Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sosyal Yardım ve Bağışlarla Yoksulluk Çözülmez, Gizlenir!

Yayınlanma:
ABONE OL

Nobel Ödüllü Ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus: “Sosyal Yardım ve Bağışlarla Yoksulluk Çözülmez, Gizlenir”

 

Okan Üniversitesi’nde kendi adına kurulan Muhammed Yunus Uluslararası Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Merkezi kapsamında dün üniversitenin Tuzla Kampüsü’nde “Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Dersi” veren Nobel Barış Ödüllü Ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus, nasıl başarıya ulaştığını anlatarak Okan Üniversitesi öğrencilerine önerilerde bulundu. Sosyal yardımların ve bağışların önemli olduğunu fakat bunların sürekli olmasının insanlık onuru açısından sakıncalı olduğunu belirten mikrokredinin mucidi Yunus, “Dünyanın en zengin ülkeleri bile yoksul vatandaşlarına sosyal yardımlar ve bağışlarla bakıyor. Sonra da ‘yoksula baktık’ diyorlar. Sosyal yardım ve bağışlarla yoksulluk sorunu çözülmez, gizlenir” diye konuştu.

 

Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’nde Prof. Dr. Muhammed Yunus’un vereceği konferans öncesinde açılış konuşmasını yapan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, “Eğitimin olmadığı yerlerde yoksulluk daha fazla. Bu yüzden eğitime ve girişimciliğe önem veriyoruz. Okan Üniversitesi olarak bugüne kadar farklı çalışmalar yapıyoruz. Girişimcilik, Kariyer ve Yaşam Dersi ve Happy Life ile fark yaratıyoruz. Üniversitemizin bünyesindeki merkez aracılığı ile sadece kadınlara değil, girişimci öğrencilerimize de destek veriyoruz” diye konuştu. Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların da iş yaşamına kazandırılması gerektiğini belirten Okan, “Kadınları kazanırsak dünya ekonomisi de kazanır” dedi.

 

 

“Yoksullara kefil oldum”

 

Açılış konuşmalarının ardından öğrencileriyle bir araya gelen Prof. Dr. Muhammed Yunus, “Türkiye’de Sosyal Problemlerin Çözümünde Sosyal İşletmecilik ve Dünyadaki Örnekleri” konulu “Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Dersi”ni verdi.  Küresel bir sorunu çözemeyeceğini düşünürken Bangladeş’te yoksul ailelerin yaşadığı bir köydeki işsizlik, yoksulluk ve geçim sorununu çözebileceğine inandığını belirten Yunus, “Birkaç insanın sorununu sadece güvene dayalı bir şekilde cebimden verdiğim çok az miktardaki kredilerle çözdüm. Bunun herkes için uygulanabileceğine inandım. Şu an sadece Bangladeş’te 8 milyon 400 bin kişiye kredi veriyoruz. Bunların yüzde 97’si kadın” diye konuştu.

 

Yerel bankaları yoksul kadınlara ödünç para vermeleri konusunda ikna etmeye çalışırken çok zorlandığını belirten Yunus, “Tefecileri gördüğümde çok utandım. Bir insan başka bir insana karşı nasıl bu kadar zalim olabilir diye düşündüm. Tefecilerden para alan insanların yaşadığı sıkıntılar utanç verici. Bankalar yoksullara para vermeyince bu kez yoksullara kefil olmaya karar verdim. Onların kurallarına göre oynadım. Bankalar benim sadece güvene dayalı bir şekilde herkese kefil olmama çok şaşırdı ve bu paraların geri dönmeyeceğini düşündü. Yanıldılar. 1976 başlattığım bu sisteme uyacak hiçbir banka olmadığı için sadece yoksullara hizmet eden ve mikrokredi veren Grameen Bank’ı kurdum” dedi.

 

Bangladeş’ten dünyaya örnek olan projeler

 

Bangladeş’te gece körlüğü sorunu olan onbinlerce çocuk olduğunu belirten Muhammed Yunus, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sorunun A vitamini eksikliğinden kaynaklandığı belirlendi. Sadece A vitamini tabletleri dağıtarak geçici de olsa bu sorunun üstesinden gelebilirdik. Ama biz sebze meyve tohumları dağıttık. Artık insanlar kendi tohumlarını üretiyor ve yeterince A vitamini alabildikleri için gece körlüğü sorunları yok.  Bangladeş’te işsizlik çok fazla ve buna rağmen 100 bin hemşireye ihtiyaç vardı. Büyük bir açık bu. Bunun için uluslararası düzeyde eğitim veren bir hemşirelik okulu açtık. Eğitim bursları ile sadece yoksul ailelerin kızlarını bu okula aldık. İkinci sınıftan itibaren artık kendi paralarını kazanmaya başladılar. Gördüğünüz gibi sorunları çözmek aslında bu kadar kolay.” teknolojiye hakimsiniz. İçinizdeki gücün farkına varın ve harekete geçin. Bunun farkına varmazsanız sıradan bir insan olarak kalırsınız.”

 

Kredi alan kadınlar, erkeklerden daha faydalı oldu

 

Mikrokredi kullanan kadınların erkeklere oranla ailelerine ve iş hayatına daha faydalı olduğunun altını çizen Yunus, “New York’ta yüzde yüzü kadın olan 10 bin kişiye mikrokredi verdik. Hepsi o bölgenin en yoksuluydu. Biz yoksullarla çalışıyoruz. Grameen Bank, yoksulların bankası” dedi.  Konuşmasında gençlere seslenen Yunus, “2-3 yoksulun sorununu çözerim derseniz herkesin sorununu çözebilirsiniz. Sizler çok şanslı bir kuşaksınız. Bu yaşınızda dünya tarihinde hiç olmadığı kadar teknolojiye hakimsiniz” diye konuştu.

 

“Hayırseverliğin de bir sınırı var”

 

Hayırsever insanların çalışmalarını takdir ettiğini belirten Muhammed Yunus, “Fakat hayırseverliğin de bir sınırı var. Para gidiyor ve geri gelmiyor. Sonunda para toplama işi bir proje gerçekleştirmekten daha fazla zaman almaya başlıyor. Eğer verdiğiniz yardımı bir sosyal girişimcilik projesine çevirirseniz asıl sorunu çözmüş olursunuz” diye konuştu. Muhammed Yunus, bir öğrencinin, “Projemiz büyük şirketleri rahatsız eder ve engellenirsek ne yapmalıyız?” sorusuna “tek söyleyeceğim şey, vazgeçmeyin, teslim olmayın. Tekrar tekrar deneyin” diye cevap verdi.

 

Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ve Rektör Prof. Dr. Şule Kut, konuşmasının ardından Muhammed Yunus’a teşekkür plaketi takdim etti. Daha sonra Okan Koleji öğrencileri, Prof. Dr. Yunus’a tüm dünyadaki Yunus Merkezleri’nin sembolü olan bonzai ağacını hediye ederek birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

 

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]