Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Bosna Reis’ül Uleması Kavazoviç’i Kabul Etti!

Yayınlanma:
ABONE OL

“Bosna Hersek Riyaseti sadece Bosna değil Balkanlarda yaşayan Müslümanlar için de çok önemli bir kurumdur…”

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Bosna Hersek Reis-ül Uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç ve beraberindeki heyet Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’i ziyaret etti.

Makamda kabulün ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Bosna Hersek Diyanet’inin sadece Bosna için değil Balkanlarda yaşayan bütün Müslümanlar için çok önemli bir kurum olduğunu ve pek çok bakımdan örneklik taşıdığını kaydetti.

Başkan Görmez şöyle konuştu;

“Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanlığı, yetişmiş elemanlarıyla, eğitim kurumlarıyla, imam hatip liseleriyle, örnek bir kurumdur. Her iki kurumun ilişkileri aynı zamanda Balkanlardaki Müslümanlar için çok önemlidir. Ayrıca Avrupa’da hem bir Boşnak diasporası var hem de bizim Türkiye’den giden 4-5 milyon millet varlığımız var.Avrupa’da yaşayan 20 milyonu aşkın Müslüman için de Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanlığının varlığı büyük önem arz etmektedir.”

Reis’ül Ulema Hüseyin Efendi Kavazoviç ile Balkanlardaki dini kurumların sorunlarını görüştüklerini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Gündemimiz yoğun, özellikle Balkanlarda pek çok ülkede devletler tarafından gasp edilen vakıfların geleceği ile ilgili görüşmelerimiz olacak. Balkanlarda muhtelif yerlerde dini kurumların sorunları var. O sorunları müzakere edeceğiz. Ayrıca bundan sonra hem Bosna Hersek Diyanetiyle Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı arasında hangi alanlarda ne tür işbirliği yapacağımızın görüşmelerini yapacağız. Hem Ankara’da hem İstanbul’da eğitim kurumlarımızı ziyaret edeceğiz…” dedi.

bosna-reisul-ulemasi

 

Reis’ül Ulema Hüseyin EfendiKavazoviç ise ziyaretin ayrıca bir önemi olduğunu belirterek, göreve başlamasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini kaydetti. Türkiye ile Bosna Hersek arasında tarihi dostluk bağlarının bulunduğunu belirten Kavazoviç, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliğini özellikle eğitim alanında güçlendirmek istediklerini söyledi.

Kavazoviç, savaş döneminde Bosna’da bulunan 600’e yakın caminin yıkıldığını belirterek, şimdiye kadar 430camiyi yeniden inşa ettiklerini söyledi. Her alanda işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kavazoviç, Müslüman halkın bu yön debir beklenti içinde olduğunu ifade etti.

Basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in açıklamasında öne çıkan başlıklar ise şöyle;

Diyanet tartışmalarına cevap…

“Diyanet İşleri Başkanlığı Türk milleti ve gönül coğrafyasında yaşayan insanlar için son derece önemli bir kurumdur…”

“Diyanet İşleri Başkanlığı hem Türk milleti hem de gönül coğrafyasındaki insanlar için son derece önemli bir kurumdur. 80-90 yıl sonra tekrar Diyanet İşleri Başkanlığı’nı bir tartışma konusu yapmak doğru değildir. Çünkü meşruiyetini sadece kanunlardan ve yasalardan değil, aynı zamanda toplumdan alan bir kurumdur Diyanet. Bu toplumun doğumunda, ölümünde, düğününde, ibadetinde her yerinde var olan bir kuruluştur.Dolayısıyla bu kadar yıl sonra tekrar böyle bir tartışma başlatmanın doğru olmadığını düşünüyorum…”

Suriye’ye yardım…

“Suriye’de bir insan ölünce aslında dünyada insanlık ölüyor…”

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Suriye’de mağdur olan kardeşlerimiz için yardım kampanyası başlattık. Hepimizin artık sonuçlar üzerinde yoğunlaşması lazım. Bu vesileyle tekrar hem milletimizin hem de bütün İslam dünyasının ve bütün insanlığın düşüncelerini bakışlarını oraya çevirmelerini istiyorum. Suriye’de bir insan ölünce aslında her yerde insanlık ölüyor. Bunun için hepimizin üzerinde bir insanlık borcu olarak dost, kardeş, komşu, akraba olduğumuz Suriye halkının bir an önce içine düştüğü bu durumdan kurtulması için yardımcı olmalıyız”

Sayıştay raporu…

“Vatandaş hem cami yapacak, hem müştemilat yapacak, sonra da devletin gidip o binaların yüzde 30’unu bütçeye alacak, bu doğru değildir…”

“Diyanet’e yönelik eleştirilerin olduğu Sayıştay raporu hakkında basının çok fazla bilgi sahibi olmadığını görmekten büyük üzüntü duyuyorum. Türkiye’de cami, Kur’an kursu ve kamu kurumu olmasına rağmen müftülük binalarını da halkın kendisi yaptı. Camilerin müştemilatı içerisinde yer alan binaların gelirlerine devlet adeta el koydu. Yapılananlaşma sonrasında devlet, gelirlerin yüzde 30’unu almaya başladı. Aslında o yüzde 30’u da doğru değil. Yani vatandaş hem cami yapacak, hem müştemilat yapacak, bütün bunları kamu yararına yapacak sonrada devletin gidip hayırsever vatandaşlarımızın yaptırdığı o binaların yüzde 30’unu bütçeye alacak, bu doğru değil. Bu sebeple şahsen Maliye Bakanımızla bir kaç kezdir görüşüyoruz ve yüzde30’u da sıfırlamak için bir çaba içerisindeyiz. Müftülük binaları hakeza kamu kurumu olduğu halde aslında bunu halkımızın sırtına yığmamız bizi mahcup ediyor,bu doğru değil. Dolayısıyla yapıldıktan sonra da bunların kira gelirlerini devletten talep etmesi kamu tüzel kişiliği olan vakıfların ve derneklerin en tabi hakkıdır. Dolayısıyla bütün bunları yok sayarak işin içerisinde usulsüzlük varmış gibi gösterilmesi üzücü olmuştur.”

Yunanistan’daki imam krizi…

“Yunanistan’daki kararı tasvip etmemiz mümkün değil…”

“Batı Trakya’da görev yapacak cami görevlilerinin seçimiyle ilgili Yunanistan’da alınan karar yeni bir durum değil.Batı Trakya’daki Müslüman azınlık bunu kabul etmiyor. Doğrusu bütün bunlar din özgürlükleri, ibadet özgürlükleri uluslararası sözleşmeler tarafından garanti altına alınan Batı Trakya’daki Müslüman Türklerin dini hayatlarına müdahaleyi içerdiği için hem onların kabul etmesi mümkün değil, hem de bizim şahsen buna katılmamız ve Başkanlık olarak bunu tasvip etmemiz mümkün değil. Batı Trakya’daki müftülükler oradaki azınlığın temsilcileri ve öncüleridir. Bunların hakları uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmıştır.”

2013 yılı Kutlu Doğum…

2013 Yılı Kutlu Doğum Haftasının Teması “Hazreti Peygamber ve İnsan Onuru…”

Basın toplantısında 2013 Yılı Kutlu Doğum Haftası temasına değinen Başkan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının Kutlu Doğum Haftasını her yıl farklı bir tema ile kutladıklarını belirterek, 2013 yılı temasının “Hazreti Peygamber ve İnsan Onuru” olacağını belirtti. Ortaya çıkan bütün felaketlerin, bütün yanlışlıkların temel sebeplerinden birinin insanlığın bakış açısının zayıflaması olduğunu kaydeden Başkan Görmez, “İnsanı onursuzlaştırma, insanın onurunu zedeleme,kırma çabaları bütün dünyada yaygınlık kazandığı için varlığı insanlık için bir onur olan sevgili Peygamberimizin özellikle insana verdiği değeri insanın onuruna, izzetine, haysiyetine verdiği değeri yeniden topluma anlatmayı düşündüğümüz için bu konuyu seçtik” dedi.

 

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI Türkiye’de özellikle son yıllarda […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]