Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Engelli Sorunları Üsküdar Üniversitesi’nde Masaya Yatırıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Türkiye’de Engelli Profili” panelinde tüm engelli gruplarının eğitim, istidam, erişebilirlik, ulaşılabilirlik sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

 

 

Üsküdar Üniversitesi Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede kabul edilen 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi öncülüğünde düzenlenen “Türkiye’de Engelli Profili” paneli ile Türkiye’de tüm engelli gruplarının yaşadığı problemler gündeme taşındı. 13 Mayıs Salı günü Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde engelli dernekleri, hükümet yetkilileri, medya temsilcileri ve akademisyenler bir araya geldi.

 

 

Panelin konuşmacıları arasında Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı ve Engelli Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yrd. Erdem Ergün; Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk; Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Poyraz; Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Genel Sekreteri Hakan Özgün; İstanbul Özürlüler Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Yrd. Dr. Nurullah Yücel, Türkiye Gazetesi Editörü Fatih Selek; Beyaz Ay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çelenk; Omurilik Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş da yer aldı. Görme engelli ünlü sanatçı Metin Şentürk’de etkinliğe destek için yerini aldı.

Prof. Dr. Tarhan: “Asıl engel duygusal engel”

Panelin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bazı insanların hayata dezavantajlı başladığını belirterek, “Dezavantajlı insanların sınavı, engellere rağmen hayatta ilerlemeyi başarabilmektir. Sağlıklı ve avantajlı gözüken insanların sınavı da engellilikle ilgili bilinç sahibi olup da üzerine düşeni yapabilmektir. Gelişmiş toplumlarla gelişmemiş toplumları ayıran en büyük özellik dezavantajlı insanları ele alma biçimidir” dedi.

Tarhan, Üsküdar Üniversitesince düzenlenen “Türkiye’de Engelli Profili” Panelinin açılışında, görünmeyen engelliliğin “duygusal engel” olduğunu söyledi.

Duygusal engelliliğin özelliklerini inatçılık, negatiflik olarak sıralayan Tarhan, pozitif psikolojinin bu insanlara “duygusal pozitifliği”, “zihinsel esnekliği” ve “davranışsal olarak kucaklayıcı olmayı” öğretmeyi çözüm olarak sunduğunu söyledi.

Tarhan, engelin, insanın yaşam felsefesine bakış açısıyla ilgili olduğunu belirterek, “Bazı insanlar hayata dezavantajlı başlıyor. Dezavantajlı insanların sınavı, engellere rağmen hayatta ilerlemeyi başarabilmektir. Sağlıklı ve avantajlı gözüken insanların sınavı da engellilikle ilgili bilinç sahibi olup da üzerine düşeni yapabilmektir. Gelişmiş toplumlarla gelişmemiş toplumları ayıran en büyük özellik dezavantajlı insanları ele alma biçimidir” diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi’nden sosyal sorumluluk kampanyası…

Üsküdar Üniversitesi engelliler haftası sebebiyle organize ettiği bu özel günde sosyal sorumluluk kapsamında ihtiyaç sahiplerine 15 tekerlekli sandalye ve görme engelliler için de 10 adet beyaz baston verdi.

Türkiye Engelli Profili

Etkinliğin moderatörlüğünü yapan Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk, sunumunda Türkiye’deki engelli profiline yönelik önemli istatistikler paylaştı.

Türkiye’de bilinen engelli türlerinin; Bedensel Engelliler, Omurilik Felçlileri, Görme Engelliler, İşitme ve konuşma Engelliler, Zihinsel Engelliler(mental ve ağır mental) , Otistik Engelliler, Ortopedik Engeliler, Spastik Engelliler, Süreğen Hastalıklar (Yatalaklar) olarak gruplandığı bilgisini veren Öztürk, 2002 Aralık ayı rakamlarına göre Türkiye’de engelli nüfusun toplam nüfusa oranının %12.29 olduğunu ifade etti. Engellilerin iletişim/iletişimsizlik, eğitim, yoksulluk, sosyal güvenlik, ulaşım, fiziksel çevre ve konut, erişebilirlik ve ulaşılabilirlik, rehabilitasyon, sosyal güvenlik ve istihdam gibi konularda büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Öztürk şu bilgileri verdi; “Ülkemizde Engelli nüfusun: (8 milyon 431 bin 550) %36’sı okuma yazma bilmiyor, okuma yazma bilen engelli vatandaşların %59’u lise ve dengi okul mezunu, Engelli nüfusun: % 4’üniversite mezunudur. % 1’i yüksek lisans ve üzeri eğitime sahiptir. Engelli nüfusun % 60’sı açlık sınırında yaşamaktadır, Engelli nüfusun % 70’i işsizdir, Engelli nüfusun %12’si sosyal güvenlik kapsamındadır.”

Panelde engellilerin halk oyunları gösterisi ise ayakta alkışlandı.

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
07 Nisan 2024
MABEL MATİZ’DEN SABA TÜMER’E ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Saba Tümer’in yapımcılığını Hann Yapım’ın üstlendiği, Peyman’ın sponsorluğunda kendi kanalında yayınlanan “Saba Tümer’le” isimli YouTube programının bu haftaki konuğu Mabel Matiz oldu. Mabel Matiz, Hann Sahne’nin ev sahipliği yaptığı, Saba Tümer’in YouTube programı “Saba Tümer’le” de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aşk Aşeriyorum İLGİLİ HABER Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen görevine başladı Saba Tümer, programının […]