Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Doğumunun 80. Yılında Sezai Karakoç’a Vefa!

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) yöneticileri ile Dil ve Edebiyat dergisi yazarları, doğumunun 80. Yılı münasebetiyle Sezai Karakoç için Timaş Kafe’de düzenlenen Bâbıâli Sohbetleri toplantısında Sezai Karakoç ile ilgili düşüncelerini paylaştılar.

Edebiyatçılar, ‘Diriliş Neslinin Mimarı Sezai Karakoç’ etkinliğinde Karakoç’un hayatı, fikirleri ve eserlerini anlattı.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nce (ESKADER) Cağaloğlu’ndaki Timaş Kitap Kahve’de düzenlenen ve ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım’ın moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Yardımcıları Üzeyir İlbak, Nevzat Bayhan ve edebiyatçı Zafer Acar konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlikte konuşan Üzeyir İlbak, Karakoç’un 25 yıldır şiir yazmadığını belirterek, bunun nedenini Karakoç’un son şiirlerini okuyarak anlamanın mümkün olduğunu dile getirdi.

‘Ben üstadı harf, hece ve kelimeden oluşan bir ‘ins’ olarak tanımlıyorum’ diyen İlbak, Karakoç’un ideal bir insan, ülke ve arayış insanı olduğunu kaydetti.

İlbak, Karakoç’un parçalanmış İslam dünyasının hüznünü içinde taşıdığını, son şiirlerinde buna vurgu yaptığını ifade ederek, onun suskunluğu tercih edişinin Afganistan’ın işgaline denk geldiğine dikkati çekti.

Bu suskunluğu ‘Şairin kozasına çekilmesi’ olarak nitelendiren İlbak, şairin, Mevlana, Mehmet Akif Ersoy, Yunus Emre ve Fuzuli’den izler taşıdığını bildirdi.

İlbak, Karakoç’un İslam birliği düşüncesiyle değerlendirilmesi gerektiğini aktararak, ‘O umudunu diriliş nesliyle inşa eder’ dedi.

Kara Yılan şiiri üzerinden üstadın hayata bakışını değerlendiren İlbak şiirden bölümler okudu.

“Ben çiçek gibi taşımıyorum göğsümde aşkı/ Ben aşkı göğsümde kurşun gibi taşıyorum/ Gelmiş dayanmışım demir kapısına sevdanın/Ben yaşamıyor gibi yaşamıyor gibi yaşıyorum/Ben aşkı göğsümde kurşun gibi taşıyorum”. Üstadı en iyi tanımlayan dize :”Ben yaşamıyor gibi yaşamıyor gibi yaşıyorum” dizesidir dedi.

Ardından geleneğin şairleri üzerinden örnekler verdi: “Hatırlayalım M. Akif’in Asım’ını, Tevfik Fikret’in Haluk’unu,  İkbal’in Cavid’ini, Necip Fazıl’ın Mehmed’ini… Karakoç’un da Taha’sı bu azmin ve yeniden var olmanın- Diriliş neslinin ete kemiğe bürünmesidir” dedikten sonra “Leyla diyorsam kesik yanaklarıyla Leyla/Üç köşeli dünyasıyla/Okuyla yayıyla yaylasıyla acımasıyla/Leyla diyorsam şu bizim gerçek Leyla/Biz seni işte böyle seviyoruz Leyla” şiiriyle konuşmasını bitirdi.

 

 

Nevzat Bayhan ise Karakoç’u ‘İddiası olan bir dava adamı’ olarak tanımladı.

Bayhan, ‘Ben Sezai Karakoç’u görünce, yüzünü güneşe dönmüş bir insan görürüm. O, Anadolu’da ümitlerin tükendiği bir zamanda geleneğe ve değer yargılarına sahip çıktı. Sezai Karakoç, Müslümandır, tavizsiz bir Müslümandır’ ifadesini kullandı.

Karakoç’un kendisini ‘diriliş eri’ olarak tanımladığını hatırlatan Bayhan, onun beklentisinin adanmış bir nesil olduğunu sözlerine ekledi.

Edebiyatçı Zafer Acar da Sezai Karakoç’u, Yahya Kemal Beyatlı üzerinden anlattı. Beyatlı üzerine çok sayıda tartışma yapıldığını hatırlatan Acar, onu en güzel anlatan kişinin Sezai Karakoç olduğunu, Karakoç’un sanılanın aksine herkese kapısını açtığını belirtti.

Katılımcılar, konuşmaların ardından Karakoç’un şiirlerini okudu.

 

 

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]