Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Basın Bayramı’nı Marmara Kıraathanesi’nde kutladık.

Yayınlanma:
ABONE OL

Basın İlan Kurumu (BİK), 24 Temmuz Basın Bayramı’nı basınımızın doğduğu yerde Bab-ı Ali’de bir dizi etkinlikle kutladı.
Sansürün kaldırılışının 105. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen programda basınımızın, fikir ve edebi hayatımızın hafızalarından Küllük Kıraathanesi’nin devamı Marmara Kıraathanesi yeniden canlandırıldı. Geçtiğimiz yıl Sultanahmet Meydanı’nda kurulan temsili Marmara Kraathanesi bu yıl İstanbul Erkek Lisesi’nin bahçesinde hayat buldu.
Gazetecilerin, yazarların habere, yazıya kısa bir ara vererek buluştuğu mekanda iftar öncesinde düzenlenen Bab-ı Ali sohbetlerinde usta kalemler, söz üstadları, şairler Bab-ı Ali’nin dünü ve bugününü konuştu.
İFTARDAN SAHURA KADAR
Bir zamanların Düyun-ı Umumiye binası olan mekanda iftar öncesinde başlayıp sahura kadar, edebi sohbetlerin yapıldığı, Fehmi Koru’nun yedi yıldır düzenlediği fasıl heyetinin icra ettiği nostaljik müzik eşliğinde hatıraların canlandığı programa  medya, sanat, siyaset ve iş dünyasından seçkin isimler renk kattı.
Basın İlan Kurumu Genel müdürü Mehmet Atalay’ın ev sahipliğindeki geceye Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış katıldı. Türkiye’de medyanın düne göre daha iyi durumda olduğunu ancak AB standartlarında bir medya arzu ettiklerini ifade eden AB Bakanı Egemen Bağış, tüm habercilerin bayramını kutladı.
Sansürün kaldırılması konusuna da değinen AB Bakanı Bağış, geçmişte Türkiye’de, gazete köşelerinden milli iradeye saldırılar gerçekleştirildiğini belirterek, “‘Muhtar bile olamaz’ diye manşetler atıldı. Fakat hamdolsun artık daha çeşitli ve renkli bir medya fotoğrafına sahibiz” dedi.
“EN AĞIR SANSÜR TEK PARTİ İKTİDARINDA YAŞANDI”
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “105 yıl geriye gittik, basında sansür var” sözlerini de değerlendiren Bağış, en ağır sansürlerin Kılıçdaroğlu’nun partisinin, tek parti iktidarında yaşandığını ifade etti.
Geçmişte Türkiye’de, “411 el, kaosa kalktı”, “asker rahatsız” ve “ordu göreve” gibi ifadeler içeren manşetler atıldığını anımsatan Bağış, “Gazete köşelerinden çok defa milli iradeye saldırılar gerçekleştirildi. ‘Muhtar bile olamaz’ diye manşetler atıldı. Fakat hamdolsun artık daha çeşitli ve renkli bir medya fotoğrafına sahibiz” diye konuştu.
KUTLAMA MEKANI ANLAMLI
Basın Bayramı’nın bağımsızlık kadar tarafsızlığın da sembolü olması gerektiğini vurgulayan Bağış, geçtiğimiz yıl Sultanahmet Meydanı’nda kurulan temsili Marmara Kıraathanesi’nin, bu yıl İstanbul Erkek Lisesi’nin bahçesinde kurulmasının sevindirici olduğunu söyledi.
Etkinliğin gerçekleştiği İstanbul Erkek Lisesi’nin tarihte Duyun-u Umumiye tarafından kullanıldığını anımsatan Bağış, “Burası iktisadi esaretimizin ana merkez üssü hükmündeydi. Büyük Osmanlı’yı finansal esarete sürükleyen yer işte burasıydı. Fakat hamdolsun Duyunu Umumiye sayfası da IMF sayfası da artık bizim için kapandı” dedi.
GAZETECİLERE 4000 YIL HAPİS CEZASI
Medya ile demokrasi konusuna da değinen Bağış, Türkiye’de darbe dönemlerinin medya ve demokrasi ilişkisi açısından ciddi bir örnekleme olduğunu ifade etti. Bağış, “Darbelerin en güçlü enstrümanlarından biri olarak her zaman medya başat rol oynamıştır. Öte yandan, darbe enstrümanı olarak kullanılan medya, ne garip bir çelişkidir ki o darbelerin aynı zamanda mağduru da edilmiştir” diye konuştu.
1980 darbesini örnek vererek darbenin gerçekleşmesi için medya aracılığıyla ortam hazırlandığını belirten Bağış, darbenin medyaya maliyetiyle ilgili şöyle konuştu.
“80 darbesi nedeniyle 400 gazeteci için toplam 4000 yıl hapis cezası istendi. Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Gazetecilerden istenen toplam tazminat miktarı 12 milyar 848 milyon liraydı. 31 gazeteci cezaevine girdi, 300 gazeteci saldırıya uğradı, 3 gazeteci silahla öldürüldü. Gazeteler 300 gün yayın yapamadı. 13 büyük gazete için 303 dava açıldı, 39 ton gazete ve dergi imha edildi.”
SOSYAL MEDYA VE SAHTE HESAPLAR
Bağış, bugün sosyal medyanın da kötüye kullanılldığına dair emareler olduğunu ifade ederek, Gezi Parkı odaklı eylemler esnasında, özellikle twitterın sahte hesaplar vasıtasıyla kullanıldığını söyledi.
FEHMİ KORU’NUN DOĞUM GÜNÜ
Bağış ayıca gecede 53. yaş günü de kutlanan gazeteci Fehmi Koru’yu tebrik etti. Bağış, kendisi üzerinde de emeği olduğunu belirttiği Koru’nun yeni yaşıyla ilgili olarak “Bu gece bir yaş daha gençleşti, bir yaş daha dinamikleşti” esprisini yaptı.

Gecede ayrıca, 24 Temmuz’da doğan Fehmi Koru’nun doğum günü pastası eski bakanlardan Atilla Koç tarafından kesildi.
GAZETECİLER MESLEĞİNİ İCRA ETTİĞİ İÇİN YARGILANMAMALI
Gecede BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, Bakan Bağış’a günün anısı olarak taş üstüne işlenmiş bir Bab-ı Ali plaketi takdim etti.
BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay yaptığı konuşmada Bâb-ı Ali’de; bütün gazetelerin âdeta birbirine komşu olduğu günlerde gündüz gazete köşesinden birbirleriyle düelloya giren kalem sahipleri, akşamları Marmara Kıraathanesi’nde buluşup sohbet ettiğini hatırlattı. Ancak gazetelerin teknolojiye yenik düşüp Bâb-ı Ali’den ayrılınca, bu özlem duyulan tablonun yaşanmaz olduğunu belirten Atalay, “Bir geceliğine de olsa o âdeti bu yıl da yeniden canlandırdık” dedi.
Basın özgürlüğü konusuna da değinen Atalay, “Bu anlamlı gün vesilesiyle, basın özgürlüğünün esas olduğu, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı, sadece mesleğini icra ediyor olmasından dolayı hiç kimsenin ceza tehdidiyle karşı karşıya kalmadığı, hiç kimsenin mahkemelerde tutuklu veya hükümlü olarak bulunmadığı bir yıl temenni ediyoruz” diye konuştu.
Fehmi Koru’nun fasıl heyetinin yanı sıra Esat kabaklı ve Züleyha Ortak’ın sahne aldığı gece sahur programıyla sona erdi.

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
07 Nisan 2024
MABEL MATİZ’DEN SABA TÜMER’E ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Saba Tümer’in yapımcılığını Hann Yapım’ın üstlendiği, Peyman’ın sponsorluğunda kendi kanalında yayınlanan “Saba Tümer’le” isimli YouTube programının bu haftaki konuğu Mabel Matiz oldu. Mabel Matiz, Hann Sahne’nin ev sahipliği yaptığı, Saba Tümer’in YouTube programı “Saba Tümer’le” de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aşk Aşeriyorum İLGİLİ HABER Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen görevine başladı Saba Tümer, programının […]