Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Tiyatro Merdiven; Georg Büchner’in 200. Doğum Yılını “Woyzeck” İle Kutluyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Kuruluşundan bu yana 24 yılı geride bırakan Tiyatro Merdiven, Alman yazar Büchner’i doğumunun 200. yılında Woyzeck ile anıyor. Yazarın gerçek bir olaydan yola çıkarak kaleme almaya başladığı ancak genç yaşta ölümü nedeniyle tamamlayamadığı oyunu “Woyzeck”, Tiyatro Merdiven’in özgün yorumuyla seyircilerle buluşuyor.

 

Alpay Ekler, oyunun çoklukla göz ardı edilen karalamalar dâhil tüm nüshalarını yeniden çevirdi. Metinler üzerinde yapılan uzun çalışmalar sonunda, amaçlanan sahnelemeye uygun olan bölümler bir araya getirildi. Özel tiyatroların çoğu kez uzak durduğu kalabalık bir kadro ile Tiyatro Merdiven günümüzde küçük insanın trajedisini Woyzeck ile sorguluyor.

 

Tiyatro Merdiven

 

 

WOYZECK

TİYATRO MERDİVEN

Yazan             : Georg Büchner

Çeviren          : Alpay Ekler

Yöneten        : Alpay Ekler

Kostüm         : Sibel Tomaç

Dekor            : Alpay Ekler, Cihangir Köse, Deniz Karalar

Dramaturg.  : M. Emin Taşdemir

Yön Yard.      : M. Emin Taşdemir, Cânân Yıldız

Müzik                        : Alman halk şarkıları, A. Ekler

Oynayanlar   : Barış Baş, Bülent Aksu, Cânân Yıldız, Cihangir Köse, Cüneyt Öztürk, Deniz Gül, Deniz Karalar, Göher Ergün, Gürkan Sinan, Handan Delipınar, Lerzan Helvacı, Mine Altın Sinan, Nazlı Ümit, Ruşen Gülen, Selçuk Delipınar, Ülkü Şahin

 

OYUN TARİHLERİ

24 Şubat Pazar Saat: 19.00 Halis Kurtça Kültür Merkezi

02 Mart Cumartesi Saat: 20.30 Halis Kurtça Kültür Merkezi

17 Mart Pazar Saat: 19.00 Halis Kurtça Kültür Merkezi

İletişim: 0216 357 28 36

 

www.tiyatromerdiven.com

 

YÖNETMENİN NOTU…

 

Woyzeck

 

Alman yazarı Karl Georg Büchner kısa hayatına üç oyun, bir öykü, çeviriler ve tıbbi çalışmalarını sığdırmıştır. Woyzeck onun 1837 yılında ölümünden sonra bitmemiş olarak bulunan oyunudur.

 

Woyzeck, karısını öldürmekten yargılanıp Leipzig meydanında idam edilen bir berberin gerçek hikâyesidir. Babası da bir tıp doktoru olan Büchner, küçük yaşta bu konu hakkındaki tartışmalara tanık olur. Woyzeck’in akli dengesinin yerinde olup olmadığı ve cezai ehliyeti, hem tıp hem de hukuk çevrelerinde hararetli bir tartışma konusu olmuştur. Tıbbi raporları değerlendiren yayınlar, dergi yazıları yayınlanmıştır. Büchner’in hızla değişen toplum ve toplumsal değerler altında küçük insanın trajedisini anlatan bu hikâye oldukça ilgisini çekmiştir. Metinden Büchner’in bu yayınları dikkatle okuyup değerlendirdiği anlaşılmaktadır. Fakat Büchner oyunu bitiremeden tifüse yakalanarak yirmi dört yaşında ölür.

 

Büchner oyunla ilgili karalamalar, müsveddeler, temize çekilmiş kimi bölümler ve tamamlanmamış sahneler bırakmıştır. Daha sonra bu sahneler değişik kişilerce değişik kurgularda bir araya getirilerek yayınlanmış ve oynanmıştır.

 

Oyunda gerçek bir olaydan yola çıkılarak, sistem baskısının yalnızca maddi olmadığı, aynı zamanda kişiliği zaman zaman travmatik bir biçimde ezen özellikler taşıdığı vurgulanmaktadır. Bu anlamda bitmemiş bir çalışma olarak bile Woyzeck gelecek yüzyılların tiyatrosuna öncül bir oyun olmuştur.

 

Oyunun eldeki düzenlemelerinden birinin Türkçe’ye bir çevirisi bulunmaktaydı, fakat ben çoklukla göz ardı edilen karalamalar dâhil tüm nüshaları yeniden çevirdim. Tüm çeviriyi sahnelemede kullandığımı da söyleyemem. Daha önce yapılan müdahalelerden cesaretlenmeyip, özgün parçalara eklemeler de yapmadan, budamalar ve sahne birleştirmelerle yeni bir kurgu elde etme yoluna gittim. Bunu da Woyzeck hikâyesinin bana anlattığını, sahnenin sözü haline getirme sınırları içinde yaptım. Büchner’i anmadan bu oyunun sahnelenmesi beni rahatsız edecekti. Bu amaçla yazdığım sahnelerden daha sonra vazgeçtim; hikâyenin kenarında duran ekonomik bir anlatım ile bu amacıma da ulaştığımı sanıyorum.

 

Büchner’in doğumundan bu güne iki yüz yıl geçmiştir… Günümüzde sistem tarafından bireyin kişiliğine çok daha derin ve güçlü bir saldırı söz konusu. Edepsizce ve bireyin her alanına müdahil olan bu güç, kişilikleri biçimlendirmeye yönelmiş ve giderek yükselen yıkıcı travmalarla bizi karşı karşıya bırakmıştır.

 

Sömürü, zulüm ve baskının bu travmaları bireyleri hasta eden bir zehre dönüşmekte, toplumlar kitlesel olarak akıl sağlıklarını yitirmektedirler.

 

Bu nedenle bugün artık, Woyzeck bir katilin değil, bir katliamın hikayesidir..

200. DoğumYılın Kutlu Olsun Georg Büchner!

 

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]