Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Diyanet İşleri BaşkanıGörmez, gazetecilerle iftar sofrasında buluştu…

Yayınlanma:
ABONE OL

“Bu ülkede Sünni vatandaşımız kendi Sünniliğini, Alevi vatandaşımız da kendi Aleviliğini rahatça yaşasın..”

Diyanet İşleri BaşkanıGörmez, gazetecilerle iftar sofrasında buluştu…
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, gazetecilerlegeleneksel iftar yemeğinde buluştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi SosyalTesisleri’nde gerçekleştirilen veçok sayıda ulusal gazete ve televizyon temsilcisinin katıldığı iftar yemeğindekonuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, son yıllarda İslam dünyasında meydanagelen olayların endişe verici boyutlara ulaşmaya başladığını kaydetti.
“Millet olarak Ramazanınsevincini, huzurunu yaşarken bizimle aynı inanca, tarihe, kültüre sahip etrafımızdakiMüslüman kardeşlerimizin aynı sevinci yaşayamıyor olmaları hepimiz için büyükbir üzüntü sebebidir” diyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Uzak dünyalarımızdabüyük sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Myanmar’da acılar devam ediyor. Çin’de,Kerkük’te sıkıntılar var. Pek çok yerde bu sıkıntıların varlığı Müslümanlariçin büyük bir hüzün sebebidir. Dünyanın insan onuruna verdiği değerdekiaşınmalar bütün yaşadığımız sorunların temel sebebini teşkil ediyor” diyekonuştu.
Gündeme ilişkin önemliaçıklamalarda bulunan Başkan Görmez şöyle konuştu;
“Bugün yaşanan bazı çatışmaları kuşak farkı olarak izah etmek mümkün değildir.
Yüzyılın başında Müslümancoğrafyanın fay hatlarıyla oynanması, arkasından gelen işgaller, sömürgeler,istibdat dönemlerinde nesiller yaralı bilinçle yetiştiler. Yaralı bilinçleyetişen nesillerin dünyası böyle bir dünya ortaya çıkardı. Olup bitenlerisadece din üzerinden, bu topraklardaki İslam anlayışı üzerinden izah etmekdoğrusu açıklayıcı olmaz. Türkiye’de de Ramazandan önce yaşadığımız büyüksorunlar elimizden uçup giden bir dünyayı gösteriyor. Bugün yaşanan bazıçatışmaları kuşak farkı olarak izah etmek mümkün değildir. Bugün aynı evde ama farklıodalarda yaşayan iki kardeşin arasında dahi o kadar büyük mesafeler ortayaçıktı ki, biz üniversite hocaları, din adamları, öğretmenler, eğitimciler,sosyologlar, psikologlar bunu tahlil etmekte zorlanıyoruz.
“Cami içinde hutbelerimizde, vaazlarımızda kullandığımız dil bugünün gençlerini kuşatamıyor…”
Bugün bizim cami içindehutbelerimizde, vaazlarımızda kullandığımız dil bugünün gençlerini kuşatamıyor.Onların dilini anlayabilmek için, onlarla iletişim kurabilmek için yeni birdile ihtiyacımız var. Bu yeni dili bulmak için de çaba sarf ediyoruz. Bu sadeceDiyanet’in sorunu değil, bence bütün eğitimcilerin, akademik dünyanın sorunudur.Bizim yeni kuşakların dili ve üslubunu anlayabilmek ve onlarla iletişimkurabilmek için daha büyük çaba ve gayretlere ihtiyacımız var.

“Türkiye’deki bütün inanç kesimleri, hiçbir ötekileşme yaşamadan özgürce kendilerini ifade etme hakkına sahiptir…”
Biz Diyanet olarak Türkiye’debütün inanç kesimlerinin özgürce kendi inançlarını yaşamaları, kendidüzenlerini, değerlerini, iyilerini gönül rahatlığıyla herkesle paylaşabilecekbir ortama sahip olabilmeleri için büyük çaba içindeyiz. Buna önem veriyoruz. Buradaherhangi bir inanç unsurunu tek başına kastetmiyorum. Ortak tarihimizin enbüyük emaneti olarak gördüğüm gayrı Müslim dini azınlıklar dâhil Türkiye’dekibütün inanç kesimleri kendi tarihlerinde ve kültürlerinde var olan değerleriylehiçbir ötekileşme yaşamadan özgürce kendilerini ifade etme hakkına sahip olduklarınıher zaman söylüyoruz. Bundan sonrada söylemeye devam edeceğiz. Bunu söylerkende hem çağdaş hukuk açısından bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Hem de biziminancımız, tarihimiz, kültürümüz, medeniyetimiz bize bunu emrediyor. Bundan yüzsene önce Batıda farklı dinleri, inançları, mabetleri yan yana göremezdiniz. Amabiz 5-6 asır önce bu topraklarda farklı dinlerle, inançlarla birlikteyaşayabilmişiz ve bunu da bir ahlak ve hukuk temeline oturtmuşuz.

“İnanç unsurları üzerinden teolojik tartışmalar başlatmak doğrudeğildir…”
Hiçbir teolojik tartışmayagirmeden herhangi bir inanç unsuru kendisini nasıl tanımlıyorsa, kendisininasıl kabul ediyorsa o şekilde değerlendirilir. Elbette bunun doğruları veyanlışları olacaktır ancak o doğrular ve yanlışlar akademisyenler tarafından ilmiplatformlarda tartışılmalıdır. Herhangi bir inanç unsuru kendisini nasıltanımlıyorsa, içinde inancın gereklerini yerine getirmek için toplandıkları mekânlarane ad veriliyorsa, orada icra edilen hususları nasıl adlandırıyorsa öylecedeğerlendirilir. Bunun üzerindenteolojik tartışmalar başlatmak, birbirimizi tanımlamaya kalkışmamız doğrudeğildir. Bu ülkede Sünni vatandaşımız kendi Sünniliğini, Alevi vatandaşımızkendi Aleviliğini yaşasın. Varsa bir ateist arkadaşımız o da kendi değerlerini,kendi arayışını kendisi temellendirsin. Bunun üzerinden bir teolojiktartışmalar başlatıp birbirimizi üzmemiz doğru değildir.

“Sanal mecralarda bir din savaşı başlatmayı çok tehlikeli buluyorum…”
Sanal mecralarda bir din savaşıbaşlatmayı çok tehlikeli buluyorum. Zaten sanal mecralar başlı başına bilgibakımından büyük sorunlar içeriyor. Sanal mecralardaki bilgi konusunu bütündünyanın ciddiyetle ele alması gerekiyor. Sanal mecralar ile hakikat dünyasıarasındaki ilişki zaten sorunlu bir ilişki. Ama sanal mecralarda bir küfürleşmeve bir inanç savaşı başlatmayı çok tehlikeli buluyorum. Bunu çağdaş moderninsana yakışan hiçbir tarafı yoktur. Sanal ortamda da olsa milyonlarca insanındeğerleri, inançları dikkate alınmalıdır. Eline klavyeyi alan herhangi birinsan, karşısındaki insanın yüce bildiği, kutsal bildiği değerleri dikkatealarak o kelimeleri yazmalıdır. Aksi takdirde gerçekten çok büyük yanlışlıklarortaya çıkar.
“Diyanet İşleri Başkanlığının dini ve ilmi bakımdan özerk bir kamu tüzelkişiliğe kavuşması gerekiyor…”
Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye’dekivarlığı, bizim kendi araştırmalarımıza göre yüzde 90 civarında halkımızınkabulüne mazhar olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı bir kamu kurumudur amasivil ayağı hem yurt içinde hem de dünyada giderek güçlenmektedir. Diyanetİşleri Başkanlığının bugün hizmet yürüttüğü camileri, müftülük binalarını, Kurankurslarını halk yapmıştır. Dünyada bir kamu kurumu olup ta sivil tabanı bukadar güçlü olan başka bir kurumun varlığını bilmiyorum. Ama bu şekilde yolunadevam etmesi mümkün değildir. Diyanet İşleri Başkanlığının dini ve ilmibakımdan özerk bir kamu tüzel kişiliğe kavuşması gerekiyor.
“Diyanet İşleri Başkanlığı her türlü vesayete kapalı olmak zorundadır…”
Hiçbir vesayete açık olmayacakşekilde kendi ürettiği doğru bilgiyi halkla özgürce paylaşan bir kurumolmalıdır. Bu, şu ana kadar özerk hareket etmiyor anlamına gelmez. Şahıslaraidarelere yönetimlere bağlı kalmaksızın her türlü vesayete kapalı olarak, dahaözerk bir kuruluş olarak yoluna devam etmesinin daha doğru olduğunudüşünüyorum.
“Medya Organları kendi bünyelerinde bir dini danışman bulundurmalıdır…”
Önceki yıllarda Ramazanları,sabahlara kadar çok da faydalı olmayan dini tartışmalarla geçirdiğimiz oldu. Halaolmamız gereken yerde değiliz. Medya organlarımızın artık bir dini danışmanaihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Din gibi ciddi bir konuda din uzmanlarının medyaiçerisinde olmamasını bir eksiklik olarak görüyorum. Yabancı medya organlarınındini temsilcileri vardır. Üstelik sadece genel olarak bütün dinlere bakantemsilcileri yoktur. Katolik temsilcisi, ortodoks temsilcisi, protestantemsilcisi ve İslam temsilcisi ayrıdır. Ülkemizde gerek görsel medyamızda,gerek yazılı medyamızda İslam dinini ve diğer dinleri çok iyi bilen uzmanlaşmıştemsilcilerin bulunmasının doğru olacağını düşünüyorum. Ramazan’daki iftar vesahur programları konusunda önümüzdeki yıllarda sadece duygulara değilduygularla birlikte akla da hitap eden, daha eğitici ve öğretici programlaradönüşmesi için, bu yönde emek sarf eden bütün arkadaşlarımızla birlikte ortakbir çalışma yapmayı düşünüyoruz.

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]

Dünyadan
23 Mart 2024
Perinçek, Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır!

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), başkent Moskova’daki konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıda en az 40 kişinin öldüğünü, 100’den fazla kişinin ise yaralandığı olayla alakalı Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek geniş bir açıklama yaparak;  “Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır” dedi. Perinçek açıklamasında;   Moskova’daki terörün arkasında bir tek Biden’ı görebiliyoruz. Üç nedenle: Birincisi, Avrupa’yı Ukrayna savaş […]