Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

İnşaat sektöründe çifte bayram

Yayınlanma:
ABONE OL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın parsel birleşimlerine ekstra emsal vererek, deprem riski taşıyan binalara yenileme yolu açması, bayram hediyesi oldu.

 

İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, “şartlı emsal artışıyla birlikte artık küçük ve orta büyüklükteki yaklaşık 150 bin bina deprem riskinden arındırılacak” dedi.

 

Yaklaşık 5 yıldır büyük çaplı kentsel dönüşüm projelerinin konuşulduğuna dikkat çeken İNDER Genel Başkanı Durbakayım, buna karşılık merkezlerde bulunan ve deprem riski taşıyan binaların yenilenmesi için çözüm ortaya konmadığını hatırlattı.

 

“Deprem riski taşıyan her binanın yenilenmesi için yıllardır dile getirdiğimiz sıkıntı, nihayet sona eriyor” diyen Durbakayım, “Deprem riski taşıyan binaların en yoğun olduğu İstanbul’da yaklaşık 150 bin tabut evde (bina) yaşayan insanlar, bu korkulu süreçten kurtulabilecek. Yapılacak bu uygulama, ‘merkezi kentsel dönüşüm’ün mikro uygulamaları olacaktır” yorumunu yaptı.

 

150 bin bina yeniden inşa edilebilecek

İstanbul Büyük şehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesine göre İstanbul’da 150 bin bina risk altında. Olası bir afette bunların 140 bininin ağır hasar alabileceğine dikkat çekiliyor. Proje bütünlüğü sağlamak için 150 bin binanın yanı sıra 100 binanın daha yıkılması öngörülüyor. Sadece Kadıköy’de deprem riski taşıyan yaklaşık 50 bin bina bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı bu teşvik düzenlemesinin en önemli artılarından birisi de, faydanın tüm yurt geneline yayılması olacaktır. Bugüne kadar sadece belirli bölgelere verilen imtiyazın yurt geneline yayılmasını sağlayacak ve vicdanları rahatlatacaktır.

Ekstra faydaları arasında insanlara daha fazla yeşil alan sağlanacak, otoparklar yer altına alınarak trafik sorunu bir nebze çözümlenecektir.

 

Bu noktadan sonra yapılması gereken en önemli adımı, kat maliklerinin doğru bir şekilde bilgilendirilmesi olarak dile getiren Başkan Durbakayım, “Deprem riski taşıyan binalarda oturan insanlara, verilecek yeni dairelerin maddi açıdan daha değerli olduğu, deprem açısından ise çok daha sağlam olduğu anlatılmalıdır. Rant peşinde koşarak ve ‘Kat Mülkiyeti Kanunu’nun arkasına sığınarak, yapılacak bu uygulamaya karşı çıkanlara gerek kanuni gerekse yerel yönetimlerce yaptırımların uygulanacağı açık ve net bir şekilde söylenmelidir” dedi.

 

Başkan Durbakayım’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise milli serveti heba etmek isteyecek istismarcılar. Başkan Durbakayım ada bazında birleşmeye sıcak bakması muhtemel bazı kat maliklerinin, henüz yeni yapılmış ve risk taşımayan binaları da bu uygulama içine almak ve daha fazla rant elde etmek isteyebileceğine dikkat çekti.

 

 

 

 

 

Emsal Artırımının Faydaları

 

ü   Bakanlığın hazırlığını yaptığı bu çözüm, kangrene dönüşen riskli binaların yenilenmesinin yanı sıra yoğunluğu arttırmadan ve kendi katma değerini yaratarak bir çözüm getiriyor.( 20 yıllık süreçte yapılması planlanan dönüşüm için 700 milyar dolara ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Bu rakam, her yıl 42 milyar dolarlık bir kaynağa tekabül ediyor)

ü   Şehrin altyapısı düzenlenir, otopark sorunu ortadan kalkar.

ü   Kentsel dönüşüm için ihtiyaç duyulan –farklı çalışmalara göre değişkenlik gösteren- 400 ile 700 milyar liralık kaynağın önemli bir kısmı için finansman sağlanmış olur

ü   Bu çalışma devlet ile bireyin faydalı ve verimli bir sinerjisini de ortaya koyacaktır.

ü   Depremde yıkılması muhtemel binaların yıkılıp yenilenebilmesi için hem devlet hem de vatandaş katkıda bulunacak ve imar hakkı biraz çoğalacak.

 

 

 

BİLGİ NOTU:

 

Parsellerin birleştirilmesine bağlı olarak emsalin büyütülmesinin kronolojisi;

  • AĞUSTOS.2007 İNDER NAZMİ DURBAKAYIM
  • EKİM 2010 İBB BAŞKANI KADİR TOPBAŞ
  • EKİM 2012 ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI ERDOĞAN BAYRAKTAR

 

Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla Türkiye çapındaki 18-19 milyon konutun yüzde 55’lik kısmının yenilenmesi gündeme geldi. İstanbul’un merkezi ama varoş niteliği taşıyan birçok semtinin yenilenmesi gündemde.  Öncelik, birinci derecede deprem bölgelerindeki dönüşüm.

 

Bunların 5 milyonu 2000’den sonra yapılmış. Kalan 14 milyon konut incelenmeli. Bunun da yaklaşık 6 milyonunun büyük risk altında olduğunu düşünülüyor.

 

İstanbul Büyük şehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesine göre İstanbul’da 150 bin bina risk altında. Olası bir afette bunların 140 bininin ağır hasar alabileceğine dikkat çekiliyor. Proje bütünlüğü sağlamak için 150 bin binanın yanı sıra 100 binanın daha yıkılması öngörülüyor.

 

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]