สล็อต

betflix

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Doğal Afet ve Savaşlar Dünya Kültür Mirasını Tehdit Ediyor!

Yayınlanma:
ABONE OL
Doğal Afet ve Savaşlar Dünya Kültür Mirasını Tehdit Ediyor!

Dünya kültür mirasını tehdit eden tüm riskler, 15 – 17 Kasım 2012 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde düzenlenecek “Risk Durumlarında Kültürel Mirasın Korunması: Fırsatlar ve Tehditler” konulu bir sempozyumla masaya yatırılacak.Sempozyuma 36 ülkeden 75 katılımcı sunumları ile katkıda bulunacak.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Uluslararası Anıtlar Sitler Konseyi Risklere Hazırlık Komitesi (ICOMOS-ICORP), İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) ortaklığıyla, “Risk Durumlarında Kültür Mirasının Korunması: Fırsatlar ve Tehditler” konulu uluslararası bir sempozyum gerçekleştiriyor. 15 – 17 Kasım 2012 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Kongre Merkezi’nde düzenlenecek sempozyuma 36 ülkeden 75 katılımcı sunumları ile katkıda bulunacak.

 

Kültür mirasını tehdit eden tüm riskleri içerecek şekilde geniş tutulan sempozyumda, savaş ve yerel çatışmalar, büyük ölçekli ve kültür mirasını göz ardı eden projeler, kitle turizminin etkileri, kültür mirası odaklı olmayan yasal düzenlemeler ve sonuçları gibi kültür mirasını kısa ve uzun vadede, doğrudan ya da dolaylı olarak tehdit eden tüm risklerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için yapılabilecek çalışmalar ele alınacak.

 

ICOMOS-ICORP Türkiye Temsilcisi ve Organizasyon Komitesi Başkanı Doç. Dr. Zeynep Gül Ünal, son yıllarda afetlere dönüşme sıklığı artan doğa olayları ve dünyanın farklı coğrafyalarında devam etmekte olan silahlı çatışmaların dünyadaki önemli mimari ve doğal miras alanlarının geleceğini tehdit ettiğini söyledi.

 

Risk Durumlarında Kültür Mirasının Korunması başlıklı sempozyumda önemli konuşmacıların yer alacağını belirten Zeynep Gül Ünal, “Toplantıya,  Uluslararası Anıtlar Sitler Konseyi Risklere Hazırlık Komitesi üyeleri, Dünya Bankası Kentsel Kültür Miras Koordinatörlüğü ve Birleşmiş Milletler Afet Zararlarının Azaltılması (UNISDR) Ofisi temsilcileri de katılıyor” dedi. Zeynep Gül Ünal, sempozyumdan çıkacak sonuç bildirgesinin 2013 Mayıs ayında İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak Birleşmiş Milletler Afet Zararlarının Azaltılması toplantısında da sunulacağını sözlerine ekledi.

 

 

 

İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin ise tarihi, kültürel ve doğal mirasın korunması toplumların en önem verdiği konulardan biri olduğunu söyledi. Gerek doğal afetler gerekse insan eliyle verilen zararlar tarihi ve kültürel mirası sürekli ve doğrudan tehdit ettiğini belirten Elgin, “Mevcut tarihi eserlerin içinde bulundukları yapısal durum yüksek afet tehlikeleri ile birleştiğinde geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelmesi kaçınılmazdır. Özellikle son yıllarda afete dönüşen doğa olaylarının artan oluşum sıklıkları da göz önüne alındığında risk artmaktadır” dedi.

 

İstanbul’da deprem başta olmak üzere afet risklerinin azaltılması amacıyla altı yıldır “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi’ni (ISMEP) yürüttüklerini dile getiren Elgin, şöyle devam etti: bu kapsamda kültür mirası olan tarihi yapılara ilişkin sismik risklerin değerlendirilmesi ve örnek yapılar için güçlendirme, restorasyon ve restitüsyon çalışmalarının yapılması gibi bir çok faaliyet gerçekleştirilmektedir. Bütüncül afet yönetimi ilkeleri kapsamında yürütülen bu çalışmalarımızı desteklemek, tarihi ve kültürel miras çalışmalarında ortak bir koruma dilinin konuşulmasına yönelik ‘Türkiye Koruma Tüzüğü’ oluşturmak ve uluslararası alana katkı sağlamak amacıyla Yıldız Teknik Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri ile işbirliği halinde tamamlayıcı çalışmalar da yürütmekteyiz. Bunlardan bir diğeri olan ‘Risk Durumlarında Kültürel Mirasın Korunması: Fırsatlar ve Tehditler’ başlıklı sempozyumunun bir parçası olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.”

 

İstanbul’da kültürel ve tarihi yapılarda sismik riskin azaltılmasına çalıştıklarını aktaran Elgin, şunları kaydetti: “Topkapı Sarayı (4. Avlu Mecidiye Köşkü), Ayasofya Müzesi’ne bağlı Aya İrini Anıtı, Arkeoloji Müzesi’nin (Ek ve Klasik Bina) deprem performansı değerlendirmesi ve depreme karşı güçlendirme projeleri hazırlanmıştır. İstanbul’da, kültürel miras kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğunda yer alan 26 tarihi ve kültürel yapının envanterinin çıkarılması, çoklu afet ve deprem performansı açısından değerlendirilmesi çalışmasını tamamladık. Elde edilen veri ve bilgiler Coğrafi Bilgi Sistemi ortamına aktarılmıştır.”

 

Sempozyumla;  uzun ve kısa vadeli, ani ve uzun sürede ortaya çıkan tüm risklerin tanımlanması ve etkilerinin azaltılması için yapılan ve yapılması planlanan çalışmaların bu alandaki bilim insanları ile paylaşılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

 

 

İlgili Haberler

“Deli Dolu” Opereti’nin Prömiyeri Gerçekleşti…
Basında Kadıköy
11 Aralık 2024
“Deli Dolu” Opereti’nin Prömiyeri Gerçekleşti…

Mizah ve müziğin kusursuz birleşimi niteliğindeki eser, ilk gösterimi ile büyük beğeni topladı…   İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Deli Dolu” operetinin  prömiyerini, geçtiğimiz akşam Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde sanatseverlerin yoğun ilgisi ile gerçekleştirdi.  Biletleri satışa çıktıktan kısa bir süre sonra tükenen “Deli Dolu” opereti; enerjik yapısı, iç içe geçmiş entrika dolu eğlenceli hikayesi , dönem […]

İNSAN HAKLARI İLE İNSANDIR! HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!
Genel
10 Aralık 2024
İNSAN HAKLARI İLE İNSANDIR! HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

İnsan hakları, insan olmanın temelidir. Hakları gasp edilen, adaletsizlikle karşı karşıya bırakılan bireyler, insan onuruna yakışır bir yaşamdan mahrum kalır. Bu nedenle “İnsan Hakları ile İnsandır” diyoruz. Herkesin eşit, onurlu ve güvenli bir yaşam sürdürmesi ancak haklarının korunmasıyla mümkündür. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, bireylerin doğuştan gelen haklarını güvence altına alır. […]

Kadıköylülerin ücretsiz faydalanabileceği modern çalışma alanı İDEA Acıbadem açıldı
Basında Kadıköy
10 Aralık 2024
Kadıköylülerin ücretsiz faydalanabileceği modern çalışma alanı İDEA Acıbadem açıldı

Kadıköy Belediyesi ortak çalışma alanlarına bir yenisini daha ekledi. İDEA Kadıköy’den sonra İDEA Acıbadem, Kadıköylülerin hizmetine açıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, “Bu alanda, sadece bireysel değil, aynı zamanda kolektif bir çalışma ruhunu da teşvik edeceğiz.” dedi. Kadıköy Belediyesi, serbest çalışan veya ofisi olmayanların ve öğrencilerin mekan arayışına çözüm bularak ortak çalışma alanı olarak hayata […]

BAK KADIKÖY Ağır Seviye Arama Kurtarma Akreditasyonu Tam Yetkisi Aldı
Basında Kadıköy
09 Aralık 2024
BAK KADIKÖY Ağır Seviye Arama Kurtarma Akreditasyonu Tam Yetkisi Aldı

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı “BAK-Kadıköy”, “ağır seviye arama kurtarma” akreditasyonunu alarak, olası bir afete AFAD ile birlikte müdahale etme yetkisi alan ilk ve tek kamu kurumu oldu Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy), Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD) belirlediği “Afetlere İlişkin Akreditasyon Standartları […]