Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Denizde boğulmalara karşı, Rip akıntısı tehlikesine dikkat!

Yayınlanma:
ABONE OL

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, tatile çıkanları denizdeki rip akıntısına karşı uyardı.
Zaman ve ekonomik olarak kısıtlı olan insanların yüzmek için Marmara ile Karadeniz kıyılarını tercih ettiğini belirten Prof. Dr. Şükrü Ersoy, özellikle Karadeniz’in tehlikelerini de beraberinde getirdiğini vurguladı. Ersoy, Karadeniz’in gerek dalga hareketleri, gerekse deniz tabanındaki kum hareketleri sonucu yüzen insanlar için hayati tehlike oluşturduğunu söyledi.

sukru--ersoy

Akıntının gücüyle bir şampiyonun bile başa çıkamayacağını vurgulayan Ersoy, “Akıntıya karşı gelebilmek için bilgi ve deneyim sahibi olunmalıdır. Akıntıya kapılmak için suyun çok derin olmasına gerek yoktur. Bilek hizasındaki suda bile bu tehlike vardır. Yüzmeden suda duran insanların bile bu akıntıya kolayca yakalanabildikleri gözlemlenmektedir. Suda ayakta duran insanlar, ayakların altından çekilen kumlarla birlikte bu akıntıya yakalanabilir. Bu akıntıların oluştuğu deniz koşullarında kendinizi emniyette hissedemezsiniz. Çok dikkatli olmalısınız” dedi.

rip akıntı

Rip akıntıyı tanımayan ve bilgi sahibi olmayan kimsenin bu tehlikenin içinde olduğuna işaret eden Ersoy, “Tehlikeli akıntıların ve dalga hareketlerinin kıyıdan uzakta olacağı yönündeki yanlış bir düşünce hakim. Boğulmalara sebep olan rip akıntı, sanılanın aksine özellikle tam da kumsalın hemen önünde meydana gelmektedir. Yazın meydana gelen boğulma olaylarının en önemli sebebi çeken akıntının tanınmaması” diye konuştu.

rıp

“KIYIYA PARALEL YÜZÜLMELİ”
Akıntıya kapılmış birini bilinçsizce kurtarmanın çok tehlikeli olduğunu, bunun yerine yüzmesine yardımcı olacak can yeleği gibi eşya fırlatmanın yararlı olacağını ifade eden Ersoy, bu tip kıyılarda nasıl davranılması gerektiğini şöyle anlattı:
“Karadeniz gibi tehlikeli sahillerde rüzgarlı havalarda denize girilmemesi gerekir. Sahilde ne tür güvenlik koşulları olduğuna dikkat ediniz.

Kıyıya yaklaşan dalga değişimlerini kontrol ediniz. Yüksek dalgaların yüksek enerjisi vardır ve bunlar daha güçlü rip akıntı oluşturur. Suyun görünümündeki renk değişimlerine, özellikle çevreden farklı kirli su görünümlerine dikkat edilmelidir. Suda dururken ya da yürürken kumların ayaklarınız altından kum göçmesinin bulunup bulunmadığına dikkat ediniz. Direkt olarak kıyıya yüzmeyiniz. Kıyıya dik olarak gelişen rip akıntısından kolayca kurtulamazsınız. Kıyıya paralel olarak yüzünüz. Özellikle tenha ve cankurtaran bulunmayan sahillerde tek başımıza yüzmeyelim.”
Kıyıdaki kayalık, rıhtım, iskele, mendirek v.b. denizel yapıların bulunduğu kesimlerde dalgaların doğrusal gidişi kesintiye uğradığından rip akıntıların oluşacağını vurgulayan Ersoy, “Deniz tabanındaki çökel malzemeleri karıştırarak çamurlu bir görüntü oluşur. Renk değişiminin olduğu kirli ve bulanık kesimleri rip akıntıların izini taşır. Rip akıntılar doğal bir olay olmakla birlikte kıyının jeomorfolojik özelliklerine bağlı olarak dünyanın birçok ülkesinde görülür” dedi.

 

İSTANBUL (İHA)

 

İlgili Haberler

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]