Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Mevsim Geçişleri Çocukları Hasta Ediyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Mevsim geçişlerinde viral enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar belirgin bir şekilde artar. Bu durum en çok çocukları ve yaşlıları etkiler. Dış çevresel faktörler, büyük ve kalabalık şehirler, kreşler, alışveriş merkezleri gibi insanların topluca bulunduğu kapalı alanlar, bu riski daha da artırır.

Mevsim geçişlerinde polenler, toz ve rüzgarın artmasıyla çocukların bazen bir ayı bulan halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma şikayetleri görülür.

 

Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Abdulkadir Özel, mevsim geçişleri sırasında ortaya çıkan ve çocukları etkileyen önemli sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.

 

Uzun süren nezle ve gribe dikkat

Mevsim geçişleri ve  sıcaklık değişimleri hastalıklara zemin hatırlar. Bu durum  karşısında, henüz bağışıklığı gelişmemiş olan  bebekler ve çocuklar da savunmasızdır. Çocukluk çağında alerjik rinit (bahar nezlesi) %40 oranında görülebilir. Sürekli tekrarlayan nezle ve grip hali, polenlerin artması ile bahar aylarında sıklıkla görülür. “Alerjik Rinit” denilen bu durum halk arasında saman nezlesi, bahar nezlesi, alerjik nezle veya üst solunum yolu alerjisi olarak adlandırılır. Özellikle çocuklarda uzun süren nezle ve grip, ilerleyen vakalarda baş ağrısı, iltihaplı burun akıntıları, öksürük gibi belirtiler de gösterebilir. Bu gibi ağır durumlarda çocuklara sinüzit teşhisi de konulabilmektedir. Alerji, bulunulan çevrede ya da ortamda olan bir alerjenin nefes alma sırasında buruna alınıp, burnun iç yüzüne yapışması sonucunda ve mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkabilmektedir.

 

Çocukların sebze ve meyve tüketimine özen gösterin

Mevsim değişikliklerinin sıkça yaşandığı dönemlerde çocuğun sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Çocuk bu dönemde daha iştahsız ve yemek yeme konusunda isteksizdir. Bu nedenle çocukların özellikle; A, C, E vitaminleri ile çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, havuç, marul, maydanoz, tere, roka, sarımsak, soğan ile meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma tüketimine özen gösterilmelidir. Günlük beslenmede kırmızı et, yumurta, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez, kuruyemişlerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini kolaylaştıracak C vitamini yönünden zengin taze salata veya turunçgil meyveleri tüketilmelidir.

 

Anne babalar sağlıklı beslenerek çocuklarına örnek olmalı

Çay, kahve ve kolalı içecekler vücuttaki demir oranını azaltacağından yemekle birlikte tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Çocuklar, anne ve babalarının beslenme alışkanlıklarını taklit eder. Örneğin anne baba brokoli yemiyorsa, çocuk da yemeyecektir. Aileler, özellikle sağlıklı beslenme kurallarını benimseyerek çocukların rol model olmalıdır. Eğer anne baba özellikle sebze ve meyve ağırlıklı besleniyorsa, hazır yiyecekleri tüketmiyorsa çocuklar da zaman içerisinde bu alışkanlıklara sahip olacaktır.

 

Çocuklarınızı çok sıkı giydirmeyin

Özellikle mevsim geçişlerinde çocuklara pamuklu ve sıcak tutan giyecekler giydirilmesi gerekir. Ancak çocuğun üşüyüp hasta olacağı endişesi ile kat kat giydirme, aşırı terlemeyi artırıp daha sık hasta olmasına yol açabilir. Çocuğun rahat giyip çıkarabileceği kıyafetleri yanınızda bulundurun, gerektiğinde çıkarıp tekrar giydirebilirsiniz. Polenlerin çok yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde, rüzgarlı havalar dışında evinizi sık sık havalandırın. Ev içi nem oranının %45-65 arasında tutmaya çalışın. Sadece evi havalandırarak bunu sağlayabilirsiniz. Ancak nem oranının çok düşük olduğu bölgelerde kısa süreli oda nemlendiricilerini kullanın. Mevsimsel geçişlerde çok sık hastalanan, kronik akciğer hastalığı olan yine alerjik bünyeye sahip çocukların doktor kontrolünde koruyucu ve tedavi edici ilaçlarla takibi gereklidir.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]