Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kadın Akademisyenlerin sorunları konuşuldu

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, “Akademide Kadın” sempozyumuna ev sahipliği yaptı.

 
Akademisyenlik ve kadınlık kimliklerinin ağır ve çelişen sorumluluklarını eşzamanlı olarak yerine getirmeye çalışan kadın akademisyenlerin yaşadığı zorluklar, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde gerçekleşen sempozyumda ele alındı.

 
‘’Akademide Kadın” sempozyumu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ilk kadın profesörü ve kürsü kurucusu Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, kadın çalışmaları üzerine yoğunlaşan Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Üyesi Prof. Dr. Yeşim Arat ve akademisyen kadınlar hakkında çalışmalar yapan İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Hacıfazlıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Kadın akademisyenler, yaşam tecrübeleri ve akademik çalışmaları sonucu elde ettikleri öngörülerini katılımcılarla paylaştı.
Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Prof. Dr. Aysu İnsel’in sempozyumun açılışını yaparken sevgi kavramının önemine vurgu yaptı ve sevgi kavramının içini doldurmadan kurulan ilişkilerin sorunlara gebe olduğunu belirtti. Prof. Dr. İnsel, kadının kendini korumak adına kafeslere kapattığını da sözlerine ekleyerek, ‘’ Kafesler içerisinde yaşamak kadın olarak farkında olmamız gereken çok önemli bir konu. Sormamız gereken çok da önemli bir konu var; biz miyiz kendimizi kafeslere hapseden yoksa birileri mi bizi kafese koyuyor? Bilinçli ve akademik hayatta yaşayan arkadaşlar ileri yaşlarda bu sorunun cevabını çok daha net görebiliyorlar. Bizi kafese koymak çok kolay değil’’ dedi.

 
Sempozyumda anılarını paylaşan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat konuşmasında, kadın erkek eşitliğinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda temel unsurlardan biri olarak kabul edildiğini söyledi. Kendi, gençlik yıllarında yaşadığı zorlukları da paylaşan Prof. Dr. Unat, ‘’ Başta Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları olmak üzre Cumhuriyetin Kurucuları kadın erkek eşitliğini görünür bir hale getirmeye çalıştılar. Bu amaçla da çok çaba sarf edildi ve o yıllarda ayrıca bir fikir iklimi vardı. Bu fikir ikliminden pay alanlardan biri de benim. Bizleri en çok meşgul eden konu, bu memlekete nasıl bir fayda sağlayabileceğimizi düşünmekti’’ şeklinde konuştu.
Bir araştırmaya göre akademik hayatta aktif olarak çalışan kadın akademisyenin yüzde 47,5 gibi oldukça yüksek bir oranla Türkiye’de olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yeşim Arat: ‘’Kadınlar akademik hayatın içinde çok yüksek oranda varlar. Kadınların akademik hayatta var olabilmelerinin önemli bir sebebi de geleneksel kadın rolleriyle alakalı olabilir. Kadınların geleneksel anne ve eş rollerini akademik hayattaki esnek çalışma saatleriyle bağdaştırmaları daha kolay olabiliyor’’ ifadelerini kullandı.

 
Doç. Dr. Özge Hcıfazlıoğlu ise Türkiye’deki ve Amerika’daki kadın akademisyenler ile ilgi gerek sosyal hayat ve akademik hayat arasında, gerekse akademik liderlik ve araştırmacı kimlik üzerine yaptığı bir araştırmaya değinerek, ‘’İstanbul’da ve Arizona’da bulunan akademik kadın liderlerin denge ile ilgili hikayelerini incelemeye çalıştım. Hizmet etmek ve kişilerin hayatlarına bu bağlamda dokunmak onlar için çok önemli. Ancak her iki ülkede de ön plana çıkan, özel yaşam ve iş yaşamı arasındaki denge unsurunun önemi’’ dedi.

İSTANBUL (İHA)

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]