Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı’ İstanbul’da gerçekleştirildi !

Yayınlanma:
ABONE OL

Diyanet İşleriBaşkanlığı ile Basın Yayın Birliği Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği‘Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı’ İstanbul’da gerçekleştirildi. CevahirAsya Otel’de düzenlenen toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr.Mehmet Görmez, yayınevi sahiplerinin bilginin, marifetin ve irfanın elçileriolduğunu söyledi.

İslamiyayıncılık yapan yayınevlerinin aynı zamanda dini Mübin-i İslam’ı en doğruşekilde okuyuculara iletmekle görevli olduğunu belirten Başkan Görmez şöylekonuştu;

“Belki bu asırda, bu çağda en büyükdeğişim kitabın bir tüketim nesnesine dönüşmesi, okuyucunun da bir tüketiciolması oldu…”

Bu vazifeyideruhte eden her birimiz aynı zamanda okuyucularımızla doğrudan ahlaki birilişki içerisine girmiş oluyoruz. Dolayısıyla zaman zaman bu toplantılarıyapmak, geçmişe yönelik değerlendirmeler yapmanın, geleceğe yönelik planlamayapmanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Doğrusu belki bugün üzerindeen çok durulması gereken en önemli husus, dünyada her konuda meydana gelendeğişimlerin ve dönüşümlerin yayınlarımıza nasıl etki ettiğidir.Yayıncılarımızı ve yayınlarımızı, kitaplarımızı, kitabı okumayı, kalemi hangiyönden nasıl etkilediği üzerine hepimizin durması gerekiyor. Sadece diniyayıncılığın değil, bütün olarak yayın hayatının hızlı ve önemli bir değişim vedönüşüm yaşadığını hepimiz gözlemliyoruz. Bu değişimin mahiyetini tespit edebildiğimizdenemin değilim. Belki bu değişimin mahiyeti üzerinde durmamızgerekiyor. Öyle zannediyorum ki, bu asırda en büyük değişim kitabın birtüketim nesnesine dönüşmesi, okuyucunun da bir tüketici olması oldu. Bunun çokiyi tahlil edilmesi lazım. Bunu birlikte değerlendirmemiz gerekiyor.

“Yayın dünyası, hem ülkemizde hem küresel ölçekte daha az zamanda tüketilebilecek kitaplar üretme çabasınag irdi…”

Yayın dünyası,hem ülkemizde hem küresel ölçekte daha az zamanda tüketilebilecek kitaplarüretme çabasına girdi. Medeniyeti inşa eden metinlerden acaba vaz mı geçtik?Medeniyeti inşa eden metinler yayınlamayacak mıyız? İnsanların taleplerideğişti diye biz bu metinler, bu kitaplar üzerinde ısrar etmeyecek miyiz? Dahaçok hızlı tüketilen metinler üzerinde durmaya başladık. Ayrıca bir kitabıyayınlarken mümkün olduğu mertebede metinlerin azlığına görsel malzemeninçokluğuna dikkat etmeye başladık. Çünkü talep öyle gelmeye başladı.

“Bir kamu kurumu olarak yayın dünyasınayön vermek yerine, birlikte yön bulmak istiyoruz…”

Bir kamukurumu olarak yayın dünyasına yön vermek yerine, birlikte yön bulmak istiyoruz.Birlikte nasıl bir yön tayin etmemiz gerektiği konusunda konuşmanın dahafaydalı olacağını düşünüyoruz. Bizim de buna ihtiyacımız var. Sadece yayıncı dostlarımızınsivil yayıncılığa ihtiyacı yok, kamu yayıncılığı yapan müesseselerin de buortak akla çok ihtiyacı var. Yayın dünyası artık o kadar ihtiyaç ve trendlerüretiyor ki, bunların arka planını, felsefesini ve dini yayıncılık bağlamındapedagojisini üretmeye vakit kalmadan kendimizi içerisinde buluyoruz.

“Üzerinde kafa yorulmayan bir ameliyeylevakit doldurmak kendini harap etmektir…”

Bizim medeniyetimiz okuma üzerine kuruludur. Allah’ın yüce kitabını okumakla başlayanserüvenimiz, O’nun tarafından isimlendirilen bütün kâinatı, bütün mevcudatıokuma çabasıyla gelişir ve ancak gerçek bir okuma ameliyesi sonucudur ki, idrakdünyamız derinleşerek Cenab-ı Hak ile makul bir iletişim kurabilir. Üzerindekafa yorulmayan bir ameliyeyle vakit doldurmak kendini harap etmektir. Basitbütçe tasarruflarıyla, infaklarla, hayır ve hasenatlarla başlayan ve diniMübin-i İslam’ın bu topraklarda yeniden dirilmesini arzu eden niyetlerin ortayaçıkardığı yayıncılığımız, bu mübarek davanın gerçek emekçileri olarak her zamansaygıyı ve değeri hak etmektedir. Bununla beraber takdir ederseniz ki, buemeklerin zayi olmaması için içinde bulunduğumuz anın gereklerini yeniden elealmak, mevcut birikimi daha doğru, daha ölçülü biçimde kullanmak,hizmetlerimizin birbirine eklenerek güçlenmesini sağlamak gerekir.

“Amacımız, dini yayıncılıktakideğişik ilgi ve yönelimler arasında bir ortak enerji üretmeyi başarmaktır…”

Bugün kitabınve kalemin anlamı önemli ölçüde farklılaştı. İslam’ı anlatma konusundakiaraçlar çoğaldı. Artık daha çok enstrümana sahibiz ama son tahlilde bütün buverimliliği gölgede bırakan bir takım eksikliklerle de baş etmek zorundayız.Bunun bir tarafı aşktır, samimiyettir, teslimiyettir. Bir tarafı doğru zamandadoğru araçlara sahip olmaktır. Bir ortak akıl toplantısı olarakçerçevelendirdiğimiz bu buluşmada amacımız dini yayıncılıktaki değişik ilgi veyönelimler arasında bir ortak enerji üretmeyi başarmaktır.

İki gün sürenve değerlendirme oturumuyla biten ‘Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak AkılToplantısı’na Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yanı sıra Diyanet İşleri BaşkanYardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar,  Basın Yayın Birliği BaşkanıMünir Üstün, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul, Din İşleriYüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Strateji Geliştirme BaşkanıDr. Necdet Subaşı, Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman ve çok sayıdayayınevi temsilcisi katıldı.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]