Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kemal URGEN’in ‘Bitmedi’ sergisi

Yayınlanma:
ABONE OL

                                     

 12-19 Şubat tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Merkez Sanat Galerisinde Kemal Urgenç ‘in “Bitmedi” adlı karikatür sergisi açılıyor. Sergide, renkli olarak sanatçının 40 ‘dan fazla eseri sergilenmektedir.

14. kişisel sergisine açan sanatçı, renk, leke ve çizgi unsurlarını birarada taşıyan karikatürlerle sanatseverlerin önüne çıkıyor.

Urgenç’in çizgilerinde avant-garde anlatımla, buna uygun çizgi dünyası hiç de rastlantısal değildir.  Yer yer şaşırtıcı, yenilikçi yaklaşımı çizgi dilinin tercih nedenlerinden birileri olmuştur.  Onun çizgisindeki yolculuğu uzun zaman dilimini kapsıyor. Bir yandan 50 kuşağının mirasını devrelmişken bir yandan da kendi harcı  ve kumuyla inşaasını  kuruyor. Bunu da yığma bir renk anlayışı ile değil, canlı bir renk armonisi ile yapıyor. Bizi bir yerden alıp, başka bir yere götüren, ses veren görüntü sunan bir renk uyumu bu.

Çizgilerinde doğa – insan etkileşimi içinde barış, demokratik rejim sorunları, hayata dönük sorular, medya, insan hakları gibi kavramları gibi ele almaktadır.Bu temalar özellikle 80-90 ‘lı yıllarda aydınlanma karşıtı görüşler tarafından hayli aşındırılmıştı. Özellikle şiirin, tiyatronun, edebiyatın, plastik sanatların bitişini ilan etmişlerdi. Hatta daha ileriye götürüp tarihin sonu tezleriyle ifade ediyorlardı. Artık belirsizliklerin, somutun yerine tahayyülün ikame ettiği bir dönemden söz edilmekteydi. Bu sergi böyle bir itirazı kapsıyor belki de. Bu itiraz zaten karikatürün kendi hamurunda varolan ruhuna tam denk düşen bir tavır oluyor.

Urgenç, 1966 İzmir (Ödemiş) doğumlu. Yedi yaşında ailesiyle Istanbula yerleşti.1982 yılından bu yana resim / karikatür sanatı üzerine çalışmalar yapmaktadır. Ürünlerini  birçok siyaset ve edebiyat dergisinde yayınlandı. Günlük basında Radikal ve Cumhuriyet (halen devam ediyor) gazetelerinde çalıştı. Bir grup çizer arkadaşıyla Homur Mizah Gazetesi’ni çıkardı. Istanbul, Tekirdağ, Trabzon, Zonguldak, Ödemiş, Cide (Kastamonu) gibi değişik yerlerde sergiler açtı.   

1998 -1999 yıllarında Karikatürcüler Derneği’nde Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. Karikatür ve çocuk kitapları yayınlandı.

Karikatür yarışmalarından birçok ödül kazandı. Bando, Sanal Politikacı, Ağaç adlı animasyon çalışmaları yaptı. Çocuk dergilerinde illüstrasyonlar çizdi. Yurtdışında Kanada, İngiltere, Almanya, Belçika,  Japonya, Brezilya gibi ülkelerde karma karikatür sergilerine katıldı. 

Sergiler:

1986- İstanbul Kadıköy Moda Sineması-Karikatür Sergisi

1987- İstanbul Yıldız Üniversitesi -”Istanbul’ da Bir Öğrenci” Karikatür Sergisi

1988- İstanbul Yıldız Üniversitesi -”YÖK” Karikatür Sergisi

1989- İstanbul Beyoğlu Dünya Sineması -”Istanbul’ da Bir Öğrenci” Karikatür Sergisi

1990- İstanbul Yerebatan Sarayı Karikatürcüler Derneği -”Düşişleri Bakanı” Karikatür Sergisi

1996- İzmir / Ödemiş Belediye Salonu-”Düşişleri Bakanı” Karikatür Sergisi

1999- İstanbul – Okmeydanı-”Çizgisini Kaybetmeyen Çizgiler 1” Karikatür Sergisi

2000- İstanbul – Kültür Dostları Derneği-”Çizgisini Kaybetmeyen Çizgiler 2” Karikatür Sergisi

2001- Zonguldak -Sergi Odası  Karikatür Sergisi

2002- İzmir – Kuşadası-Karikatür Sergisi

2003- Trabzon İş Bankası Galerisi-Karikatür Sergisi

2004- Tekirdağ Belediye Salonu – Karikatür Sergisi

2006- Kastamonu / Cide – ADD Sergi Salonu – Karikatür Sergisi

Açılış: 12 Subat 2010 Cuma

Saat:18.00

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]