Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Bebeklerde Temizlik

Yayınlanma:
ABONE OL

Annelerin çoğu bebek ve çocuklarında sivilce, yara, kan çıbanı, egzama ve bunlara benzer deri belirtilerinin bulunduğu durumlarda onlara banyo yapılmasının zararlı olacağını düşünür ve bazan haftalarca banyo yaptırmaktan çekinirler.

Banyolar geciktirildikçe sözü edilen deri belirtilerinin giderek daha da yaygınlaştığı ve tedavilerinin güçleştiği görülür. Normal derinin üzerinde doğal şartlarda yüz binlerce mikrop zararsız olarak yaşayıp durur. Deri dolaşımında ortaya çıkan herhangi bir bozuktuk, deri asiditesinde ve kimyasında bir değişiklik, aşırı terleme, aşırı kirlenme, derinin havasız ve nemli kalması gibi bazı özel koşullarda derinin mikroplara karşı direnci azalır ve geçirgenliği artar. Hele de deri üzerinde ufak tefek çizik ve çatlaklar, yaralanmalar, böcek ve sinek ısırmaları veya allerjik değişmeler yüzünden beklenmedik giriş kapıları açılırsa deri üstünde hazır bekleyen mikropların deri altına girmesi ve çeşitli derecelerde ve yaygınlıkta deri ve deri altı iltihaplanmalarına sebep olması daha da kolaylaşır. Bu şekilde başlayan değişik nitelikteki deri iltihapları, kirlilik ve kötü hijyen koşulları devam ettikçe süratle yayılma ve derinleşme eğilimi gösterirler.

Sıcak suyun ve banyo sırasında kullanılan sabun ve şampuanların antiseptik yani mikrop öldürücü ya da mikrop faaliyetini durdurucu etkileri vardır. Bu nedenle sık yapılan banyolar yukarda anlatılan zinciri daha ilk halkasından itibaren durdurmayı sağlar. Deride bir iltihaplanmanın başlamış olduğu durumlarda da bu yolla, yaralardaki mevcut mikroplar yerlerinden uzaklaştırılmış ve olayın yaygınlaşması önlenmiş olur.

Banyolar, vücudun dışa açılan kapıları çevresindeki mikrop kümeleşmelerinin önlenmesi bakımından da son derece önemli ve gereklidir. Burun ve kulak delikleri, ağız çevresi, anüs, idrar çıkış deliği ve vajen mikroplara açık en kritik bölgelerdir bu bölgelerde temizlik önemlidir. Bu bölgeler su ve sabunla yeteri kadar temizlenmez ve kirli bırakılırsa, bu yollar aracılığı ile mikropların vücuda girmesi ve yayılması önlenemez.
Annelerin çoğu da çocuklarının öksürüklü dönemlerinde onları yıkamak istemezler. Bu yüzden Öksürüklerin sürüp gittiği kış aylarında bazen çocukların haftalarca yıkanmadıkları dikkati çeker.
Öksürük çok çeşitli nedenlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir belirtidir. Öksürüğün asıl sebebi banyo yapmaya elvermeyecek bir neden olmadıkça öksüren çocukların banyolarının geciktirilmesini anlayışla karşılamaya imkan yoktur. Doğrusunu söylemek gerekirse çocuk yaşlarında banyo yapmaya engel olabilecek böyle bir sebebi düşünüp bulmak da pek mümkün değildir.

Çocuk yaşlarında uzayan öksürüklerden çoğunun nedeni bir üst solunum yolu enfeksiyonun peşinden ortaya çıkan burun arkası akıntılarıdır. Böyle bir akıntı devam ettikçe ne yapılırsa yapılsın öksürüğü kesmek de kolay kolay mümkün olmamaktadır. Böyle durumlarda banyolardan kaçınmak yerine çocuklara sık sık banyo yapılması çok daha doğrudur. Banyolar, burun arkası akıntı ve birikintilerinin yumuşayıp kolayca temizlenmesinde çok olumlu bir rol oynarlar. Banyo sırasında yaratılacak sıcak ve nemli bir ortam sayesinde, koyulaşmış olan bu akıntı ve birikintilerin harekete geçirilerek yerlerinden kopmaları ve dışarı atılmaları sağlanmış olur. Bu da, öksürük refleksinin giderek azalması ile sonuçlanır.

O halde öksürüğü yaratan şartlar biraz önce de sözü edildiği gibi çocuğun genef dengesini önemli derecede bozmuyorsa öksürüğe rağmen banyo sıklığında hiç bir değişiklik yapmaya da gerek yoktur.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]