Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Mehmet Görmez ;”Dine Küsmeyin”

Yayınlanma:
ABONE OL

Osmangazi Üniversitesi Camiinin açılışını gerçekleştirmek üzere Eskişehir’e giden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, açılış öncesinde üniversite öğrencilerine ‘Cami ve Üniversite’ konulu bir konferans verdi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Türkiye’de ve İslam dünyasında olup bitenlere dikkat çekerek, “En büyük yanlışlıklarımızdan bir tanesi herkes kendisini, kendi düşüncesini, kendi cemaatini, kendi hizbini hakikatin yerine ikame etmeye kalkışıyor. Oysaki hepimiz hakikatin yolunda hizmet etmekle emrolunduk. Hiç kimse ‘hakikat avucumda’ diyemez. ‘Hakikat benim’ diyemez. Biz hepimiz hakikatin yolunda olmakla mükellefiz.” dedi. 

 

Başkan Görmez’in konuşmasından bazı satır başları şöyle;

 

Allah hepimize hakikatin yolunda hizmet etmeyi emretti…”

 

Son günlerde ve son yıllarda İslam dünyasında ve Türkiye’de olup bitenleri dikkatle izlemek gerekir. Kendisini dindar olarak tavsif eden insanların yapıp ettikleri yüzünden sakın dine küsmeyin. Eğer dini sadece dindarların hayatında görmeye kalkışırsanız yanılırsınız. Bugün Bağdat’ta, Şam’da, Kahire’de ateşler yükseliyor. En büyük sebebi herkesin kendisini hakikatin yerine koymaya kalkmasıdır. Allah, biz Müslümanlara hakikatin yolunda olmayı emretti. Kendimizi hakikatin yerine koymayı emretmedi. En büyük yanlışlıklarımızdan bir tanesi herkes kendisini, kendi düşüncesini, kendi cemaatini, kendi hizbini hakikatin yerine ikame etmeye kalkışıyor. Oysaki hepimiz hakikatin yolunda hizmet etmeye emrolunduk. Hiç kimse ‘hakikat avucumda’ diyemez. ‘Hakikat benim’ diyemez. Biz hepimiz hakikatin yolunda olmakla mükellefiz. 

 

Sekülerizm, dindarların tartışmalarından meydana geldi…”

 

Batı dünyasında dine karşı konulan bütün mesafeler, din karşıtı ideolojiler, sekülerizm, dünyevileşme dindarların tartışmalarından meydana gelmiştir. Dindarlar birbirleriyle yüzyıl boyunca mezhep çatışmalarına girdiler. Genç kuşaklar ‘din buysa biz o dünyada yokuz dediler.’ Bugün İslam dünyasında da bu anlamsız, bu beyhude tartışmalar, dindarların birbirleriyle ilgili anlamsız güç kavgaları, güç tutkuları genç kuşakların zihninde aynı neticeleri doğuracak diye endişe ediyorum. Eğer ‘din dindarlık buysa biz burada yokuz’ diyecekler diye endişe ediyorum. 

 

Üniversiteler mabetleri değil, mabetler üniversiteleri doğurmuştur…”

 

Tarihe baktığımız zaman bütün dinlerde, kültürlerde ve medeniyetlerde mabetle üniversite iç içe olmuştur. Bütün üniversiteler mabetlerden doğmuştur. 17. asırdan itibaren mabetle üniversitelerin ayrılması konuşulmuştur. Mabetle üniversite ayrılınca akılla vahiy ayrılmış, din ile bilim çatışıyor gibi gösterilmiştir. Mabetle üniversite ayrılınca maddeyle mana ayrılmıştır. Mabedin konuları ve içerisinde konuşulanlar dogmalar değil, aynı zamanda aklın konularıdır. 

 

İslam öğretisine göre hiçbir şey aklın dışında değildir. İslam kelamcıları itikadi konularda yüzü aşkın mektep ortaya çıkarmışlardır. Bunların her birisi İslam’ın en temel inanç esaslarını aklın verilerine göre insanlığa izah etmeyi hedef olarak kabul etmişlerdir. Üniversite ve mabet biri aklın diğeri ruhun yeri demek değildir, her ikisi de hem aklın, ruhun, hem kalbin, hem bedenin yeridir ve bunları birleştiren mekanlardır. 

 

Gönül dünyalarımızı camilerde imar etmeye ihtiyacımız var…”

 

Biz öyle bir inancın mensuplarıyız ki, bütün yeryüzünü bir mescit ve bütün kainatı da abid kabul eden bir varlık anlayışına sahibiz. Bizim mescitlerimiz tapınak değildir. Biz namaz kılmak için mescitlere mecbur değiliz. Namaz temiz olan her yerde kılınır. Bütün yeryüzü mescittir. Ancak orada birlik içinde ruhları ve kalpleri birleştirmek, maddeyle manayı, akılla vahyi, din ile bilimi birleştirmek önem arz ediyor. Bütün bu camilerde gönül dünyalarımızı imar etmeye ihtiyacımız var. Camileri imar etmeye ihtiyacımız var ama gönül dünyalarını imar edemeyenler yeryüzünü imar edemez. Biz yeryüzünü imar etmeye geldik. 

 

Varlık, bilgi, insan ve alem anlayışınızı netleştirin…”

 

Üniversitenin hangi anabilim dalında öğrenim görürseniz görün şu dört konuda fikir ve düşüncelerinizi netleştirin. Bunlardan birincisi, varlık anlayışı. Varlık sadece maddeden mi ibaret? Varoluşun sebebi ve hikmeti üzerinde durmak gerekiyor. Varlık sadece madde değil, varlığın ötesinde bir mana var. İkincisi, bilgi anlayışımızı netleştirelim. Bilgi sadece aklın verilerinden mi ibaret?  Sadece tecrübi bilgi midir? Pozitivizmin açtığı en büyük sorun, bilimi dogmalara dönüştürdü. Üniversiteleri kiliseleştirdi. İslam öğretisine göre dinde dahi dogma yoktur. Aklın bütün potansiyelleri kullanılmalıdır. Çünkü aklı olmayanın dini olmaz. Üçüncü olarak İnsan… İnsan sadece etten, kemikten, bedenden mi ibaret? Ruhu ne anlama geliyor? İnsanın var oluş sebebi, gayesi, yaratılış hikmeti nedir? Bunlar üzerinde düşünmek gerekiyor. Son olarak alem tasavvurumuzu netleştirmemiz gerekiyor. Alem dediğimiz sadece bu dünyadan mı ibaret? Başka bir alem yok mudur? Alem tasavvurumuzu gözden geçirmemiz gerekiyor. Siz mabedi yeniden tanımlayarak iman, akıl, üniversite, bilim ilişkisini yeniden inşa ederek ama kendinizi hakikatin yerine koymadan hakikatin yolunda mesafeler kat ederek bu sorulara cevap bulabilirsiniz. 

 

Konferansın ardından Başkan Görmez, Osmangazi Üniversitesi Camii ve Tepebaşı İlçe Müftülüğü hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi. 

 


 

 

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Dünyadan
23 Mart 2024
Perinçek, Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır!

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), başkent Moskova’daki konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıda en az 40 kişinin öldüğünü, 100’den fazla kişinin ise yaralandığı olayla alakalı Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek geniş bir açıklama yaparak;  “Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır” dedi. Perinçek açıklamasında;   Moskova’daki terörün arkasında bir tek Biden’ı görebiliyoruz. Üç nedenle: Birincisi, Avrupa’yı Ukrayna savaş […]