Celal Güzel, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Özellikle yeni nesillere demokratik şuurunu bu şekilde verebiliriz. Türkiye tarihinde demokrasi böyle bir günde şaha kalktı. Ancak ülkemizdeki bazı zavallı zihniyetler, bu günün kutlanılması yerine maalesef utanç verici bir gün olarak anılması gerektiğini Türk Milleti’ne empoze etmeye çalışıyorlar. Ki bu zihniyete sahip insanlar ülkenin kara günü olarak anılan 27 Mayıs tarihini hiç sıkılmadan Anayasa’da ‘hürriyet bayramı’ ismini vererek tam 20 sene bu mazlum millete zorla kutlattılar. Koca koca başbakanlar da hiç utanmadan sıkılmadan Anıtkabir’e gidip defterler imzaladılar. Ve bir başka diktatör bir başka darbeci gelip de bu uydurma bayramı -aslında Türk milletiyle alay edilen bir matem gününü- kaldırmasaydı bayram olarak kutlanmaya devam edecekti”.

Okur: “Menderes Ailesi Bu Ülkenin Yüzünü Güldürdü”
“14 Mayıs bizim için çok anlamlı bir gün. Bir demokrasi bayramı. Böyle önemli bir günü İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak yad etmek bizlere nasip oldu” diyerek sözlerine başlayan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, bu panelin günümüzde cereyan eden siyasal tartışmaların arka planını hatırlatmak amacıyla düzenlendiğini belirtti.

 
“Türkiye Cumhuriyeti olarak geçmişte çok acı tecrübeler yaşadık. Ama 14 Mayıs 1950’de uzun süren bir suskunluk sonucunda milletin idaresi hayata geçti. Ve 50 ile 60 yılları arasında Türkiye hiç beklemediği bir ekonomik kalkınma, bir gelişme, bir ilerleme kat etti” diyen Rektör Okur şu açıklamalarda bulundu:
“Bunun temelinde desteğini milletinden alan bir iktidarın gücü ve kararlılığı yatıyordu. Ancak Türkiye’nin bu gelişmesini karşılığında güçlü bir Türkiye kurulmasını arzu etmediler. Ve bir darbeyle Türkiye’nin gelişmesi engellendi. Yine bundan sonraki sürece baktığımızda yine Türkiye ne zaman bir patlama noktasına ulaştıysa ya dâhili ya da harici müdahalelerle Türkiye’nin gelişimi engellendi.

 
Rahmetli Aydın Menderes, son günlerinde Saygıdeğer Eşi Ümran Hanımefendiye ‘Ben sizi güldüremedim’ sözleriyle duygusunu paylaşmış. Fakat ruhu şad olsun. Rahmet içinde yatsın. Menderes ailesi bu ülkenin yüzünü güldürdü. Eğer şu anda fabrikalarımızdan duman tütüyorsa, otoyollarda rahatça seyahat edebiliyorsak, milli gelirimiz 10 bin doların üzerine çıkmışsa, yükseköğretimde okullaşma oranı yüzde 70’lere çıkmışsa her türlü gelişmede-ilerlemede 1950 ruhunun temelleri var. Bunları hiçbir zaman unutmuyoruz. Unutmayacağız. Ve bizden sonra gelecek nesillere de inşallah bunları aktaracağız”.

 
Okur: Üniversite Olarak Toplumsal Sorumluluğumuzu Yerine Getirmeye Devam Edeceğiz”
“Günümüz üniversite anlayışı; toplumla iç içe, 24 saat hayat kaynayan, 7’den 70’e eğitim-öğrenimi hedef alan, hayat boyu öğrenmeyi temel alan bir eğitim yuvasıdır” sözleriyle konuşmasını sürdüren Rektör Okur, “Dolayısıyla toplumsal olaylar üniversitenin de sorunu, toplumsal gelişme üniversitenin de sorunu, tarihi yaşamak-yaşatmak üniversitenin de sorunu ve sorumluluğu. Bu açıdan Türkiye tarihine, Cumhuriyet tarihine iz bırakmış, iz düşmüş, köşe taşlarını temel noktalarını hatırlamak ve onların hatıralarını yad etmek, yaptıklarını hatırlamak ve hem günümüze hem bizden sonra gelen nesillere hatırlatmak üniversite olarak bizim sorumluluğumuzda. Bu sorumluluk bilinciyle bugün toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz. Panele büyük katkı sağlayan değerli öğretim üyemiz Doç. Dr. İdris Demir Hocamıza özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasına son verdi.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]