Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Galadan Önce Afrika’da Su Kuyusu Açtırdılar!

Yayınlanma:
ABONE OL

Başrol Oyuncuları, Aya’nın Öldüğü Yerde Su Kuyusu Açtırdı

140 Salonun Hasılatı Afrika’ya Bağışlanacak

İzlenme rekorları kıran Selam filmindeki Senegal sahnesi izleyicilerle birlikte oyuncuları da derinden etkiledi. Başroldeki oyuncular, 6 yaşındaki Aya isimli kız çocuğunun su içemeden öldüğü yerde su kuyucu açtırdı. 250 kişiye temiz su sağlayan Selam kuyusu, film vizyona girmeden bir gün önce faaliyete geçti. Yapımcı da 11 kuyu sözü verdi.

 

Oyun oynarken kayalıklardan düşerek başından ağır yaralan 6 yaşındaki Aya’nın acil hastaneye yetiştirilmesi gerekiyor. Parası ve sosyal güvencesi olmayan Afrikalı çaresiz ailenin beyazların kontrolündeki hastaneden yararlanma imkanı yoktur. Belki yalvararak tedavi etmelerini sağlayabiliriz umuduyla kızgın kumlarda yola düşen ailenin karşısına Fransız turistler çıkıyor. Turistler, kucaklarında kanlar içindeki yaralı çocuğuyla yalvaran aileyi  görmelerine rağmen rehberin tembih ettiği gibi durmadan yoluna devam ediyor.

Son dakikalarını yaşayan Aya, annesinden bir yudum su istiyor.11 yaşındaki ağabeyi bulduğu pis çukurdan aldığı bir avuç suyu kardeşine götürürken, uçsuz bucaksız çöl annesinin feryadıyla inliyor.Esmer kızın kocaman gözleri kapanıyor.Adı Senegal dilinde ‘su’ anlamına gelen Aya, ağabeyinin elinden kayıp giden su gibi toprağa düşüyor.

Annesi, güzel kokulu kızının üzerini toprakla örterek meleklere emanet edip cennete yolcu ediyor.

NEFRET HANGİ RENKTİR BİLİYOR MUSUNUZ?

Beyaz adam arabasına almadığı için kızını kaybeden o annenin sesini hiçbirimiz duymadık.Ta ki, üç kıtada çekilen ve Türkiye’de izlenme rekorları kıran Selam filmi vizyona girene kadar.

Dünyada kimsenin gitmek istemeyeceği, savaşların, açlığın ve fakirliğin yaşandığı ülkelere gözlerini kırpmadan giden öğretmenlerin öyküsünün anlatıldığı Selam filmi, Aya’nın hikayesinin geçtiği Senegal’e umut oldu.

Bir haftada 822 bin kişinin izlediği ve Türkiye’de yeni bir gişe rekoru kırması beklenen film sayesinde “beyaz adamın ölümden başka bir şey götürmediği”Afrika’ya yardım yağmaya başladı.

Filmde Harun öğretmenin annesinin ve arkadaşlarının evdeki fazla lambaları sökerek, bozuk muslukları tamir ettirerek, mutfak harcamalarından kısarak biriktirdikleri paraları Afrika’ya göndererek su kuyusu açtırmaları izleyicileri derinden etkiledi.Aya’nın ağabeyi ve Afrikalılar ise nefretin renginin beyaz olmadığını anladı.

AYA’NIN ÜLKESİNDE BİR KUYU 6.500 DOLAR

Sinemadan çıkar çıkmaz filmdeki Kimse Yok Mu derneğini arayan sinemaseverler, Afrikalılar yerin sadece 30 metre altındaki kendi suyunu kana kana içsin diye yardıma koşuyor. Filmin senaryosu 2002 yılında yazıldığı için bir kuyunun fiyatı 2000 lira olarak geçiyor. Ancak Senegal’de bir kuyu açtırmanın bedeli 6.500 dolar. Kimse Yok Mu yetkilileri, bir kişinin bir kuyu parası verebileceği gibi istediği miktarda bağış yaparak açılacak kuyulara ortak olabileceğini belirtiyor.

Burkina Faso’da 6.250, Nijer’de 8.500, Somali’de 7.500, Kamerun’da 6.500, Sudan’da 7.500, Çad’da 5.750 ve Pakistan’da 3.000 dolara bir kuyu açılabiliyor.

OYUNCULAR 19 BİN LİRA BAĞIŞLADI

Aya’nın dramı filmde rol alan oyuncuları da etkiledi. Başrol oyuncularından Yunus Emre Yıldırımer (Harun öğretmen) veHasan Nihat Sütçü (Adem öğretmen) bir yarışma programından kazandıkları 19 bin lirayla Senegal’de su kuyusu açtırdılar.

Filmin galasından bir gün önce o sahnenin çekildiği yerde, Aya’nın öldüğü bölgede hizmete giren kuyuya Selam adı verildi. Saatte 400 litre su çıkartılan kuyudan 250 kişi, çamursuzve mikropsuz temiz su içiyor.

YAPIMCI 11 KUYU SÖZÜ VERDİ

Rekora koşan filmin yapımcısı Sabri Koç (Neyir Film) ise Kimse Yok Mu’ya Afrika’da 11 kuyu açtırma sözü verdi. Başka bir ifadeyle 140 salonun hasılatı Afrika’ya gidecek. Böylece 2.500 kişiyi salgın hastalıklardan kurtaracak temiz suya kavuşturacak.

ŞU ANDA 4 ÇOCUK DAHA ÖLDÜ

Bu haberi okuyana kadar 20 saniye geçti ve Afrika’da 4 çocuk daha öldü. Aya, her 5 saniyede bir çocuğun susuzluktan öldüğü Afrika’da ölen ne ilk ne de son çocuktu.

 

 

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]