Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Farklı Yaklaşımlardan Kadın ve Aile Paneli!

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde düzenlendi.

 

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Dünya kadınlar Günü dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe imza attı. Sosyolog Prof. Dr. Ümit Meriç’in de konuşmacı olarak katıldığı “Farklı Yaklaşımlardan Kadın ve Aile” konulu panel, günümüz Türkiye’sinde kadını sosyolojik, psikolojik, dini, siyasal, ekonomik ve hukuksal açılardan mercek altına aldı.

Kadının toplum içerisindeki yerini konu edinen “Farklı Yaklaşımlardan Kadın ve Aile” adlı panel, 8 Mart Cuma günü İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi kampüsünde düzenlendi. Toplumsal hayatın her noktasında yer alan kadınların konumunu irdelemek amacıyla düzenlenen panel, iki oturumdan oluştu. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sinema Kulübü ve Toplumsal Sorumluluk Kulübü öğrencilerinin “kadının toplumdaki yeri” konulu röportaj çalışmaları ile başlayan Panel, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şebnem Cansun’un açılış konuşmasıyla devam etti.

 

farkli-yasamlar-kadin

 

Türkiye Sosyal Araştırmalarını Kendisi Yapmalı

 

Panelin ilk konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün eski başkanlarından Prof. Dr. Ümit Meriç, günümüz Türkiye’sindeki kadının yerini sosyolojik açıdan ele aldı. Türkiye’de sosyal bilim araştırmalarını devlet adına yapan bir kurum olmadığına dikkat çekerek konuşmasına başlayan Meriç, yapılan araştırmaların ağırlıkla yurtdışı kaynaklı olduğunu, bunun da Türkiye’nin dinamiklerini anlamaya yeterli olmadığını söyledi. Meriç, “Türkiye’de kadın konusunda yapılan pek çok araştırma var, ancak bunlar bizim tarafımızdan yapılmış değil. Bu sebeple çıkan sonuçlarda bazı hatalar olabiliyor. Türkiye genelinde aile düzeninde ataerkil bir yapı hakim. Toplum içerisinde kadının konumu, bulunduğu sosyal statüye göre değişiyor” dedi. Meriç ayrıca, Dünyada ve Türkiye’de iş gücünün önemli bir kısmını oluşturan kadınların, gelir ve mülkiyetin ise çok küçük bir kısmına sahip olduğuna dikkat çekti.

 

Eğitim Düzeyi Yüksek Anneler, Özerk Çocuk İstiyor

 

Panelin bir diğer konuşmacısı Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Feyza Çorapçı kadını psikolojik açıdan ele alırken, Türk kadınını “anne” rolü içerisinde değerlendirdi. 1970li yıllarda yapılan bir araştırma ile 2000li yıllarda yapılanları karşılaştıran Çorapçı, annelerin eğitim seviyesi yükseldikçe çocuklarını daha özerk bir yapıda yetiştirdiğine dikkat çekti. Çorapçı, “Eğitim düzeyi düşük olan anneler ideal çocuğu, ‘uslu ve itaatkar’ olarak tanımlarken, eğitim düzeyi yüksek olan anneler ise ‘özerk ve kendine güveni yüksek olmalı’ diyor. Eğitim düzeyi yüksek anneler özgür kararlar alabilen, ancak ailesini dışlamayan çocuklar yetiştirmek istiyor” dedi.

 

Kadınlar Dini Metinlerin Yorumlarına Katkıda Bulunmalı

“Kadın ve Aile” konusunu dini açıdan ele alan ve uzmanlık alanı “tefsir” olan,Türkiye Diyanet Vakfı’ndan, Dr. Hafsa Fidan Vidinli, kadın ilahiyatçıların dini metinlerin yorumlanmasına müdahil olmasının öneminden bahsetti. Dini metinlerin yorumunun, yorumu yapan kişiye göre değiştiğine dikkat çeken Vidinli, “Bu durum bir yorum şiddeti ortaya çıkartıyor” dedi. Vidinli, Kur’an tefsiri denildiğinde aslında tefsircinin yorumunun dile getirildiğini, dini olanın yorumsal olduğunun,birçok mezhepten ve onlarca tefsirden anlaşıldığını dile getirdi.

 

Ataerkil zihniyet devam ediyor

 

Kadının toplum içerisindeki yerini siyasal açıdan değerlendiren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu, ulus devletin en büyük vaadi olan eşit vatandaşlık söyleminin kadın ve erkek arasında da eşitliği içerdiğini, ancak pratikte böyle olmadığını söyledi. Türkiye’de, ataerkil zihniyetin, yasalar ve pratiklerle devam ettiğini dile getiren Çubukçu, kamusal alanda eşitsizliklerin sürdüğünü, ancak özel hayattaki eşitsizliklerin çok daha vahim olduğunu ifade etti.

 

Kadınlar düşük ücretle çalışıyor

 

Kadının iş gücündeki yerinin, gelir paylaşımındaki yerine oranla çok farklı olduğuna dikkat çeken İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raziye Selim, “Türkiye’de kadının iş gücüne katılımı yüzde 30 civarında. Kadın istihdamının sektörel olarak dağılımına baktığımızda ise çalışan kadınların yüzde 44’ünün tarım sektöründe olduğunu görüyoruz. Yani çoğu kadın aile işçisi statüsünde ücretsiz çalışıyor. Ayrıca kamu ya da özel sektörde çalışan kadınların ortalama ücretleri de erkeklerin ortalama ücretinden düşük” dedi.

 

Ailenin reisi artık erkek değil

 

Panelin son konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Dr. Arzu Arıdemir, eski Medeni Kanun ile yeni Medeni Kanun arasında kadın haklarını karşılaştırdı. Eski Medeni Kanun’daki ‘ailenin reisi erkektir’ ifadesinin yeni Medeni Kanun’da yer almadığına dikkat çeken Arıdemir, “Yeni Medeni Kanun kadınlara eşit haklar tanımakla beraber, eşit sorumluluklar da yüklemiştir. Eski Medeni Kanun’da erkeklerin sorumlulukları daha fazlaydı. Ayrıca yeni Medeni Kanunla değişen en önemli konulardan biri mal rejimidir. 2002 yılından sonra evlenen ya da bu tarihten sonra mülk edinen eşler, boşanma durunda mal varlığını eşit olarak bölüşmektedirler” dedi.

 

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]