Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Nazan Erkmen’in başarılı illüstrasyon sergisi

Yayınlanma:
ABONE OL

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen tarafından 5 Ocak 2010’de Çırağan Sarayı Kempinski’de açılan sergi büyük ilgi gördü.

İyi bir idareci ve eğitimci olmasının yanısıra bir sanatçı olarak da uluslararası alanda tanınan Erkmen “Bir Bennudur İstanbul” başlıklı sergisi ile İstanbul 2010 Kültür Kenti etkinlikleri arasında büyük ilgi topladı. Çırağan Sarayında ilk kez bir illüstrasyon sergisi açıldığını belirten Kültür  Ataşesi Ayşe Sipahioğlu sergi açılışına tam 660 kişinin katıldığını belirtti. 

Sergi açılışında İstanbul’un tanınmış sanatçıları, eğitimcileri, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunları, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, Rektör Yardımcısı Prof. Aypar Uslu, Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Zaman, ünlü sanatçı Bedri Baykam, Muazzez İlmiye Çığ ilk bakışta göze çarpan isimlerdi. Açılış Sunay Akın’ın İstanbul çocukları konuşması ile başladı. Büyük ilgi çeken konuşmanın ardından MÜGSF Müzik Bölümü öğretim üyesi ünlü sanatçı Andres Rodrigo Lopez’in viyolonsel konseri yer aldı. Minik sanatçılar Yunus Çapan Kavruk (viyolonsel) Michelle Chang (flüt)   dinleyicilere geleceğin sanatçıları olarak  eserlerini sundular.

 İllüstrasyon sanatı, yazarın yazdıklarını, yazarın görüşlerini, kısacası verilen metni görselleştirmek, metin içerisinde  yer alan karakterleri, mekanı, konsepti ve  tüm ayrıntıları yazarın gözünden canlandırma sanatı olarak tanımlanır. Bu sergide İstanbul’u bir çocuk saflığı ve bir rüya gibi canlandıran sanatçı, İstanbul afişlerinin yanı sıra, sanat yaşamı boyunca resimlediği kitaplardan seçkileri sunarak dünyanın ilk edebi eseri olan ve dostluk, ölümsüzlük gibi temalar üzerine yazılmış olan Gılgamış Efsanesini Türklere ait ilk yazılı kahramanlık öykülerini içeren Oğuzname, Dede Korkut Efsanelerini, Ömer Hayyam Şiirlerini  Hitit, Asur, Frig gibi bizim topraklarımızda gelmiş geçmiş medeniyetlerin mitolojilerini, ayrıca Sümer efsanelerini ve diğer resimlediği kitap resimleme örneklemeleri ile 50’ye yakın eseri topluma sundu.

İstanbul 2010 Kültür kenti olarak ilan edildiği bir süre içerisinde İstanbul’da doğmanın ve büyümenin, büyük bir ayrıcalık olduğunu ve bir İstanbul vurgunu olduğunu belirten sanatçı İstanbul’u resimlemenin, düşleri resimlemekle eşdeğer olduğunu ve kendisinden önceki kuşaklarla en az 150 yıllık bir geçmişe sahip olmanın verdiği sorumlulukla İstanbul afişlerini çoğaltacağını belirtti. Posta Genel Müdürlüğü tarafından pul olarak ve Doğan Egmonds Yayınevi tarafından bir şiir kitabı olarak basılacak olan afişler Ege Matbaası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Güven tarafından bağış olarak basıldı.  Afişlerin geliri “Baba Beni Okula Gönder”kampanyasına, kız çocuklarının gelecekte bir meslek sahibi olmaları amacıyla Çağdaş Yaşam Derneğine tahsis edilecek. 

Şiirleri Şebnem Yüce tarafından yazılan ve sanatçı tarafından resimlenen Sergi “Bir Bennudur İstanbul” başlığını taşıyor. Sanatçı bu ismin konulmasını şu şekilde açıklıyor: “İstanbul bir bennu kuşudur çünkü, bennu öldükten sonra da küllerin arasından yeniden doğan kuş anlamına gelmektedir ve bir kız ismidir.

İstanbul 330 yılından bu yana kimliğinde Roma İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve en son olarak da TC Cumhuriyetini barındıran ayrıcalıklı ve devamlı olarak   yepyeni bir kimlikle yükselen ve ışıldayan bir kenttir. İstanbul yeni kurulan her medeniyetin  izlerini korumuştur,  hiçbir tarihi esere zarar verilmemiştir. Yeni sanat anlayışlarını, yeni  mimari anlayışların sahibi olan İstanbul tarihi kucaklayan,   büyük bir  kültür mirasını bünyesinde barındıran dünyanın en önemli kentlerinden biridir. Sanatçı İstanbul’u betimlerken bir çocuk saflığı ile Mısır mitolojisinde   efsanevi bir kuş olan  Bennu kuşu üzerinde çocuklarla birlikte yorumlamıştır. Her afişte, İstanbul’u çocuklara emanet ettiği bir düş dünyasında, var olmayan efsanevi bir kuşun üzerinde betimlediği görülmektedir. Bennu kuşu aynı zamanda her zaman ışıldayan ve muhteşem kültür mirası ile bünyesinde en yüksek değerleri taşıyan İstanbul kentini de temsil etmektedir. Sanatçı  bu afişlerle İstanbul’u geleceğimiz olan  çocuklara emanet ettiğini belirtmektedir. İstanbul resimlemeleri arasında çocukları muhteşem bir kuş üzerinde  hep birlikte Surları gezerken, Hazerfen Çelebi ile birlikte Galata Kulesinden uçarken, boğazın eşsiz güzelliğini  Bennu kuşu  ile birlikte dolaşırken, Topkapı Sarayında, Kanuni ile birlikte  saray  efsanelerini dinlerken, Çırağan Sarayında Çırağan gecelerini çoşkuyla yaşarken, Köprü üzerinde İstanbul’a  ninni söylerken, Kız Kulesinin efsanesini yaşarken, Ayasofya Müzesini meleklerle birlikte gezerken, Prens adalarında çoşkuyla eğlenirken büyük bir mutluluk içerisinde izleyebilirsiniz. Sergi  10 Şubat 2010 tarihine kadar devam edecektir.

Nazan Erkmen

1945 yılında Balıkesir’de doğdu. Lise eğitimini Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde tamamladı. 1982’de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Grafik Bölümü’nden mezun oldu. 1991’de Yüksek Lisans, 1994’da Sanatta yeterlilik eğitimini tamamladı. 1994’de Yard. Doç, 1996’da Doçent, 2001’de Profesör ünvanı aldı. 1998-2006 yılları arasında dekan yardımcısı olarak çalıştı. 2006’da Dekan olarak atandı. 2009’da ikinci defa seçimle  dekanlık görevine atandı.

26 ulusal, 24 uluslararası sergiye katıldı.13 kişisel sergi açtı. 14 ulusal, 4 uluslararası ödül sahibidir.  Çocuklar ve büyükler için 80’in üstünde kitaplar resimledi. Bunun yanısıra sayısız kitap kapağı, afiş, aktüel ve kültürel dergi illüstrasyonları yayımlandı. 1998 ve 2000’de Japonya ve Britislava “Selected Worlds Illustrators Biennali” (Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Biennali)’ne seçildi. Posta Genel Müdürlüğü tarafından basılmış 3 set uluslararası intercept pullar ı(masallar) ve  iki adet Atatürk ve Çocuk pulu basıldı. Yayımlanmış olan pek çok makale ve konferansı bulunmaktadır. Eserleri Japonya Hiroko Mori ve Stasys Müzesi Alanya Belediye Reisliği Adana Müzesi Mersin Üniversitesi ve çeşitli özel koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Yurtiçi ve yurtdışında kitap resimleme ödülleri de alan Erkmen, açtığı kişisel sergilerle Türkiye’yi başarıyla temsil etti. 2008 yılında Türkiye’den illüstratör olarak Hans Christian Andersen adayı olarak gösterildi. Frankfurt Kitap Fuarında Türk İllüstrasyon Sanatını tarihsel belgelerle yabancılara tanıttı. Afiş ve dünya masalları resimleme dalı yarışmalarında pek çok ödül kazandı. Ülkemizde olduğu kadar yurtdışındaki başarıları ile tanınan ve Doğu Avrupa İllüstrasyon Biennali’nde aldığı ödül ile “Seçilmiş Dünya İllüstratörleri” arasında yer aldı. Son Resimlediği kitaplar arasında Doğan Egmonds  tarafından yayımlanan Karıncanın Anıları, Kör Kedi ve Sevdalı Fare kitapları yer almaktadır. İllüstratörler Derneği, Upsd, Çocuk Edebiyatı Araştırma Derneği, Görsav Görsel Sanatlar Vakfı, Kadın Eserleri Kütüphanesi  genel kurulu üyesidir.  Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Grafik Bölümü Başkanı ve öğretim üyesidir.

Katıldığı yurtdışı sergilerinden seçmeler

• Birinci Asya İllüstrasyon Bienali Oito-Japonya, 2004(Ödül)

• Seçilmiş Doğu Avrupa Çizerleri Bienali,Japonya, 2003(Ödül)

• Seçilmiş Doğu Avrupa Çizerleri Bienali, Japonya, 2001(Ödül)

• Bratislava Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Bienali, Bratislava,

• ADA 1.Uluslararası Sanat Fuarı, 2000

 Ödüller (seçilmiş)

• Hans Christian Andersen Ulusal İllüstrasyon Adayı, 2008

• Seçilmiş Doğu Avrupa İllüstratörleri Bienali, Japonya, Onur Ödülü, 2004

• First Asian Illustrators Biennial, Oito-Japan, Onur Ödülü, 2004

• Ankara Çocuk Edebiyatçıları ve İllüstratörleri Derneği, Kitap Resimleme Ödülü, 2001

• Pen Yazarlar Derneği Edebiyat Eserlerini Resimleme Ödülü, 1998

İlgili Haberler

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu Türkiye’de özellikle son […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]