Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Yunanistan’daki Karamanlı çocukları 90 senedir Türkçe konuşuyor

Yayınlanma:
ABONE OL

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Akademisyenlerinden Sevim Yılmaz, Karamanlı Türkçesi Projesi dahilinde gittiği Yunanistan’ın Yanniça (Yenice) Köylerinde, incelemelerde bulundu.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Bilimsel Proje Araştırmaları (BAP) Koordinatörlüğüne bağlı “Osmanlı Dönemi Karamanlı Türkçesi Dilbilgisi ve Sözvarlığı” projesi dahilinde, proje yürütücüsü Y. Doç. Dr. Sevim Yılmaz Önder, Proje elemanları Y. Doç. Dr. Celile Eren Ökten ve Atina Üniversitesi’nden Vasil Dafnopatidis, “Karaman Türkçesi” çalışmasına devam ediyor.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Akademisyenlerinden Sevim Yılmaz “Osmanlı Dönemi Karamanlı Türkçesi Dilbilgisi ve Sözvarlığı” projesi dahilinde Yunanistan’ın Yenice kentinde araştırmalarda bulundu. Yılmaz, Selanik yakınında bulunan Yanniça (Yenice) şehrinin köylerinde yaptığı incelemelerde; 1923 yılında Türkiye-Yunanistan arasında yapılan mübadelede Anadolu’dan Yunanistan’a giden Karamanlıların çocuklarının 2013 yılında hala Türkçe konuştuklarına şahit oldu. Proje yürütücüsü Sevim Yılmaz Önder çalışmalar esnasında rastladığı oldukça ilginç profil ve yaşam hikayelerinden bazılarını öne çıkartarak hazırladığı raporda şu karakterleri ön plana çıktı:

 

Paraskevas-Sousani-Eleni Meletiadou yorumuyla “Eski çamlar bardak oldu” sözü

 

Ebeveynleri Adana doğumlu olan Meletiadou ailesi hala Adana ağzı ile duru bir Türkçe konuşuyor. Anadolu insanın sıcaklığı ve misafirperverliğini yaşatan ve kapısı yoldan geçen herkese açık olan bu aile, Türkiye’den gelenleri akrabası gelmiş gibi karşılıyor.

 

Ailenin babası Paraskevas Meletiadou, bugün hala kullanılan “eski çamlar bardak oldu” sözündeki bardak kelimesinin anlamını Türkiye’den gelenlere sorduğunu ama hiç kimsenin bilmediğini anlatırken kendisinde bulunan ağaçtan yapılmış olan Anadolu bardağını keyifle gösteriyor. Ailenin annesi Sousani Meletiadou ve kızları Eleni daha sessiz olmakla beraber, Sousani Meletiadou çok güzel konuşmasına rağmen, çekingen ve Adana ağzı dışındaki kullanımlara pek alışık değil. Sevim Yılmaz ile Köy köy gezen Eleni ise kendi kendine Türkçe öğrenmiş. Orta seviyeye yakın olan Türkçesini İstanbul’da ilerletmek istiyor.

 

Katerina Nene, Yıldızlı Akademisyeni vaftiz etmek istedi

 

5-6 yaşlarında Adana’dan gelen Katerina Nene çok güzel Türkçe konuşuyor. Geldiğinde Yunanca bilmediğini ancak diğer çocuklarla beraber okula giderek öğrendiğini ve büyüklerin ölene kadar birkaç kelime dışında Yunanca bilmediklerini anlatıyor. İki dilli olan Katerina nene bir dilden ötekine geçtiğinin farkına bile varmadan konuşurken, zaman zaman geçmişi ve kaybettikleri yaşlılarını hatırlayıp, sesini kısarak ve utanarak türkü söylemeye devam ediyor. Sevim Yılmaz Önderin bugüne kadar vaftiz olmamasına şaşırıyor ve bu üzüntüsünü ziyarete gidilen Papaz efendiye de anlatıyor.

 

Papaz Efendi’den Türki ziyafeti

 

Babasını sadece bir defa görmüş olan Papaz Efendiyi din adamı olan dedesi büyütmüş. Hayran olduğu dedesi Türkçe vaaz verirken çok dinlemiş. Dedesine özenen Papaz Efendi Katerina Nenenin de en favori din adamı. Çok güzel Türkçe türkü söylüyor. Evli ve çocuklu olan Papaz efendinin oğulları da Türkçe biliyor. Katerina Nenenin araştırmayı yapan Sevim Hanım’a Hristiyanlığı tebliğ etmesi konusunda ısrarı üzerine sabrı taşan Papaz Efendi “kızcağız kaç senedir böyle, senin bir söylemenle hemen vaftiz mi olacak?” diyerek Katerina Neneyi tatlı bir dille azarlıyor.

 

Evgenis-Haris Veziroğlu çifti, Başbakan Erdoğan’a hayran

 

Söyleşi yapmaya gidilen bir diğer Karamanlı Haris Hanım, ekibi uzaktan gördüğünde yanındaki hanıma Türkçe “Kim Bunlar?” diye sorunca, “insanın beklenmedik anlarında anadiline döndüğü” gerçeği akıllara geliyor. Türk televizyonlarını seyrettiklerini, Başbakan Erdoğan’ı çok beğendiklerini ve Yunanlı yöneticilerin Başbakan Erdoğan gibi olmadığını” söyleyen Haris Hanım “Bizimkiler hiç çalışmıyor” diye dert yanıyor.

 

Yıldızlı araştırmacı Sevim Yılmaz Önder’i gittiği her evde ikramlarla karşılayan Karamanlılar, Önder’i uğurlarken de çam sakızı çoban armağanı vermeyi ihmal etmediler. İmkanları dahilinde bazı bahçelerden birer nar, bir kavanoz reçel, ya da el emeği göz nuru eserler ikram ettiler.

 

KARAMANLILAR KİMDİR

 

Karamanlılar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Orta Anadolu ve civarında Müslüman nüfusla beraber yaşayan ve Türkçe konuşan Ortodoks Hıristiyanlardır. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra 1923’te Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan Nüfus Mübadelesi sonucu Karamanlılar Yunanistan’a göç etmek zorunda kalmışlardır.

 

Karamanlıların etnik kökenleri tam olarak bilinmemektedir. Bu konuda iki ana tez kabul görmektedir:

 

Yunan tezi olarak adlandırılan görüşe göre, Karamanlılar Yunanca konuşan Bizanslıların doğrudan torunlarıdır. Bu tezde Türk ve Moğol boylarının Anadolu’ya yaptıkları işgaller sonucu Karamanlıların, Bizanslılardan uzaklaştırıldıklarına ve böylece Müslüman komşularına benzemeye başladıklarına inanılmaktadır.

 

Türk tezi olarak adlandırılan görüşe göre ise, Karamanlılar, Bizans imparatorları tarafından Anadolu’ya yerleştirilen Türk askerlerdir. Bu tezde Karamanlılar Anadolu’nun fethi öncesi Orta Asya’dan Bizans’a göç ederek Bizans ordularında ticaret ve askerlik yapan Hıristiyanlığı benimsemiş fakat ana dillerini kaybetmemiş Türkler olarak görülmektedir.

 

Karaman Türkçesi Dili ve Edebiyatı

 

Karamanlı Türkçesi, Karamanlılar tarafından 14.19. yüzyıllar arasında Osmanlı döneminde Anadolu’da geliştirilmiş bir ağızdır. Bu ağızda, Osmanlı Türkçesinin yanı sıra bir miktar Yunanca kelime de kullanıldı. Türkçe konuşmalarına rağmen, yazıda Grek alfabesini tercih eden Karamanlıların Türk dilinde yayınlamış oldukları eserler Karamanlıca (Καραμανλήδικα/ Καραμανλήδεια γραφή) veya Karamanlı Türkçesi olarak adlandırıldı.

 

Karamanlılar kendi yazdıkları eserlerde dillerini genellikle “Anadolu lisanı” olarak tanımlamaktadırlar. “Anadolu lisanı”nın yanı sıra “Yavan Türkçe”, “Açık Türkçe” ve “Sade Türkçe” gibi adlandırmalara da rastlanmaktadır.

 

Osmanlı Devletinin dili Osmanlı Türkçesi, alfabesi ise Arap alfabesi olmasına rağmen, Anadolulu bu Ortodoks cemaat, Karamanlı Türkçesinde Grek alfabesi ile yazılmış birçok eser yayınladı. Kaleme alınmış ilk eser 16. yüzyıla kadar gitmektedir. Kitab-ı Mukaddes, Doğru Dinin Talimi vb. dini kitapların ön sözlerinde belirtildiği üzere bu eserlerin yayınlanma amacı, Yunanca bilmeyen ve Türkçe konuşan Ortodokslara dini öğretmek ve unutmaya başlayanlara hatırlatmaktır.

 

Hukuk, dilbilgisi, folklor, musiki vb. konularda basılan eserlerin yanı sıra telif ve tercüme olmak üzere Karamanlılar için roman ve hikâyeler de yayınlanmıştır. Bunların en ünlüsü, aslen Kulalı olan ama İstanbul’da yaşayan Karamanlı bir entelektüel Evangelinos Misiliadis tarafından hazırlanan Seyreyle Dünyayı (Temaşa-ı Dünya Cefakar ü Cefakeş) adlı telif romandır.

 

Grek harfleriyle Türkçe olarak çıkan ilk gazete Gazete-i Anatoli, E. Misiliadis tarafından 1840 yılında çıkarılmaya başlanmıştır.

 

İlgili Haberler

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]