Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Kahve Ve Çay Alzheimer Hastalığını Önlüyor…

Yayınlanma:
ABONE OL
Kahve Ve Çay Alzheimer Hastalığını Önlüyor…

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kahve ve çayın, dünya genelinde 20 milyon insanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığını belirtti. Türkiye’de de 300 bin Alzheimer hastası bulunduğunu belirten Dr. Yavuz, “İsveçli ve Finli nörologlar, 10 yıllık bir çalışma sonucunda kahve içmenin Alzheimer oluşma riskini yarı yarıya azalttığını bulmuşlardır” dedi.

Günlük yaşamın koşturmacası, internet, yeteri kadar kitap okumamak gibi bir sürü nedenden kaynaklanan unutkanlık, pek çoğumuzun yakındığı bir sorun. Biraz da, teknoloji sayesinde bilgiye kolayca ulaşabilmenin rahatlığı sayesinde zihnimizi tembelleştirdikçe unutkanlığımız daha da artıyor. Demek ki, unutkanlığa karşı beynimizi, kelimenin tam anlamıyla çalıştırmak, yormak gerekiyor.

Ama mesele dünya genelinde 20 insan bu kadar basit değil. Tüm dünyada 20 milyon kişi, Alzheimer hastalığı nedeniyle kronik bir unutkanlık yaşıyor. Hastalık sadece hatırlama güçlüğü yaratmakla kalmıyor, kişiyi zihinsel karmaşaya sürüklüyor, günlük yaşamını her zamanki idame ettirmesini engelliyor.

Alzheimer hastalığında, unutkanlık ile önce hafıza ve bellek fonksiyonlarında başlayan dejenerasyon, zamanla diğer beyin fonksiyonlarına da sıçrayarak başta konuşma ve yürüme olmak üzere tüm kişisel ve sosyal faaliyetleri tedrici olarak bozabiliyor.

Teknoloji Unutturuyor

Reem Nöroloji Merkezi kurucu doktoru Mehmet Yavuz, kronik bir beyin hastalığı olan Alzheimer’ı tanımlarken, “Hafıza ve beyin fonksiyonlarında ilerleyici bir bozulma ile karakterize, zaman içinde hastanın aile yakınlarının destek ve bakımına ihtiyaç duyulan ilerleyici düşkünleştirici bir beyin hastalığıdır” diyor.

Alzheimer hastalığının, günümüzde tıp dünyasının en çok bütçe ayırdığı ve üzerinde en çok uğraş verdiği hastalıkların başında geldiğini belirten Dr. Yavuz, sadece ABD’de her yıl 100 milyar dolar civarında bir para Alzheimer ve tedavisi için harcandığına dikkat çekiyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, sağlık alanındaki gelişmelerle birlikte ortalama insan ömrünün uzaması yanında, teknolojinin gelişimi ile beraber dev bir problem şeklinde ortaya çıkan elektromanyetik kirliliğin de Alzheimer hastalığını tetiklediğini belirtti.

Günde 3-5 Fincan Kahve İyi Geliyor

mehmet-yavuz

İsveçli ve Finli nörologlar, 10 yıl süren çalışmalar sonucunda kahve içmenin, çağın hastalığı Alzheimer’ın oluşma riskini yarı yarıya azalttığını buldular. Dr. Mehmet Yavuz, kahvenin içerdiği kafein maddesinin, Alzheimer oluşumunda rol oynayan beta amiloid birikimini önemli ölçüde azalttığı ve böylece Alzheimer gelişmesini önlediği tahmin edildiğini ifade etti. İsveçli ve Finli nörologların 10 yılı aşkın bir zamanda bin 400 gönüllü hasta üzerinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Yavuz, günde 3 ilâ 5 fincan kahve içenlerde, içmeyenlere göre yüzde 50 oranında Alzheimer oluşma riskinin azaldığının belirlendiğini söyledi.
Nöroloji Uzmanı Mehmet Yavuz, daha önceki yıllarda birçok bilimsel makalede, fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, farelere içirilen kahvenin, beyinde Alzheimer’a neden olan beta amiloid birikimini önlediği tespit edildiğini hatırlattı.

Kahve Sevmiyorsanız Çay İçin

Birçok araştırıcının ortak fikri olarak kahvenin, sinir sistemini koruyucu bir özelliğe sahip olduğu biliniyor. Kahvenin çok miktarda içinde barındırdığı kafein, sinir sisteminin düzenleyici bir uyaranı… Unutkanlığı toparlayıcı, ayrıca hafıza ve önbellek fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri biliniyor. Yani, asırlardan beri birçok insanın, zinde ve uyanık kalmak için her gün kahve içmesi boşuna değil. Kahvenin aynı zamanda diyabet hastalığı, parkinson ve karaciğer hastalıkları üzerinde de koruyucu rol oynadığı iddia ediliyor.

2 fincan kahve, ihtiva ettiği kafein bakımından yaklaşık 10 fincan çaya tekabül eder. Dr. Mehmet Yavuz, “Henüz çay ile Alzheimer hastalığı arasında ilişkiyi izah eden herhangi bir bilimsel çalışma olmamakla beraber, kahve gibi çayın da hafıza fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler gösterdiği söylenebilir” diyerek, kendi klinik gözlemlerine dayanarak, Alzheimer tanısı almış hastalarda oldukça fakir ve zayıf çay ve kahve tüketimi izlenimi edindiklerine dikkat çekti.
Dr. Yavuz, “Dolayısıyla her ne kadar bilimsel kesin bir veri olmamakla beraber, çay’ın da Alzheimer hastalığında koruyucu rol oynadığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Çay Hastalığa Yol Açan Enzimi Etkisiz Kılıyor

Aynı şekilde yeşil çayının da, barındırdığı antioksidanlar ve flavnoid maddesi ile Alzheimer hastalığına neden olan beta amiloid birikimini azalttığını kaydeden Dr. Yavuz, şöyle devam etti: “Böylece yeşil çayın da Alzheimer’dan koruyucu bir role sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bilinen en iyi ve etkili antioksidanlardan biri olan EGCG (epigallocatechin-3-gallate) yeşil çay içinde bolca bulunmaktadır. EGCG’nin ise unutkanlığa neden olan beta amiloid birikimini önleyici etkisi mevcuttur. EGCG, C vitamininden 20 defa daha güçlü bir antioksidandır.”

Bazı araştırmacıların da, ülkemizde tüketimi oldukça yaygın olan siyah çayın da, yeşil çay gibi Alzheimer hastalığında koruyucu rol oynadığını iddia ettiğini belirten Dr. Mehmet Yavuz, sözlerini söyle sürdürdü: “Gerek siyah, gerekse de yeşil çay, Alzheimer hastalığında rol oynayan asetilkolinesteraz enziminin aktivitesini yok etmektedir. Halbuki kahvenin bu enzim üzerinde bir etkisi yoktur. Şu an günümüzde tek tedavi girişimi, ilaçlarla asetilkolinesteraz enzimini yok etme amacına yöneliktir. Maalesef beyinde ki amiloid madde birikimini önleyen kesin bir ilaç henüz keşfedilmemiştir. Hülasa olarak, Alzheimer hastalığı üzerinde aynı kahve gibi koruyucu ve önleyici bir etki gösterdiğini düşündüğümüz geleneksel çayımızla alakalı olarak uzun vadeli bilimsel araştırmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Ancak çayın da Alzheimer hastalığından koruması kuvvetle muhtemeldir.”

Dr. Yavuz son olarak, “Alzheimer’a karşı çay ve kahveden vazgeçmeyin” önerisinde bulundu.

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]