CHP’li Bayraktar’dan Başkan Topbaş’a ayamama deresi ıslahı çalışmalarına ilişkin 14 maddelik sorular. CHP İBB Meclis Üyesi Serdar Bayraktar hazırladığı yazılı soru önergesinde, “2009 yılı Eylül ayında aşırı yağışlar nedeniyle Ayamama deresinde bir sel felaketi yaşanmış, sel felaketi nedeniyle de can ve önemli miktarda mal kayıpları meydana gelmişti” hatırlatmasında bulunarak Başkan Kadir Topbaş’a,“Ayamama deresinde ıslah çalışmaları sonrası hassas kesitler hangi noktalardadır? Bu noktalarda taşkın halinde hangi önlemler alınmıştır?
Taşkın ve dere koruma bantlarına ilişkin İSKİ görüşü nedir? İSKİ’nin Ayamama deresi boyunca koruma bandı şartı nedir? İBB Başkanı olarak ifade ettiğiniz “su basman kotu” konusu dikkate alınmış mıdır? Eğitim tesis alanlarında yapılacak spor, yurt, kültür vb tesislerde, ticaret, konut ve her türlü yaşam alanlarında taşkın kotunun üstünde olmaları gerekliliğine yönelik önlemler alınmış mıdır? Yol seviyesinin altında kalan yerleşim alanlarına ve bodrum katların kullanımına yönelik hangi çalışma yapılmıştır? 10 yıl, 20 yıl, 100 yıl, 250 yıl ve 500 yıl döngülü sürelerde ortaya çıkabilecek taşkın risk haritaları hazırlanmış mıdır? Islah çalışmalarında hangi değerler baz alınmıştır? Menfez, yol altı geçiş ve dere kesitleri ve hesap detayları nedir? Artan yapılaşmanın akış ve altyapı üzerinde oluşturacağı yük hesabı var mıdır? Olası taşkın sırasında kullanılabilecek alternatif yollara ilişkin çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları nedir? Sorularını sordu.
CHP’li Bayraktar’dan Başkan Topbaş’a: “Ayamama deresinde olası sel taşkınları sırasında kullanılabilecek alternatif yollara ilişkin çalışma yapılmış mıdır?”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2012 yılı Kasım ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Serdar Bayraktar ve Dr. Hakkı Sağlam imzaları ile verilen ve Başkan Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplanması istegi ile oy birliği ile başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi şöyle;
Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:
Bilindiği gibi, Ayamama Deresi, Başakşehir, Sultangazi, Küçükçekmece, Bağcılar, Bahçelievler ve Bakırköy İlçelerinden geçmektedir. 2009 yılı Eylül ayında aşırı yağışlar nedeniyle bu derede bir sel felaketi yaşanmış, sel felaketi nedeniyle de can ve önemli miktarda mal kayıpları meydana gelmişti. Bu kapsamda;
1. 2009 Selinden önceki dere ıslah çalışmaları ne zaman yapılmıştır? Tarihi ve maliyetleri nedir?
2. 2009 yılında yaşanan sel felaketi sonrası Ayamama Deresi Islah Çalışmaları kapsamında Karayolları Genel Müdürlüğü İstanbul 17. Bölge Müdürlüğü, İstanbul Su Kanal İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale var mıdır? Varsa İSKİ’nin yaptığı ihalelere bağlı işlerin bu gün itibariyle geldikleri aşama ve sonuçları nedir?
3. Ayamama dere ıslahı dahilinde İSKİ’nin yaptığı ihalelerde en iyi teklif veren üç firma hangileridir? Muhammen bedel ve ihale bedeli ne kadardır? İhaleleri kazanan kişiler kimdir?
4. Bu ihaleler sonrasında Ayamama Deresi üzerinde ıslah edilmemiş kısım kalacak mıdır?
5. Taşkın ve dere koruma bantlarına ilişkin İSKİ görüşü nedir? Ayamama deresinde ıslah çalışmaları sonrası hassas kesitler hangi noktalardadır? Bu noktalarda taşkın halinde hangi önlemler alınmıştır? İSKİ’nin Ayamama deresi boyunca koruma bandı şartı nedir?
6. Daha önceden kamulaştırılması düşünülen ve selden sonra kamulaştırılmasına karar verilen yerler var mıdır? Varsa nerelerdir? Hangileri gerçekleştirilmiştir? Kamulaştırma amacıyla ne kadar ödeme yapılmıştır?
7. İBB Başkanı olarak ifade ettiğiniz “su basman kotu” konusu dikkate alınmış mıdır? Eğitim tesis alanlarında yapılacak spor, yurt, kültür vb tesislerde, ticaret, konut ve her türlü yaşam alanlarında taşkın kotunun üstünde olmaları gerekliliğine yönelik önlemler alınmış mıdır? Yol seviyesinin altında kalan yerleşim alanlarına ve bodrum katların kullanımına yönelik hangi çalışma yapılmıştır?
8. 10 yıl, 20 yıl, 100 yıl, 250 yıl ve 500 yıl döngülü sürelerde ortaya çıkabilecek taşkın risk haritaları hazırlanmış mıdır? Islah çalışmalarında hangi değerler baz alınmıştır? Menfez, yol altı geçiş ve dere kesitleri ve hesap detayları nedir? Artan yapılaşmanın akış ve altyapı üzerinde oluşturacağı yük hesabı var mıdır?
9. Çevrede bu kesiti tıkayabilecek prefabrik yapı konteynır vb. yapılar var mıdır? Tır parkı vb. fonksiyonlarda faaliyetler sürdürülmekte midir? Sürüklenebilecek araçlar ve sele kapılabilecek yapılar konusunda hangi önlemler alınmıştır?
10. Akaryakıt tesislerine vb yapılara ilişkin patlayıcı ve yanıcı malzemelerin çevreye yayılması konusunda olası risklerle ilgili olarak hangi tedbirler alınmıştır?
11. Olası taşkın sırasında kullanılabilecek alternatif yollara ilişkin çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları nedir?
12. Halen Ayamama Deresi’ne kaçak atık su deşarjları yapılmakta mıdır? Bu konuda hangi önlemler alınmıştır?
13. İSKİ ile Karayollarının koordinasyonu ve veri uyumu nasıl sağlanmaktadır? Hangi kriterlerle işbölümü yapılmıştır?
14. Konu ile ilgili başkaca ihale var mıdır?
İlgili Haberler
Basın Platformu Başkanı Mehmet Remzi Tanış’ın önderliğinde ” Gazeteciler Sorunlarını Anlatıyor Çalıştayı ” bu kez Şanlıurfa ‘da gerçekleşti. İstanbul, Ankara Hatay- İskenderun, Erzurum illerinden gelen Platform üyeleri ilk olarak İstanbul Şanlıurfa Dernekler Federasyonu Başkanı Adnan Şansal’ın kahvaltı programına misafir oldular. BASIN PLATFORMU’NDAN URFANATİK ‘E ANLAMLI ZİYARET Çalıştay Şanlıurfa’nın önemli medya kuruluşlarından biri olan URFANATİK- Rose […]
Günümüz iş dünyasında yapay zeka (AI) teknolojilerinin kullanımı giderek daha yaygın hale geliyor ve bu devrimin başını çeken teknolojilerden biri de OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT. Birçok sektörde iş süreçlerini dönüştürme potansiyeline sahip bu teknoloji, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ettirirken, verimliliği artırıyor ve müşteri deneyimini iyileştiriyor. Peki, ChatGPT’yi iş süreçlerinize nasıl entegre edebilirsiniz? İşte bu […]
Modern inşaat projelerinde kullanılan kalıp sistemleri, yapıların hem dayanıklılığını hem de inşaat sürecinin verimliliğini doğrudan etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır. ABS Yapı’nın sektöre sunduğu ABS Level Kör Kalıp, bu iki temel gereksinimi başarıyla bir araya getirerek inşaat projelerinde yeni bir standart belirliyor. Hem inşaat maliyetlerini düşürme hem de sürdürülebilir bir yapı üretimi sağlama hedefiyle […]
Programlara katılmak isteyenler, ücretsiz biletleri İstanbulSenin uygulaması üzerinden temin edebilirler. Ünlü müzisyenler ekim ayında İBB Kültür merkezlerinde İstanbullularla buluşuyor! Kültür ve sanatın herkes için erişilebilir olması amacıyla çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı (İBB Kültür), yeni sezonda da 14 ilçede bulunan kültür merkezlerinde her ay düzenlenen yüzlerce etkinlikle İstanbulluları ağırlayacak. Hem çocuklar […]