Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

ÖZTÜRK “ Türk-Yunan Dostluğuna katkı sağlıyoruz”

Yayınlanma:
ABONE OL
ÖZTÜRK “ Türk-Yunan Dostluğuna katkı sağlıyoruz”

Kadıköy’ün Yunanlı Belediye İle Kardeşliği Belediye Meclisinde Görüşüldü

ÖZTÜRK “Kardeşliğimiz, Türk-Yunan Dostluğuna katkı sağlıyor”

Kadıköy Belediyesi’nin Yunanistan’ın Agios Rentis Belediyesi ile kurduğu kardeşlik ilişkisinin derhal sonlandırılmasını isteyen İçişleri Bakanlığı’nın talebi Kadıköy Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Meclis’te konuşan Öztürk, Kadıköy-Rentis kentleri kardeşliğinin Türk-Yunan Dostluğu’na katkı sağladığını, ancak Belediye Meclisi’nin vereceği karara ise uyacağını söyledi. Meclis üyeleri oy birliğiyle kararın ayrıntılı bir şekilde komisyonlarda tartışılmasını istediler.
Kadıköy’ün 6 yıl önce kardeşlik ilişkisi kurduğu Yunanistan’ın Rentis kentinde Ermeni Anıtı olduğu iddiasıyla Kadıköy Belediyesi’nden kardeşlik ilişkilerinin bozulmasını isteyen Dışişleri Bakanlığı’nın talimatı İçişleri Bakanlığı tarafından sert bir yazıyla Kadıköy Belediyesi’ne bildirilmiş, kardeşlik ilişkisi sonlandırılmadığı takdirde Başkan Öztürk hakkında yasal işlem yapılacağı belirtilmişti. Dışişleri Bakanlığı’nın kararına karşı çıkan Başkan Öztürk, “Sorunların dünya ile küserek değil, konuşularak haklılığımızın anlatılarak aşılması” gerektiğini söyleyerek, kardeşlik ilişkisinin bozulması ya da devam etmesi kararının Kadıköy Belediye Meclisi’nde görüşülmesini istemişti.
Kadıköy ile Yunanistan’ın Rentis Kenti’nin kardeşlik ilişkisinin görüşülmesi için Kadıköy Belediye Meclisi tatilde olmasına rağmen olağanüstü toplantı yaptı. Mecliste bir konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Rentis ile kardeşlik ilişkisinin Rentis Belediyesi’nin talebiyle başladığını, 2003 yılında başlayan ilişkilerden sonra yeni yasa gereği 2008 Yılında Belediye Meclisi’nden kardeşlik kararını çıkarttıklarını ancak bu kez de Dış İşleri Bakanlığı’nın müdahalesiyle karşılaştıklarını anlattı. Yaklaşık 3,5 aydır, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarıyla yazışmalar sürdürerek, kardeşlik ilişkilerinin bozulmaması mücadelesi verdiklerini anlatan Öztürk, şunları söyledi:

selo-kadikoy

“Konu medyada çıkınca Yunanlı Kardeş Kent Belediye Başkanı George ile görüştüm. Onlara İçişleri Bakanlığı’nın kardeşlik ilişkisinin bozulması yönündeki kararını ve gerekçe olarak da orada bulunan bir meydana dikildiği iddia edilen Ermeni Anıtını söyledim. Yaklaşık 20 dakika telefonda böyle bir anıtın olup olmadığını düşündü, şaşırdı. Sonra Ermeni Mahallesinde bulunan bir grup Ermeni’nin evlerini hatırlamak için böyle bir anıt taş koymuş olduklarını bahsedilen anıtın bu taş olabileceğini söyledi. Tatilde olduğu için tatil dönüşü konuyu araştıracağını belirtti. İki kent halkı arasındaki dostluk ve yakınlaşma varsa eğer bu anıtı anlamsız kıldı. Fransa ve Atina da sözde ermeni soykırımını kabul etti. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Paris ve Atina ile kardeş kent oldu. O zaman onların da bu ilişkilerinin bozulması gerekmez mi? Ancak biz küslükle haklılığımızı anlatamayız. Tam tersine iyi dostluk ilişkileri kurarak, haklı tezimizi anlatmamız gerekir. Ben meclisin alacağı kararı aynen kabul edip, ona göre hareket edeceğim”

SUNAY AKIN “KARDEŞLİK COĞRAFYA İLE OLMAZ”
Kadıköy Belediyesi CHP Meclis Üyesi Sunay Akın da kardeşliğin coğrafya ile kurulamayacağını söyleyerek, insanlar arasında kültürel, sosyal ilişkilerin kurulmasıyla oluştuğunu belirtti. Akın, sözde Ermeni Soykırımının yapıldığı iddia edilen tarihte Türkiye’nin Çanakkale Savaşı’nda olduğunu ve bu savaş sırasında Fransız ve İngilizlerin yazdığı Türklerin dostluklarını yardımlarını anlatan binlerce mektup bulunduğunu hatırlattı. Bu mektupların müzelerde sergilenmesi gerektiğini vurgulayan Akın, Türkiye’nin haklılığının kurulan dostluk ilişkileri de başka ülkelere anlatılması gerektiğini belirtti.
CHP Meclis Üyesi Nezih Deniz de kardeşlik ilişkisinin sürmesi gerektiğini vurgularken, Meclis de AKP Grubu adına konuşan Fatih Kaya, insani ilişkilere önem verildiğini ancak kardeşlik ilişkisi kurulurken genel politikaya aykırı düşmeden Dış İşleri Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini vurguladı. Kaya, konunun meclis komisyonlarında tartışılmasını istedi.
Başkan Öztürk, bunun üzerine söz alarak, kardeşlik ilişkilerinin daha önce kurulduğunu ve daha sonra çıkan yasa ile Bakanlıktan izin alınması gerektiği kararının çıktığını vurguladı. Yapılan oylama ile Yunanistan’ın Rentis Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi’nin kardeşlik ilişkisinin kesilmesi ya da devam etmesi kararının Avrupa Birliği, Eğitim ve Kültür Komisyonu ile Hukuk Komisyonlarının ortak yapacağı toplantıda tartışılarak karar bağlanması oylamaya sunuldu. Oylama oy birliği ile kabul ederek, karar Komisyonlara havale edildi.

KARDEŞLİĞE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI “HAYIR” DEMİŞTİ

Avrupa Birliği üye ülkelerinin, üyeliğe aday ülkelerle kardeşlik anlaşması kurulması kararıyla Yunanistan’ın Rentis Belediyesi ile kardeş olan ve 6 yıldır kardeşlik ilişkileri sürdüren Kadıköy Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden “kardeşliği bozun” talimatı gelmişti. Yazıda Rentis ile Kadıköy’ün nüfuslarının eşit olmadığı iddia edilmişti. Bu yazıya yanıt veren Kadıköy Belediyesi, iki kent arasında kültürel, sosyal ilişkiler kurulduğunu bu nedenle nüfusun önemli olmadığı vurgusu yapmıştı. Ancak, bu yanıtla yetinmeyen İçişleri Bakanlığı “derhal kardeşliği bozun” talimatıyla 23 Temmuz 2009 da ikinci bir yazılı talimat göndermişti. Yazılı Talimatta, 2000 yılında Yunanistan’ın Agios İoannis Rentis Belediyesi’nde bulunan
Tsouvaladika Meydanı’nda bire Ermeni Anıtı dikildiği ve meydanın adının Ermeni Meydanı olduğu bilgilerinin alındığı vurgulanarak, kardeşlik ilişkisinin “ivedilikle” bitirilmesi, bu konudaki sonuçla ilgili İçişleri Bakanlığı’na acil bilgi verilmesi istenerek, aksi takdirde sorumlular hakkında “yasal işlem” yapılacağı belirtilmişti.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]