Slot Siteleri Giriş En iyi Casino Slot Demo Online

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Bakan Nabi Avcı: “MEB’in yeni bir kurumsal imaja ihtiyacı bulunmaktadır”

Yayınlanma:
ABONE OL

Okullar kapandı ve bir akademik yıl daha geride kaldı. Öğrenciler, ebeveynler, öğretmenler ve her kademeden yöneticiler, farklı deneyim ve gelişim süreçleriyle yılı tamamladılar. Öğrenciler karnelerini aldı. Öğrencilerin gidişinin ardından öğretmenler son bir enerjiyle hizmet-içi eğitimlere katıldılar ve yıl sonu değerlendirmelerini yaptılar. Yöneticiler okullarındaki fiziksel koşullar ve eğitim ihtiyaçlarını değerlendirip ilgili yerlerle paylaştılar.
Milli Eğitim Bakanlığı makamı ise bu yıl 2 Bakan gördü. Kabinedeki revizyon ile Eski Bakan Ömer Dinçer görevini yeni Bakan Nabi Avcı’ya devretti.
Haber Revizyon, yeni başladığı görevinde ilk eğitim yılını tamamlayan Bakan Nabi Avcı’ya sorularını yöneltti.
Haber Revizyon Dergisi Temmuz sayısında yer alan röportajda Bakan Avcı’ya 1 yıldır uygulanan 4+4+4 sisteminin gelişime açık yanları soruldu.
Bakan Avcı; “Geçiş sürecinde; Bakanlık merkez teşkilatında zamanında yapılan düzenlemeler (talimatlar ve genelgeler) ile taşra teşkilatımıza bir geçiş süreci yol haritası çizilmiştir. Yerelde yapılan çalışmalar, alınan önlemler ve önemli planlamalar ile geçiş süreci başarılı bir şekilde yönetilmiştir. 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim sisteminin uygulamasının ilk yılında, bir önceki yıla göre okullaşma oranlarında artışlar gerçekleşmiştir.” dedi.
Bakan Avcı, Haber Revizyon’un; “Süreç odaklı, soran-sorgulayan, eleştiren bireyler yetiştirmeyi ve bilgiyi kullanma yöntemlerini öğretmeyi hedefleyen bir eğitim programımız var. Bununla beraber öğrencilerin gelişim düzeyi, yeterlilikleri ve mesleki hedefleri yıllardır sonuç odaklı çoktan seçmeli sınavlarla belirleniyor. Bu çelişkinin sizce çözümü nasıl olmalıdır?” sorusuna ise;
“Süreç odaklı, soran-sorgulayan, eleştiren bireyler yetiştirmeyi ve bilgiyi kullanma yöntemlerini öğretmeyi hedefleyen bir öğretim programı yapısına sahip olmakla birlikte, çok büyük bir öğrenci kitlesine de sahibiz. Dolayısıyla bu büyük kitle içerisinden, mevcut şartların zorunlu olarak doğurduğu seçme süreçlerinin algıda herhangi bir risk oluşturmayacak şekilde tasarlanması gerektiği inkar edilemez bir gerçektir.
Ancak böylesi büyük kitleler üzerinde, yukarıda belirtilen hedeflerle, her bireyin farklılıklarını irdeleyen seçme sistemleri oluşturmak ve uygulamak çok kısa vadede ortaya çıkarılacak bir şey değildir. Bu nedenle Bakanlığımız, bu konuyu uzun bir dilime yayarak, sabırla ve eski sistemlerin iyi yönlerini alarak yaptığı bir çalışmanın içerisindedir. Bu süreç olgunlaştırılıncaya kadar da mevcut sistemler alternatifinde hareket edilmektedir.” cevabını verdi.
Bakan Avcı’ya yöneltilen diğer bir soru ise öğretmenlik mesleğinin toplumdaki itibarı ile ilgiliydi. Bakan Avcı’nın yanıtı,
“Türkiye’nin toplumsal ve kültürel kodlarında öğretmenlik saygın bir meslek olarak algılana gelmiştir. Günümüzde birçok kişi öğretmenlik mesleğinin gün geçtikçe itibar kaybettiğini, bunun da özellikle öğretmenlerimizin ekonomik bakımdan hak ettikleri kazancı alamamalarından kaynaklı olduğunu belirtiyor.
Öğretmenin ekonomik bakımdan güçlü olması elbette ki bizlerin de temel dileğidir. Öğretmenlerimizin bu konuda gerçekten çaba sarf ettiğimizi bilmelerini isterim. Ancak bilindiği gibi, bu durum ülke ekonomisiyle yakından ilişkilidir. Yine de bana kalırsa itibarı doğrudan para ile özdeşleştiren bu görüş yüzeysel ve eksiktir.
“Tarihin hiçbir döneminde öğretmene gösterilen itibar, onun ekonomik kazancı sebebiyle olmamıştır.”
Belirtmeliyim ki toplum tarafından gösterilen itibarın çeşitli kaynakları vardır. Bunlar bazen ekonomik güç olabileceği gibi, bazen bilgi, otorite, liderlik, bazen de inançlar olabilmektedir. Bu örnekleri uzatmak mümkün. Ancak herkesin hemfikir olacağı bir husus var ki o da tarihin hiçbir döneminde öğretmene gösterilen itibar, onun ekonomik kazancı sebebiyle olmamıştır.
Toplumun öğretmene yüklediği çok kutsal ve önemli görevler vardır. İşte öğretmenin itibarı bu görevleri ile ilişkilidir. Öğretmen hemen hemen her dönemde bilginin öncüsüdür, liderdir ve insanları entelektüel birikimleriyle etkiler. Ülkenin gençliği için bir örnek ve ilham kaynağıdır ve en önemlisi toplumları şekillendiren, kendi kültürel mirasını gelecek nesillere aktaran en önemli kişidir.
Çağımız, malumunuz olduğu üzere çok farklı bir çağ. Bu çağda toplumdaki tüm fertler çok daha farklı becerileri edinmek durumunda ve bunların içerisinde de en önemli grup tabi ki öğretmenlerdir. Bu çağ da bilmek değil, neredeyse sonsuz bilgi arasından doğru bilgiye ulaşabilmek önemli. Artık küresel düzeyde gelişmeleri takip etmek gerekmekte ve bu nedenle iyi derecede yabancı dil bilmek çok daha önemli hale gelmiştir.
Entelektüel yönden gelişmişliği, estetik duyguyu, çok güçlü iletişim becerisini ve daha onlarca farklı özelliği en iyi temsil eden grup öğretmenler olmak durumundadır. İşte öğretmenlerimiz toplum tarafından kendilerine yüklenilen bu ödevleri ne kadar başarılı bir şekilde yerine getirirse toplumsal saygınlığı ve itibarı elbette ki o kadar yükselecektir.
Az önce belirtmiş olduğum özelliklere sahip çok sayıda saygın ve kıymetli öğretmenimiz var tabii ki. Hepimizin tanıdığı, ailelerin çocuklarını okutmaları için birbirleriyle yarıştığı öğretmenlerimiz yok mu? Elbette var. Ancak Bakanlık olarak bizlerin görevi tüm öğretmenlerimizin bu becerilerle donanmasında yardımcı olmak ve bunun için uygun ortamı sağlamaktır.
Bu konuda yine Bakanlığın hizmet içi eğitim faaliyetlerinde çok daha yenilikçi ve sınırsız öğrenme ortamlarını içeren bir gelişimin sağlanması da öncelikli hedeflerimizdendir. Bunlarla birlikte tüm öğretmenler için belirlemiş olduğumuz genel öğretmen yeterlikleri, her alan için belirlemekte olduğumuz özel alan yeterlikleri ile öğretmenlerimizin gelişimini daha etkin olarak takip edip yönlendirebileceğiz.
Bilindiği gibi öğretmenlik bir ihtisas mesleğidir. Bu zamana kadar öğretmenlerimiz için etkili bir kariyer yolu planlanamamıştı. Geçmişte yapmış olduğumuz uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik ile ilgili düzenlemeler yeniden hâlihazırda revize edilmekte ve öğretmenlerimizin kariyerlerini geliştirebilmeleri için imkânlar sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu sayede öğretmenlerimiz sürekli kendilerini yenileme ve geliştirme konusunda da motive olabileceklerdir. Bu çalışmaların da öğretmenlerimizin itibarının artmasına önemli katkılarda bulunacağını düşünüyorum.
Son olarak ilgili akademisyenler ile işbirliği içerisinde öğretmenin sosyal itibarı ve statüsü konularında önemli bir takım çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Çalışmaların sonuçlarına göre bu konu ile ilgili bir perspektif oluşturulabilecektir.
“Millî Eğitim Bakanlığı’nın yeni bir kurumsal imaja ihtiyacı bulunmaktadır.”
Eğitim sisteminin ve Millî Eğitim Bakanlığının içeriden ve dışarıdan nasıl görüldüğünü tanımlayan en önemli değişkenlerden biri de öğretmenlik mesleği ve öğretmenlere yönelik benimsenen politikalar ve uygulamalardır. Eğitim sistemi ve onun kurumsal karşılığı Millî Eğitim Bakanlığının Türkiye’nin gelecek vizyonuna ilişkin iddiasını, öğretmen ve öğrencileri merkeze alarak gerçekleştireceği yeni bir kurumsal imaja ihtiyacı bulunmaktadır.” oldu.

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Dünyadan
23 Mart 2024
Perinçek, Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır!

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), başkent Moskova’daki konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıda en az 40 kişinin öldüğünü, 100’den fazla kişinin ise yaralandığı olayla alakalı Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek geniş bir açıklama yaparak;  “Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır” dedi. Perinçek açıklamasında;   Moskova’daki terörün arkasında bir tek Biden’ı görebiliyoruz. Üç nedenle: Birincisi, Avrupa’yı Ukrayna savaş […]